<p>Tom Lavrijsen van Scoolsport (r) krijgt de Zilveren Rank overhandigd van Gertjan van Dokkum. Foto: Jean Pierre Reijnen</p>

Tom Lavrijsen van Scoolsport (r) krijgt de Zilveren Rank overhandigd van Gertjan van Dokkum. Foto: Jean Pierre Reijnen

(Foto: Jean Pierre Reijnen)

Scoolsport wint De Zilveren Rank 2020

‘Wie van kinderen houdt, laat ze bewegen’

Met het project Scoolsport is het Pius X-College uit Bladel winnaar geworden van De Zilveren Rank 2020, de jaarlijkse prijs waarmee de stichting Kiemkracht ontplooiingsmogelijkheden van jongeren in de Kempen wil bevorderen.

Bladel - Scoolsport biedt leerlingen buiten de vaste schooltijden om een vrij toegankelijk programma aan, in eerste instantie op het vlak van bewegen, maar verder ook rond muziek en beeldende vorming. Gymdocent Tom Lavrijsen, een van de initiatiefnemers, nam de prijs in ontvangst. Die bestaat uit een zilveren beeldje en een geldbedrag van vijfduizend euro. De uitreiking vond plaats op 2 oktober in De Rietstek in Riethoven. Tom Lavrijsen kreeg de Zilveren Rank uit handen van Gertjan van Dokkum, die zich als docent aan de Fontys Sport Hogeschool in Eindhoven al jarenlang sterk maakt voor sportstimulerende activiteiten. Hij liet weten erg blij te zijn dat hij voor deze uitreiking gevraagd was omdat het project van het Pius X-College aansluit bij zijn filosofie: ‘Wie van kinderen houdt, laat ze bewegen.’ Van Dokkum had zich verdiept in hetgeen Tom Lavrijsen samen met zijn collega’s op het Pius X tot stand had gebracht en was daar vol lof over. Hij prees hun vasthoudendheid die er uiteindelijk toe leidde dat op deze school het lesrooster zodanig werd aangepast dat er een vrije Donderdag Doe-middag kon ontstaan waar leerlingen onbelemmerd – kosteloos en zonder zich te binden aan een vereniging of cursus – kunnen deelnemen aan activiteiten op het vlak van bewegen, muziek en beeldende vorming. Tom Lavrijsen: “Zo kunnen leerlingen ontdekken waar hun passie ligt en waar ze blij van worden.” De jury noemde het Scoolsport-project ‘vernieuwend’ en met ‘perspectief voor de toekomst’.

Aanmoedigingsprijzen 
Vanwege de kwaliteit van de (21) inzendingen kende de stichting Kiemkracht dit jaar maar liefst vier aanmoedigingsprijzen van duizend euro toe.

Timmerfabriek De Maackers BV uit Bladel is meer dan een timmerfabriek. De werkplaats biedt jongeren werk- en ervaringsplekken waar ze alle facetten van het timmerbedrijf leren, en waar ze bovendien hun omgangsvormen en sociale vaardigheden versterken. De Vrienden van de kinderboerderij Bladel willen in de Groene Long in Bladel een kinderboerderij realiseren, zoals die er tot een jaar of vijftien geleden ook was bij het verpleeghuis, maar dan uitgebreider. Kinderkoor Pop-Up is een beginnend kinderkoor uit Hulsel dat er in korte tijd in slaagde ruim 25 kinderen uit Reusel, Bladel, Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel enthousiast bijeen te brengen om wekelijks te komen zingen. Basketbalclub Bladel startte het plan om samen met Kindcentrum-Florent en Onderwijsstichting Kempenkind het basketbalveldje aan het Hofplein in Bladel zodanig op te knappen dat daar buitensport mogelijk wordt.

Meer berichten