<p>&#39;Mijn doel is bewoners een fijne dag te geven en ik stimuleer ze om mee te doen met activiteiten; sjoelen of wandelen naar de kinderboerderij.&#39;</p>

'Mijn doel is bewoners een fijne dag te geven en ik stimuleer ze om mee te doen met activiteiten; sjoelen of wandelen naar de kinderboerderij.'

(Foto: )

'Met aandacht en liefde bereik je veel'

‘Al zie ik hoe blij ze soms zijn... Ja, daar doe ik het voor’

Aartje Brust, 61 jaar, wonend in Bladel, heeft met 42 jaar werken in de zorg met recht een hart voor het vak. Sinds de opening in mei 2020 maakt ze als verzorgende onderdeel uit van een hecht team van zorgprofessionals in Huize Eresloo in Duizel. In dit kleinschalige huis van Compartijn doen zij er dagelijks alles aan om de 23 bewoners, ouderen die door dementie of fysieke beperkingen niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, een fijne, oude dag te bezorgen.

Bladel/Duizel - Het is Aartje al op jonge leeftijd duidelijk dat zij in de zorg thuis hoort. Op haar 17e start ze met een opleiding in het plaatselijke ziekenhuis. Uiteindelijk rondt ze de opleiding tot ziekenverzorgende met succes af. Stage loopt ze op een gesloten afdeling geriatrie en daar maakt ze voor het eerst kennis met mensen die de rode draad zijn in haar verdere loopbaan; ouderen met dementie. “Ik werd direct geraakt door die doelgroep. Misschien wel gevoed door mijn eigen ervaringen met een vader die op jonge leeftijd hersenschade opliep door een hersenvliesontsteking. Ik ben heel bewust de ouderenzorg ingegaan”, aldus Aartje. Van heel dichtbij heeft Aartje meegemaakt hoe het is als mensen aan de hand mee genomen moeten worden. En dat, als je dat met veel liefde, plezier en aandacht doet, je nog heel veel uit die mensen kunt halen. Aartje werkt op een holistische manier, zoals ze het zelf noemt. “Ik kruip als het ware in de huid van de bewoners. Ik ben altijd respectvol en blijf ze zien als de persoon die ze zijn geweest. Ik ben ook heel lijfelijk. Ze voelen zich veilig en geborgen bij mij. Het is ontzettend belangrijk om een band met de bewoners op te bouwen. Je moet ze leren kennen, weten waar ze blij van worden, wat hun voorgeschiedenis is, wat voor werk ze hebben gedaan.” Door het gesprek met ze aan te gaan, ze te blijven prikkelen en betrekken bij alles, komt ze heel dicht bij de mensen te staan. “Dat kost tijd, maar door die persoonlijke aandacht delen ze nog heel veel met je. Ik kijk bijvoorbeeld met ze in fotoboeken van vroeger. Dan lijkt het net alsof ze ‘wakker’ worden en dan ontstaan de mooiste gesprekken.”

Ik Zorg.
Het Ik Zorg Contactpunt is er voor een persoonlijk advies over een loopbaan in zorg en welzijn. Hoe ziet deze sector eruit? Is het iets voor jou? En wat zijn de mogelijkheden? Kijk op www.brabantzorg.net/ik-zorg voor meer informatie of mail naar ikzorg@transvorm.org voor een afspraak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden