<p>Robin op haar vaste stekkie op de bank waar de verhalen worden vastgelegd. Foto: Jan Wijten</p>

Robin op haar vaste stekkie op de bank waar de verhalen worden vastgelegd. Foto: Jan Wijten

(Foto: Jan Wijten)

Robin uit Bladel (30) schetst beeldtaal met letters

Jan van den Dungen

Onschuldige dubbelzinnigheid en overheersend sarcasme

Een jarenlang uitvergroot opschrijven van dagelijkse en waargebeurde belevenissen op haar facebookpagina, leidde tot een door haar familie samengesteld boekwerkje, dat kortgeleden het licht zag. Robin uit Bladel is momenteel dag en nacht moeder van twee jonge dochters zonder al te veel slaapaspiraties en nu dus ook schrijfster, na de uitkomst van deze bundel boordevol sappige anekdotes.

BLADEL – De passie voor schrijven van Robin van Herpt (30) komt voort uit het willen spelen met woorden. “Meer nog dan van het onderwerp van het verhaal, houd ik van de ontelbare bijvoeglijke naamwoorden die er aan te pas komen om het helder te maken. Maar ook van de onschuldige dubbelzinnigheid in woordkeuze, het overheersende sarcasme en de overdrijving die ik mag toepassen op mijn eigen ervaringen”, legt zij uit en vervolgt: “Het biedt me de mogelijkheid te uiten wat ik met gesproken woorden niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Via papier ontdek ik een veel rijker voorziene woordenschat waarmee ik zoveel meer kan mededelen dan dat ik in een gesprek uit zou kunnen kramen.

Een tijdje geleden werd de bundeling van verhalen tot een boekje al voltooid. “Eerst inventariseerde ik hoeveel interesse ervoor was, waarna ik een bestelling heb geplaatst bij de drukker. Er zijn nu nog maar enkele exemplaren beschikbaar“, zegt Robin, maar haast zich te verklaren met “maar bijbestellen kan altijd.” De bundeling is als verjaardagscadeau samengesteld door haar familie, die er ook illustraties bij gemaakt heeft. Zij bleken hier al jaren mee bezig te zijn.

Lezen doet schrijven

Robin van Herpt heeft zeker nog schrijversdromen. “Net als zovelen, heus wel. Een schrijver word je echter niet zomaar en met mijn kritische kijk op mijn eigen werk, zeker niet zo gemakkelijk, gok ik. Ook weet ik dat ikzelf en mijn creativiteit zullen bezwijken onder teveel prestatiedruk. Ik heb daarom besloten mijzelf nul doelen te stellen behalve actiever met taal bezig zijn. Voorheen liet ik het aan het toeval over of me een tekst te binnen schoot: nu lees ik veel meer literatuur. Lezen doet schrijven. Ik doe ook meer schrijversoefeningen en publiceer mijn geschreven stukken niet zomaar meer op internet. Bij deze bundel heeft mijn ‘publiek; namelijk alles al ooit kunnen lezen op mijn Facebookpagina. Maar helemaal leuk zou ik het vinden als ik ooit, wellicht met een nieuwe bundel of zelfs een roman, mensen zou kunnen verrassen met dat wat ik schreef”, filosofeert zij.

In aanbouw

Robin’s schrijfstijl is zoals zijzelf zegt, onder constructie. Zij hield erg van het snelle schrijven waarin spottende humor de boventoon voerde.

Nu zij zich nog meer in de taal achter het verhaal verdiept probeert zij zinnen zo te formuleren dat geen twijfel kan bestaan over het beeld dat zij in letters wil schetsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden