<p>De slaapkamer van creator Gijs Heesters is inmiddels omgetoverd tot een volwaardige studio, compleet voorzien van het benodigd apparatuur.</p>

De slaapkamer van creator Gijs Heesters is inmiddels omgetoverd tot een volwaardige studio, compleet voorzien van het benodigd apparatuur.

(Foto: )

Een hoofd vol ideeën

Nicole Leijen

De ‘uit de hand gelopen hobby’ van Gijs Heesters begint aardig professioneel te worden.

De meeste mensen zijn visueel ingesteld. Het spreekwoord luidt niet voor niets “het oog wil ook wat”. Gijs Heesters heeft dat heel goed begrepen. Hij legt met zijn camera mooie beelden vast en weet deze te bewerken tot leuke, originele filmpjes en video’s. Hij is in staat zich zo te presenteren dat hij opvalt en dat heeft hem al veel mooie ervaringen opgeleverd.

REUSEL - Het begon allemaal bij zijn oudere broer die jaren geleden met een blauw cameraatje de straat op ging om filmpjes te maken. “Ik vond dat wel interessant en heb het zo langzaamaan van hem overgenomen”, vertelt Gijs enthousiast. “Hij vond het niet leuk meer en is er mee gestopt, maar ik houd het al jaren vol en vind het nog steeds super leuk”. “Ik moet ook wel”, zegt hij lachend, “want als ik niet wekelijks een filmpje op ons YouTube kanaal zet, verliezen we kijkers en dat moeten we natuurlijk niet hebben”. Hij lacht er mee, want een verplichting is het zeker niet.

“Het is vooral heel erg leuk om met 2 vrienden wekelijks een filmpje te maken voor op ons YouTube kanaal Beasterboys”, gaat Gijs verder. “Sommige mensen denken dat je snel geld kunt verdienen met een YouTube kanaal, maar die kan ik uit de droom helpen. Misschien als je een miljoen volgers hebt, maar dan hebben wij met zo’n 400 volgers nog een lange weg te gaan”, grapt Gijs. Het is hem te doen om de ervaring en de lol. Hij leert er veel van. Niet alleen hoe je steeds betere en mooiere filmpjes maakt, maar bijvoorbeeld ook hoe je met mensen omgaat. Het is mooi te zien hoe hij telkens kritisch naar zichzelf kijkt om beter te worden. “Een filmpje is nooit goed genoeg. Er zit altijd wel iets in wat beter kan en dat pak ik een volgende keer dan weer op. Zo zie ik continue vooruitgang en verbetering”, legt hij uit. Hij leert dus vooral van zichzelf en dat is knap. Zeker op deze jonge leeftijd. “Van zijn ouders heeft hij het creatieve in ieder geval zeker niet”, geeft zijn moeder Ankie eerlijk toe. “Maar zijn opa Leo is wel vindingrijk, dus ergens zit er ook wel iets in de genen”, vult ze aan. “Het is soms wel gek om terug te zien. Zeker de filmpjes van vroeger. Toen had ik zo’n piepstemmetje en nog meer suikers gegeten dan nu”, lacht de grappenmaker om zijn eigen brok aan energie.

Gijs is een echte aanpakker en zijn gedachten staan nooit stil. Het ene idee is nog niet volledig uitgewerkt of het volgende popt al weer op. En hij zoekt het allemaal zelf uit. “Zijn ouders kunnen hem er niet bij helpen en ook op school leren ze zulke dingen niet”, verklaart zijn moeder. “Dus ben ik zelf diverse computerprogramma’s gaan uitproberen en werk ik nu met een programma dat aan mijn wensen voldoet”, gaat Gijs gepassioneerd verder. Want hij weet wat hij wil. “En als ik er zelf niet uit kom, dan zoek ik net zolang op YouTube totdat ik gevonden heb wat ik moet doen om mijn idee daadwerkelijk uit te voeren. Want daar is YouTube ook handig voor”, legt de Pius X-er uit.

Gijs weet goed hoe hij zich moet laten zien. En hij stapt overal op af als hem iets leuk lijkt om te doen. En dat is nogal wat, want het lijkt wel of deze jongeman alles leuk vindt en overal een idee voor heeft. “Op de lagere school heb ik al eens aan een landelijke quiz meegedaan”, begint Gijs aan de indrukwekkende opsomming. Inmiddels staat hij voor en achter de camera bij Pius X TV, is hij op Omroep Brabant geweest met een journalistiek interview en krijgt hij steeds meer aanvragen van zowel particulieren als verenigingen of bedrijven om op creatief gebied te helpen. En dat is niet zo gek, want deze creatieveling weet van elke video een feestje te maken en met “special effect” de kijker van begin tot eind te boeien.

“Ook heb ik de grafische weergave gedaan van 2 kinderboeken die ingezet worden bij het verwerken van traumatische ervaringen en ik organiseerde een sponsorloop om geld in te zamelen voor een goed doel”, zegt Gijs enigszins trots. En of dat nog niet genoeg is, geeft hij workshops YouTube om zijn kennis over te dragen. Bang voor concurrentie is hij niet. “Tegenwoordig hebben veel kinderen toch al een YouTube kanaal. Dan kan ik ze maar beter helpen, zodat het er ook mooi uit komt te zien”, is zijn overtuiging. Op 18 september is de workshop in de bibliotheek van Reusel te volgen en op 25 september in de bibliotheek van Bladel.

Het is geen verrassing dat Gijs later iets in de media wil gaan doen. “Als ik echt groot droom zou ik wel baas willen zijn van een groot mediabedrijf”, mijmert de jongen die volgende maand nog 15 jaar moet worden. “Maar voor nu hoop ik dat ik steeds meer klanten krijg waarvoor ik een video mag maken. Want van beeldmateriaal telkens weer iets leuks maken, is toch wel echt vet om te doen. Ja en ik hoop natuurlijk goede punten op school te halen, want dat moet ook doorgaan”, concludeert hij verstandig.

Misschien is zijn droom zo gek nog niet. Het is duidelijk dat deze jongen creatief talent bezit, een overvloed aan ideeën heeft, vindingrijk is en zijn zaakjes zelf regelt. “Ik houd ook graag de touwtjes in eigen hand en wil invloed hebben op het eindresultaat”, voegt de ondernemer-in-spe toe. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om in de toekomst een eigen bedrijf te beginnen. “Ik heb laatst trouwens ook nog een zelfgemaakt liedje met video op Spotify gezet”, meldt de creator tussen neus en lippen door zijn nieuwste idee. Het moet gek gaan wil deze jongen zijn droom niet kunnen verwezenlijken. “Voor nu ben ik tevreden als we volgende week 6 miljoen abonnees op YouTube hebben’, sluit Gijs gekscherend af.

In woord is niet over te brengen hoe creatief, energiek en gedreven Gijs is. Dat moet je zien. Gun jezelf daarom een kijkje op het Youtubekanaal Beasterboys, zijn Facebook-pagina of op www.sites.google.com/view/gijsheesters. Je zult versteld staan van het talent van deze gepassioneerde creator.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden