<p>Schrijver Rik Raven uit Reusel aan het werk. Foto: Hub Dohmen</p>

Schrijver Rik Raven uit Reusel aan het werk. Foto: Hub Dohmen

(Foto: Hub Dohmen)

‘Het ongeluk veranderde mijn leven’

Reuselse Rik van Woerkum (54) raakt op 17-jarige leeftijd ernstig gewond bij een ongeluk in haar woonplaats. Ze kampt nog steeds met de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Komend weekeinde presenteert ze een dichtbundel.

Reusel - Rik van Woerkum brengt dagelijks vele uren door in haar werkkamer in haar Reuselse woning. Haar bureau en prikbord hangen vol met aantekeningen. Maar de schrijver, die als Rik Raven door het literaire leven gaat, is niet zoals andere auteurs.

“Ik heb een Niet Aangeboren Hersenletsel”, vertelt ze. “Daardoor ben ik erg snel geprikkeld. Mijn hersenen werken niet zo snel; mijn geheugen is ook slechter. En het kost veel energie om me goed te concentreren.” Daarom is het telkens een hele prestatie als ze een boek naar de drukker kan sturen.

‘Schrijven kost veel energie’

Rik Raven publiceerde de afgelopen jaren vier romans van zo’n 300 pagina’s elk: Bron (2011), Zucht (2012), Recht (2015) en de Overlevers (2018). Elk boek nam gemiddeld vijf jaar in beslag. Salmiak, de dichtbundel die op 20 september verschijnt, telt 40 pagina’s en kwam in twee jaar tot stand. “Het schrijven kost veel energie”, zegt ze.

Maar Van Woerkum zou niet anders willen. “Schrijven brengt me in een escapemodus; ik hoef me geen zorgen te maken dat ik foute antwoorden geef of verkeerde opmerkingen maak, zoals in het dagelijks leven”, zegt ze. “Als ik schrijf, kom ik vloeiend uit mijn woorden. Misschien niet meteen, maar ik kan de woorden kneden totdat ze zijn zoals ik wil.”

Schrijven zit Rik van Woerkum in het bloed. “Ik verzon mijn eerste verhalen toen we nog in Eersel woonden. Mijn vader runde daar een juwelierszaak”, vertelt ze. Nadat hij was overleden verhuisde ze, Rik is enig kind, met haar moeder naar Reusel. Na de plaatselijke mavo volgde de havo op het Pius X College in Bladel.

Op vrijdag 6 januari 1984 is de school net uit. “Ik wilde naar mijn pony, Papillon, die in een weide aan de Wilhelminalaan stond”, vertelt Van Woerkum. “Bij de kruising van de Dennenstraat met de Wilhelminalaan zag ik een auto over het hoofd. Die raakte me volop.” De impact was groot. “De Tomos-brommer, zo eentje met een hoog stuur, was in het midden van het chassis 90 graden gebogen.”

Een ambulance bracht Rik van Woerkum laagvliegend naar het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. “Ik was ernstig gewond. Het was kantje boord, maar ik redde het.” Ze lag twee maanden in coma. Vanuit Tilburg verhuisde ze naar een revalidatiekliniek in het Zuid-Limburgse Hoensbroek, om in juli in een rolstoel huiswaarts te keren.

“Het duurde enige tijd voordat ik door had dat mijn hersenen beschadigd waren”, zegt ze. Het was een lastige tijd. “In de jaren tachtig, en ook daarna, was nog amper ondersteuning voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. De medici wisten niet wat ze met me aan moesten, dus stuurden ze me terug naar de havo.” Ze zat er een beetje voor spek en bonen bij. “Ik ben wel naar het eindexamenjaar gegaan, maar eindexamen heb ik niet gedaan. Dat kon ik niet.” Daarna volgden verschillende baantjes via de sociale werkplaats.

Juiste woorden

Na het ingrijpende ongeluk duurde het maar liefst twintig jaar voordat Rik van Woerkum de pen weer kon oppakken. “Het lukte met niet de juiste woorden te vinden. Dat was heel frustrerend.” Ze omschrijft de jaren na het ongeluk ook als een periode van ‘vallen en opstaan’. “Mijn lijf herstelde, maar mijn hersenen zullen nooit meer zoals vanouds worden. Maar ik ben blij dat ik weer kan schrijven.”

Haar interesse voor het genre van Stephen King bracht Rik van Woerkom op het idee om thrillers te gaan schrijven. “En bij dit soort boeken past mijn achternaam niet echt als auteursnaam”, zegt ze. “Dus heb ik gekozen voor het pseudoniem Rik Raven. Een raaf was bij de oude Egyptenaren het teken van het kwaad.”

Na vier romans – in fantasy-stijl – volgt nu de eerste dichtbundel van Rik van Woerkom: Salmiak. “Het heeft me veel kruim gekost”, zegt ze. “Bij het schrijven pak ik romans redelijk geordend aan. Volgens een bepaalde logica. Maar poëzie schrijf ik op basis van inspiratie. Dat is voor mij de enige manier. Maar ja, inspiratie komt helaas niet op commando…”

De presentatie van ‘Salmiak’ is 20 september vanaf 15.00 uur in c.c. De Kei aan het Kerkplein in Reusel. De entree is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden