Riek en Adriaan samen achter hun woning aan het Herderstasje in Hapert
Riek en Adriaan samen achter hun woning aan het Herderstasje in Hapert (Foto: Jan van den Dungen)

'Op tijd de deur dicht trekken as 't waait'

Jan van den Dungen

‘Na het kerkelijk huwelijk was het feest, dat telde pas écht’

Ze woonden vroeger in Hoogeloon dicht bij elkaar op Hoog Casteren, maar hadden voordat ze verkering kregen weinig aandacht voor elkaar. “Het was thuis altijd werken op de boerderij”, vertelt Riek als oudste uit een gezin van zeven, “met twaalf jaar al onder de koei en fietsen op d’n transport”, vervolgt zij. Adriaan, de jongste van negen en het zogenoemde ‘kakkenestje’, bleef na de lagere school ook thuis op de boerderij en volgde hierna tal van avondcursussen om het vak goed te leren. Na zijn huwelijk nam hij samen met Riek de ouderlijke boerderij over.

HAPERT – Komend weekeinde zijn Adriaan van Heijst (bijna 85) en Riek van Heijst-Bullens (net 83) samen 60 jaar getrouwd. Het diamanten paar trouwde 60 jaar geleden op maandag 17 oktober voor de wet en daags erna voor de kerk. Maandag ‘s avonds ging ieder weer hun eigen weg en ontmoetten ze elkaar de volgende dag weer voor het kerkelijk huwelijk bij Pastoor Scheij. Die dag was er feest, want dat telde pas voor echt. Zij runden na hun trouwen samen de boerderij met koeien, later varkens en mesthanen maar ook landbouw was hun deel. Een gemengd bedrijf dus. Hij zou vandaag de dag geen boer meer worden met al die regeltjes, maar toch heeft hij het boerenwerk altijd met liefde en plezier gedaan.

Adriaan en Riek ontmoetten elkaar bij de Jonge Boerenstand de voorloper van de KPJ waar ze beide lid van waren. De zomeractiviteiten bestonden voornamelijk uit piramidebouw, reidans en gym en waarmee Riek zich ook nu nog wekelijks bezighoudt: gym en volksdansen. Actieve vakanties ging men vroeger niet uit de weg en beiden liepen zelfs twee keer de zware 16 kilometerslange Samariakloof op Kreta. De laatste keer samen met hun drie dochters. Het paar woont inmiddels al weer 15 jaar in Hapert in een ‘hendig’ huis, alles gelijkvloers. Ook hun mooie tuin waarvan een deel moestuin is, behoort tot hun hobby. En Riek zorgt dagelijks dat het huis aan kant is en voor de inwendige mens, waarbij Adriaan van de snijafdeling is en de boodschappen doet. Verder noemt zij zich graag een huismus. Adriaan gaat nog wekelijks tennissen en beugelen en rijdt als vrijwilliger ‘de oudjes’ naar de zorgboerderij in Hapert. Beiden zijn ze, zoals ze noemen nu ‘goei-weerfietsers’ en draaien op hun e-bikes hun hand niet om voor ritten van zo’n 60 kilometer. Broodjes en koffie gaan dan mee en aardappels en uien mee terug, als die ergens doelloos nog op het land liggen.

Adriaan en Riek hebben drie dochters, evenzoveel schoonzonen en acht kleinkinderen, die het familiefeestje dit weekeinde, ondanks corona, in huiselijke kring toch wel even zullen vieren. Een gezamenlijk etentje in Bladel zit er ook zeker in.

Op de vraag hoe zij het al zestig jaar met elkaar volhouden: “Blijven ademen, oe eigen nie teveel druk maoke en op tijd de deur dicht trekken as ‘t waait”, zijn volgens Adriaan en Riek de ingrediënten voor een levenslang huwelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden