De vismarkt in Domburg. Voor Margo van Eekert tot nu toe het mooiste schilderij wat ze volgens de "plein-air"-techniek heeft gemaakt.
De vismarkt in Domburg. Voor Margo van Eekert tot nu toe het mooiste schilderij wat ze volgens de "plein-air"-techniek heeft gemaakt. (Foto: Nicole Leijen)

Getalenteerd schilder door veel te oefenen

Nicole Leijen

‘Het lijkt soms wel een dwangneurose’

Misschien zie je haar binnenkort ergens in Reusel staan met haar ezel en schilderspalet, gewapend met een penseel. Want dat is wat Margo van Eekert uit Reusel het liefste doet, in de buitenlucht het straatbeeld schilderen. Maar voordat we haar in de Dorpsbron, Lensheuvel of bij het gemeentehuis zien, moet ze nog wel een drempel over.

REUSEL - “Het is toch Reusel hè”, lacht Margo, “daar zijn ze van doe maar normaal. En als ik op straat ga staan te schilderen, valt dat denk ik niet onder de noemer ‘normaal’. Toch heeft ze haar eerste ervaring met schilderen in de buitenlucht van Reusel inmiddels achter de rug. “Ik heb met mijn schildersezel in de Kattenbos gestaan en dat viel niet tegen”, vertelt ze tevreden. De eerste stap is dus gezet.

De 51-jarige is geïnspireerd geraakt door Hans Versfelt, een schilder uit Breda die bekend staat om zijn ‘en plein air’-schilderskunst. “Als je zo kunt schilderen als hij, kun je schilderen. Het is zo ontzettend moeilijk, maar zoals hij schildert, wil ik ook leren schilderen”, spreekt ze haar bewondering en ambitie uit. En dus trok ze de stoute schoenen aan. “Ik heb hem opgezocht op Facebook en een vriendschapsverzoek gestuurd. En dat accepteerde hij”, zegt ze enigszins verrast. Vanuit een enorme bewondering stuurde ze hem vervolgens het bericht: “Wat zou ik graag eens over je schouder meekijken hoe jij een werk opzet.” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want Hans Versfelt reageerde uitnodigend. En dus bedacht Margo zich geen moment en bezocht hem tijdens een expositie bij het huis van Vincent van Gogh. Het toeval wilde dat hij nog één plek vrij had in zijn cursistengroep en die kans greep Margo met beide handen aan. “Inmiddels krijg ik alweer ruim een jaar les van de meester zelf maar het valt nog niet mee hoor”, geeft ze eerlijk toe. “Ik schilder al 14 jaar, heb 5 jaar lang elke zaterdag les gehad en heb in die jaren geleerd alles precies zo te schilderen als het is, binnen de lijntjes. Nu mag het losser en dat is nog best heel lastig”, legt de zelfkritische dame uit. Bij elk schilderij heeft ze nog wel een opmerking over wat beter kan. Maar wie haar werk ziet op Instagram (margovaneekert), Facebook, op exposities of bij haar thuis, zal deze kritische blik niet begrijpen, want wat ze maakt is prachtig. “Het is vooral heel ontspannend. Als ik aan het schilderen ben, dan ben ik helemaal van de wereld. Het lijkt soms wel een dwangneurose”, grapt ze. “Dan móet ik schilderen.” Ze brengt dan ook heel wat uurtjes door in haar garage, die dienst doet als atelier. “Daar heb ik echt mijn plekje gevonden en kan ik soms wel 20 uur per week vertoeven. Dat moet ook wel, want niet alles lukt, dus ik moet veel oefenen”, zegt ze er lachend achteraan. De logistiek medewerkster gaat helemaal op in haar hobby en heeft een enorme drive om nog beter te worden. Wees gewaarschuwd, je kunt haar dus op straat tegen komen. “Want”, sluit Margo af, “via een foto mis je toch informatie, dus op locatie schilderen is wel echt het beste om te doen.”

Meer berichten