<p>Dorenda, Aerjen, Roel en Nadia van links naar recht voor het tiny house van Aerjen en Dorenda</p>

Dorenda, Aerjen, Roel en Nadia van links naar recht voor het tiny house van Aerjen en Dorenda

(Foto: Jan van den Dungen)

'Wij zijn dus geen hippies'

Jan van den Dungen

Het is een oerinstinct van ieder mens – zelfs van elk levend wezen- om voor zichzelf een beschut onderkomen te zorgen. En hoe dat onderkomen er uitziet hebben de bewoners aan de Weebosserweg 29 B,C en D in Bergeijk helemaal zelf bepaald. Drie tiny-houses (spreek uit ‘tainie haus’ op z’n Bergaaiks) trekken volop ieders aandacht bij het passeren van deze locatie op weg naar Weebosch. Daarom houden zij binnenkort ‘open-huis’.

BERGEIJK - Tiny houses of minihuizen worden steeds populairder. Op minder dan dertig vierkante meter hebben bewoners de beschikking over een huiskamer, keuken, slaapkamer, badkamer en berging. Erg efficiënt dus. En wat nog belangrijker is. De huisjes zijn door hen zelfgebouwd uit eerder gebruikte materialen. Dus volledig duurzaam. Geen aansluitingen op water, gas, elektriciteit noch riool, dus helemaal zelfvoorzienend. De Bergeijkse bouwers zijn Dorenda Verhaegen (30) die samen met Aerjen van den Akker (34) een huisje bewonen, Nadia Dol (33) die met haar technische achtergrond haar eigen tiny house realiseerde en Roel Adriaans (33). De aanzet tot de bouw was het winnende idee met dit idee van een duurzame bouw van huisjes van Dorenda, bij de Be Green Prijs Bergeijk. Aan elk materiaal zit wel een eigen verhaal. Zo komen de stalen balken van het huis van Aerjen en Dorenda van het onderstel uit de sloop van een Philips Fabriek en de buitenbekleding van een huisje vormt het oude houten schrootjesplafond beide uit Eindhoven en dat werd omgedraaid en weer als nieuw geschilderd. Het isolatiemateriaal van Roel komt uit een koelcel van Jumbo Ook Marktplaats vormt voor ieder een welkome bron om aan goedkoop materiaal te komen. De bouwtijd was ongeveer een jaar. Nu geven Dorenda en Aerjen overal cursussen over dit systeem van bouwen en hebben ze samen ook een bedrijfje dat deze tiny houses bouwt. Roel is zzp-er en runt een eigen reclamebureau en Nadia werkt op de camping waar ze haar huis heeft kunnen bouwen. “Wij zijn dus geen hippies zoals aanvankelijk mensen dachten.”

Ook de grond is deels als tuin in gebruik bij de kweek van eigen groenten. Binnenkort komt een lading van zo’n 500, elders overcompleet geworden struikjes, die als haag rondom het perceel worden geplant, zodat men wat meer privacy krijgt omdat regelmatig passanten even komen binnengluren. De gemeente Bergeijk heeft het gebruik van de onderliggende grond tot 2025 vastgelegd. Het grondgebruik is zeker niet gratis en ieder betaalt pacht aan de gemeente.

Het vooraf aangekondigde open-huis later deze maand is al geheel volgeboekt. Vanwege deze coronatijd is dat gelimiteerd op 60 personen. Rond Pasen volgend jaar komt er een volgende ronde. Dit is de eerste permanente realisatie van tiny houses in de Kempen. “Omdat wij met dit goede weer dikwijls buiten leven, horen we passerende fietsers dikwijls zeggen. Zo zou ik ook wel willen leven.” Zie voor update van nieuws hierover op Facebook: @tinyhousesbergeijk;

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden