Is het vijf jaar later vûr mekoar?

Vijf jaar geleden hadden ze het goed voor elkaar in Reusel. De gezamenlijke tent aan de Denestraat werd in gebruik genomen om verenigingen en stichtingen te voorzien van ruimte. Dat kan zijn voor opslag van materialen of bijvoorbeeld voor het maken van een carnavalswagen, decor of wat dan ook. Alle voorzieningen zijn er om lekker te hobbyen. En zo helpt Stichting Vûr Mekoar andere verenigingen en stichtingen. Ze doen het in verenigingsland voor elkaar. En dus was de naam vijf jaar geleden snel bedacht.

Reusel - "En we hebben het nog steeds goed vûr mekoar", zegt Koen Gijbels trots. Hij is op dit moment de drijvende kracht achter de stichting en doet dat met veel passie en gedrevenheid. Hij vindt het enorm belangrijk dat er een plek is voor verenigingen en stichtingen en zet zich daar graag voor in. "Inmiddels maken 12 verenigingen ed. gebruik van de tent en dat is heel gaaf", gaat hij gepassioneerd verder. Het voorziet dus duidelijk in een behoefte. Van Stichting Winterfeesten tot openbare basisschool de Klimop en van carnavalsverenigingen tot sambaband A Batucada, het huurt allemaal een stukje van de tent.

Concept

Het concept is simpel. De gebruiker betaalt een prijs per vierkante meter. Dat kan een werkplaatsgedeelte zijn waar geknutseld en gewerkt wordt of een magazijngedeelte wat bedoeld is voor opslag. De verenigingen regelen verder alles zelf. "En moeten wij vanuit de stichting opruimen, helpen bij het stallen van materialen of de gebruikers verbruiken veel stroom, dan vragen we daar een kleine vergoeding voor", legt Koen uit.

Tent

"De tent is een groot succes, het zit vol en dat hebben we met z'n allen goed gedaan", gaat Koen verder. "Omdat de gebruikers stuk voor stuk tevreden zijn, ging het als een lopen vuurtje rond en meldden zich destijds steeds meer partijen". Vijf jaar geleden was de droom dat de tent binnen een jaar half vol zat. Met een, binnen no-time, volle tent is die droom ruimschoots uitgekomen.

Onderhoud

Toch is het niet allemaal halleluja. "Zo'n tent vraagt ook onderhoud. En dat kost meer tijd dan we verwacht hadden", vertelt Koen. Door omstandigheden staat hij er alleen voor. "Bestuursleden zijn gestopt en we hebben met ziekte te maken", aldus Koen. "Maar, helemaal alleen ben ik niet. Ik kan vaak terugvallen op de leden van carnavalsvereniging de Big Smiles en dat is super", zegt hij tevreden. En ook binnen Stichting Karnaval Reusel, waar hij zelf lid van is, kan hij af en toe nog wel wat handjes vinden. "Alleen is dat niet de bedoeling natuurlijk. Zij hebben hun eigen vereniging al, wat veel tijd vraagt". Het zou dan ook fantastisch zijn als er een paar andere mensen de handen mee uit de mouwen willen steken. "Anders ben ik bang dat het voortbestaan van de tent in het gedrang komt en dat zou eeuwig zonde zijn. Dan hebben veel verenigingen ed. een probleem. En dan gaat het automatisch ook ten koste van het levendige verenigingsleven in Reusel", zegt Koen met enige teleurstelling in zijn stem.

De handen laten wapperen

Het onderhoud wat er nu moet gebeuren is een kwestie van een paar dagen. Het is een deur maken, her en der wat opruimen, nog wat bestrating leggen enzovoorts. Met een paar handige mannen of vrouwen die van aanpakken weten, is het snel geregeld. "Ik kan me voorstellen dat er nu mensen zijn, die door corona, helaas niet actief bij hun eigen vereniging kunnen zijn. Of dat ze tijd over hebben omdat het sociale leven op z'n gat ligt. Of omdat ze niet naar de sportvelden kunnen gaan", bedenkt de verenigingsman zich. "Die zijn van harte welkom om bij ons een paar uur de handen te laten wapperen. Zonder verplichtingen, op veilige afstand van elkaar en met veel dankbaarheid". Er zijn, zeker in deze tijd, vast mensen die best zin hebben in wat klusjes om het verenigingsleven vooruit te helpen. "Ze moeten het alleen wel weten dat wij nog wat hulp kunnen gebruiken, dus bij deze", lacht Koen.

Meedenken

Voor mensen die liever meedenken over de doorontwikkeling en het voortbestaan van de stichting is er ook plaats. "We moeten echt iets gaan doen nu. De tent moet nog betaald worden, we doen nog niets aan sponsoring, we moeten steeds vaker verenigingen helpen met zaken wegzetten en ophalen en het moet allemaal betaalbaar blijven voor verenigingen. Er is dus nog genoeg te regelen", besluit Koen.

Bijdrage leveren

Dus mocht je nu weer eens Reusel uitrijden en aan de linkerkant die grote witte tent zien, bedenk dan dat daar veel verenigingen en stichtingen afhankelijk van zijn. En denk meteen even na of je een paar uurtjes over hebt om ze vooruit te helpen. Het geeft zeker te weten veel voldoening. Je levert namelijk een bijdrage aan het voortbestaan van de tent en dus ook van de hurende verenigingen. "Vijf jaar geleden was de droom de tent vol te krijgen, nu is de droom voort te kunnen bestaan. Daar zet ik me volledig voor in, maar ik kan het helaas niet alleen", sluit de gedreven man af. Hopelijk krijgt hij snel wat hulp.

Voor meer informatie of aanmelden:

vurmekoar@hotmail.com

of 06 27 62 73 36 (Koen Gijbels)

Nicole Leijen

Nu is de droom blijven voortbestaan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden