<p>Relinde en Ronny Buteneers bij een teutenhuis in Hamont. (Foto: Jos Meusen)</p>

Relinde en Ronny Buteneers bij een teutenhuis in Hamont. (Foto: Jos Meusen)

(

Foto: Jos Meusen

)

'Gelukszoekers uit onze Grensstreek'

Roy de Leijer

‘De geschiedenis herhaalt zich steeds opnieuw’

Ronny en Relinde Buteneers uit Budel-Dorplein leggen momenteel de laatste hand aan hun film over De Teuten. Met ‘Gelukszoekers uit onze Grensstreek’ willen ze teutengeschiedenis bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht brengen.

BERGEIJK/LUYKSGESTEL - De Teuten waren rondreizende kleinhandelaren en ambachtslieden uit een dertiental dorpen in de Belgische en Nederlandse Kempen. Vier eeuwen lang reisden ze van hun thuisbases in onder meer Maarheeze, Lommel, Leende, Bergeijk, Hamont en Luyksgestel stad en land af om hun koopwaren en diensten aan de man te brengen. Tijdens hun lange handelsreizen werden grote delen van Nederland, België en de omliggende landen bestreken. Ieder jaar waren de Teuten zes tot negen maanden van huis. In de docufictiefilm ‘Gelukszoekers uit onze Grensstreek’ belichten Ronny en Relinde Buteneers de opkomst en ondergang van de Teuten. Dit gebeurt aan de hand van een teutenfamilie, die vier eeuwen lang wordt gevolgd.

Veel teuten waren van boerenorigine. Ze woonden in een armoedige streek en trokken daarom met hun vaak hoogwaardige producten naar andere handelsgebieden. De teutenhandel is omstreeks 1500 ontstaan. De industriële revolutie luidde het einde van de Teuten in. “Na de Eerste Wereldoorlog waren er bijna geen Teuten meer”, zegt Ronny Buteneers. Hij en zijn echtgenote Relinde vinden dat de Teuten wel wat meer bekendheid verdienen. Ronny: “Veel mensen in de Kempen stammen af van de Teuten, maar over het verleden van hun voorouders weten ze vaak weinig.” Relinde: “We hopen daarom dat mensen zich na het zien van onze film meer in hun familiegeschiedenis gaan verdiepen.”

Teuten hadden vaak statige panden en grote boerderijen. Ook nu nog zijn deze teutenhuizen herkenbaar in het straatbeeld. Verder herinneren onder meer straatnamen en namen van verenigingen aan de Teuten.

Ronny, al jaren een fanatieke filmmaker, raakte tien jaar geleden gefascineerd door de Teuten. Samen met Relinde besloot hij er een film over te maken. ‘Gelukszoekers uit onze Grensstreek’ is de eerste grote productie van hun filmbedrijf Cutfims. Om zich fulltime te kunnen richten op het maken films stopte het echtpaar in 2018 met hun bakkerij in het centrum van Hamont. Met hun nieuwe bedrijf maken ze films waarin de streekgeschiedenis centraal staat. Ronny: “De geschiedenis herhaalt zich steeds opnieuw. Zo introduceerden de Teuten een nieuwe vorm van handel. Het is een soort voorloper van Bol.com.”

Met behulp van re-enactment werden de kosten beheersbaar gehouden. Tientallen vrijwilligers, waaronder acteurs, figuranten, deskundigen en nazaten van de Teuten, werkten mee aan de film. Er werd gedraaid in verschillende ‘teutendorpen’ in Nederland en België, waaronder Luyksgestel. Meer info: www.gelukzoekers
defilm.be

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden