Foto:
Column Lowie

Lowie blikt terug

Lowie Seuntjens, vaste columnist van de Kempenaer, legt na twintig jaar de pen neer. In aanloop naar zijn afscheid blikt hij nog eens terug. De vijf leukste columns uit de afgelopen twintig jaar, geselecteerd door Lowie zelf, zullen de komende weken te lezen zijn in de Kempenaer.

Deze week de vierde terugblik-column uit de serie van vijf:

Flip is niet meer

Vorige week heb ik Flip, onze hond, op advies van de dierenarts laten inslapen. Hij was helemaal op. Flip was net als ik van eenvoudige afkomst. Een jongen van de straat, zeg maar. De kinderen hadden hem uitgekozen. ‘Ze hebben er verstand van’, had de verkoper gezegd, ‘de mooiste uit de nest.’

Nadat de eerste euforie bij de kinderen wat was bekoeld had Flip al snel door dat hij vooral met mij te maken zou krijgen.

Gedurende de zestien jaar dat hij in huis was hebben we het elkaar nooit echt moeilijk gemaakt en was er altijd sprake van wederzijds respect. De bruine plekken in het gazon wogen niet op tegen zijn vriendelijke begroeting `s morgens als ik uit bed kwam.


Wel had hij een grote hekel aan vliegtuigen. Als ze overvlogen begeleidde hij ze dan ook steevast met zijn irritant gekef. En als ze dan uit het zicht waren keek hij me aan met een blik van ‘zo baas, dat heb ik hem toch maar weer mooi geflikt’.

Flip was top maar ook op. Met name het laatste jaar ging hem moeilijk af. Toen we vorige week dinsdagavond samen naar de dierenarts reden sprak ik hem tegen beter weten in nog moed in.

Maar de dierenarts had het snel gezien. ‘Triest’, zei hij, ‘maar u bespaart Flip een hoop ellende als u hem laat inslapen.’

In een apart kamertje brachten we samen als twee ‘brothers in arms’ zijn laatste half uurtje door. De verdovingsspuit werkte snel. Al na een minuut ging hij plat.

Nadat de dierenarts me had verzekerd dat hij niets meer voelde stak hij de euthanasie-spuit in Flip’s hart. Nog twee laatste ademstoten en hij gaf de geest.

Het Dierencrematorium in Uden heeft ons gisteren per mail laten weten dat zijn as twee dagen na zijn overlijden boven zee is uitgestrooid.

Nu achteraf begrijp ik wel waarom Flip altijd zo tekeer ging als er weer een Ryanair overvloog.

Column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden