<p>Daniek van Dingenen samen met twee van haar cli&euml;nten.&nbsp;</p>

Daniek van Dingenen samen met twee van haar cliënten. 

(Foto: )

Daniek is geknipt voor het vak

‘Iedereen is steeds blij dat je er weer bent. Hoe leuk is dat!’

Van de redactie

De 24-jarige Daniek van Dingenen uit Duizel is cliëntbegeleidster op woonpark De Donksbergen in Duizel. Ze werkt in een huis waar zeven volwassen mannen met een verstandelijke beperking wonen. “Niet de gemakkelijkste jongens, maar als je ze beter leert kennen wel de allerliefsten. Hun grootste handicap is dat de wereld waarin wij leven maar moeilijk te begrijpen is. Ik mag ze helpen door die wereld begrijpelijker te maken. Dat betekent dat je vooral goed moet kijken en luisteren naar het gedrag.”

DUIZEL - In het gezin waar Daniek is opgegroeid, was ‘de zorg’ dagelijks het gesprek aan tafel. Niet gek als je moeder 23 jaar op De Donksbergen heeft gewerkt. “Ondanks de leuke en enthousiaste verhalen, heb ik in eerste instantie niet voor die zorg gekozen. Ik ben een kappersopleiding gaan doen,” zegt deze echte Duizelse. “Alleen de zorg bleef kriebelen. Toen heb ik me aangemeld voor de driejarige BBL-opleiding bij Lunet zorg. Vier dagen in de week werken, één dag naar school. Je krijgt salaris en de opleiding wordt betaald. Maar veel belangrijker, het is kei leuk werk. Het voelde als thuiskomen.”

Teamspirit 

Werken in de zorg betekent dat je soms ook avond- en weekenddiensten draait. “Dat onregelmatig werken heeft ook voordelen,” vertelt Daniek. “Geen dag is hetzelfde. Werken in de zorg is ook samenwerken met collega’s. Ik werk in een geweldig team van zes vrouwen en twee mannen. Niet alleen gezellig, je leert ontzettend veel van elkaar.”

Spierballen 

De 1.55 meter lange Daniek staat haar mannetje tussen soms boomlange kerels. “Je hoeft heus geen spierballen te hebben om de spierballentaal van onze jongens te begrijpen,” zegt ze.

“Integendeel, het zijn juist die kleine dingen die het werk mooi maken. Soms is dat iets grappigs, een andere keer iets ontroerends. Die mooie momenten moet je zien, maar ook willen zien.

En als je er dan in slaagt iemand een fijne dag te laten beleven, dan heb je de allermooiste baan van de wereld.”

Ik Zorg
Het Ik Zorg Contactpunt is er voor een persoonlijk advies over een loopbaan in zorg en welzijn. Hoe ziet deze sector eruit? Is het iets voor jou? En wat zijn de mogelijkheden? Kijk op www.brabantzorg.net/ik-zorg voor meer informatie of mail naar ikzorg@transvorm.org voor een afspraak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden