De 'Contente mens' en de 'Pronte vrouw' als Prinsenpaar
De 'Contente mens' en de 'Pronte vrouw' als Prinsenpaar (Foto: )

Eersel hakt knopen door: Een heel ander carnavalsbeeld dit jaar

Geen prinsverkiezingen, geen optochten, geen carnavalstent

Van de redactie

Carnaval 2021 kan niet gevierd worden het Buurtgat gewend is het te vieren. Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten... dat zal niet het beeld van komend jaar zijn. Carnaval moet anders verlopen door het aanwezige coronavirus.

EERSEL - Het is onduidelijk hoe het coronavirus zich de komende maanden zal ontwikkelen en welke maatregelen ten tijde van carnaval van kracht zullen zijn. Gezien alle onzekerheden is in een gezamenlijk overleg tussen de gemeente en de organiserende carnavalsverenigingen uit de zes kerkdorpen, besloten om in de hele gemeente Eersel geen Prinsenparen te kiezen voor 2021. Alle activiteiten die hiermee verband houden, zoals de bekendmakingen, recepties en sleuteloverhandigingen, komen te vervallen. Tevens komt er geen carnavalstent te staan, zoals gewoonlijk op het Carquefouplein tegenover de St. Willibrorduskerk in Eersel.

Daarnaast is uit oogpunt van de volksgezondheid, die op één staat, besloten om geen optochten te organiseren. Dit besluit is genomen in samenspraak met verschillende organisatoren van optochten in de Kempen. In Eersel geldt dit voor zowel de grote Buurtgatse Optocht als de Buurtgatse Jeugdoptocht. Er zijn helaas geen mogelijkheden om dit veilig te laten plaatsvinden zonder gezondheidsrisico’s. Wel gaat de organisatie in gesprek met de deelnemers van de grote optocht om te kijken naar ideeën voor alternatieven die passen binnen de coronamaatregelen.

Hoewel er ongetwijfeld nog meer activiteiten in aanloop naar of tijdens carnaval niet op de gebruikelijke manier of helemaal niet door kunnen gaan, beseft cv De Buurlanders dat er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken kan worden. Ze doen er alles aan om met oplossingen te komen om het feest op gepaste wijze invulling te geven. Hiervoor wordt de dialoog aangegaan met de gemeente Eersel en komt er advies vanuit de Brabantse Carnavals Federatie, die ook beiden in verbinding staan met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.


Denk mee!

Heb jij een creatieve oplossing, tips of een idee voor een activiteit waarvan je denkt dat die normaliter niet in het carnavalsprogramma past, maar wellicht voor nu een leuk alternatief is en past binnen de ‘spelregels’? Laat het weten door een e-mail te sturen naar bestuur@cvdebuurlanders.nl. Voor de allerlaatste updates rondom carnaval 2021 in het Buurtgat, raadpleeg de website www.cvdebuurlanders.nl of volg de vereniging op Facebook en Instagram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden