<p>In het hele land worden activiteiten ontplooid om met mensen die zich eenzaam voelen in contact te komen. Initiatieven net zoals die van Ans.&nbsp;</p>

In het hele land worden activiteiten ontplooid om met mensen die zich eenzaam voelen in contact te komen. Initiatieven net zoals die van Ans. 

(Foto: Ans Ketelaars)

Ans komt in actie tegen eenzaamheid

Ton van de Vorst

‘De aandacht even weg van het eenzame alledaagse’

Van 1 tot en met 8 oktober loopt de landelijke actie: ‘Een tegen eenzaamheid’, een actieweek die zeker nu, in tijden van afstand en corona, mensen wat dichter bij elkaar brengt. Fotografe Ans Ketelaars wil graag een bijdrage leveren aan de actie en nodigt mensen uit om met haar contact op te nemen om samen een praatje te maken, een kopje koffie te drinken, wandelen, of iets anders waarbij de aandacht even een andere kant op gaat. En passant worden ook foto’s gemaakt ter herinnering aan een leuke dag.

Knegsel - De Knegselse fotografe Ans Ketelaars is begaan met mensen. Onder meer door haar specialisatie als afscheidsfotograaf heeft ze - zeker de afgelopen periode - meegemaakt hoe corona ingrijpt op het sociale leven van mensen. De coronamaatregelen leggen aan iedereen beperkingen op wat betreft het broodnodige sociale contact. Maar vooral mensen voor wie het contact met andere mensen bemoeilijkt is hebben eronder te lijden. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die vanwege de coronadreiging zich niet meer buitenshuis begeven, mensen die minder mobiel zijn, mensen die gewoon weinig contacten hebben en nu nog veel meer in een isolement komen, er zijn veel redenen waarom je jezelf op een gegeven moment eenzaam kunt voelen. Ieder mens heeft behoefte aan contact, aandacht van mensen, even praten over wat je bezighoudt, samen wat ondernemen, een kopje koffie drinken, iets maken.

Ans Ketelaars: “Ik ben lid van het Nederlands Collectief van Afscheidsfotografen en partner bij Jouw Laatste Levensfase, dat is een platform van allerlei specialisten die mogelijk een rol kunnen spelen in de laatste levensfase van mensen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld hun levensverhaal vastleggen, anderen denken na over hoe hun uitvaart er moet uitzien, of wat ze nog graag zouden willen doen. Op jouwlaatstelevensfase.nl kunnen ze specialisten vinden die ze daarbij kunnen helpen. Ik bied op het platform verschillende Koester-arrangementen aan waarbij we de Koestermomenten in die laatste levensfase vastleggen.”

“Toen ik las over de actie ‘Een tegen eenzaamheid’ bedacht ik dat ik iets wil betekenen voor iemand die eenzaamheid ervaart. Gewoon samen even wat aandacht hebben voor elkaar en de zinnen verzetten. We kunnen van alles gaan doen, even praten, ergens naar toe gaan, wandelen, creatief bezig zijn, wat dan ook, als de aandacht maar even weg is van het eenzame alledaagse. Wel heb ik mijn camera binnen handbereik om de mooie momenten van de dag vast te leggen. Na afloop krijgt degene een mooie foto ter herinnering aan een mooie dag.”

Belangstellenden kunnen met Ans Ketelaars contact opnemen per email aan info@ansketelaarsfotografie.nl of bellen naar 06 27306942.

Meer berichten