Foto:

Marokkaanse reljongeren

Column Lowie Seuntjens

Ik weet nog dat PvdA-lijsttrekker destijds, Rob Oudkerk tijdens de verkiezingsavond in 2002 tegen Job Cohen het had over ‘Kut-Marokkanen’. Nou, het land stond op zijn kop en Oudkerk moest publiekelijk op tv zijn excuses maken.
Op de redactie waar ik zelf destijds werkte hield men het ook liever op algemene benamingen als raddraaiers en jongeren om zo het echte probleem niet te hoeven benoemen.
Dat zou namelijk racistisch zijn en rechts Nederland in de kaart spelen. Maar langzaamaan sloeg de stemming om. Vooral toen PvdA-voorzitter Hans Spekman en voormalig leider van die partij, Diederik Samsom - beiden werkten een jaar als straatcoach - tot dezelfde conclusie kwamen: ‘straattuig van de bovenste plank dat zich schuldig maakt aan mishandeling, geweld tegen homo’s, seksuele intimidatie en aanranding van minderjarige meisjes in zwembaden.’

Nu achttien jaar later is het nog altijd aanrommelen door goedbedoelde straatcoaches en reclasseringsambtenaren. Natuurlijk zijn niet alle Marokkaanse jongeren reljongeren maar een deel van de schoffies van tien jaar geleden maakt inmiddels wel deel uit van de Mocro-Maffia.

Wat eigenlijk nog het ergste is, is dat de Kut-Marokkaantjes hun hele gemeenschap een bar slechte naam bezorgen. Van de andere kant vind ik dat de Marokkaanse gemeenschap de hand ook in eigen boezem moet steken. Maar ouders geven vaak niet thuis en de politie en de schoolleiding de schuld. Niet goed genoeg als je het mij vraagt. Ik vind dat we van de ouders en de moskeeën mogen vragen om mee te werken om het wangedrag een halt toe te roepen. Tot nu toe is daar weinig van te merken.

Twee weken geleden kwam de 24-jarige Bas van Wijk om het leven toen hij een licht getinte jongeman aansprak op het bestelen van een vriend. Nog even en iedereen is hem weer vergeten. Maar over een paar weken is het misschien wel een landelijk bekende opiniemaker of politicus. En dan breekt de hel wel los.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden