<p>Er wordt een aparte kraam ingericht voor lang houdbare levensmiddelen.&nbsp;</p>

Er wordt een aparte kraam ingericht voor lang houdbare levensmiddelen. 

(Foto: )

Voedselbank Bladel verkeert in zwaar weer en vraagt hulp

Op dit moment leven er in Nederland 1 miljoen mensen in armoede. Per schoolklas groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen in armoede op. In sommige wijken in Nederland ligt dit gemiddelde zelfs hoger. Naar verwachting zal dit aantal door de coronacrisis alleen maar toenemen.

BLADEL - Momenteel ‘probeert’ Voedselbank Bladel ruim 40 gezinnen uit de gemeenten Eersel, Reusel- De Mierden en Bladel van voldoende eten te voorzien. ‘Probeert’, want het aanbod van etenswaren wordt steeds minder. Eind maart werd dit veroorzaakt door hamstergedrag van de bevolking. De laatste maanden is het aanbod van etenswaren als vlees, groenten en zuivel geminimaliseerd door de acties tegen voedselverspilling van de supermarkten: scherpere inkoop en fikse kortingen op artikelen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, want weggooien is zonde. De Voedselbank is ook tegen verspilling maar het heeft wel een donkere keerzijde voor hen. Ook wat er van het distributiecentrum van de landelijke organisatie van Voedselbanken komt is erg weinig. Zij hebben contacten met grote supermarktketens om overschotten over te nemen. Ook deze worden minder door betere inschattingen van vraag en dus productie. Dit bracht de Voedselbank er toe zelf eten te gaan kopen en voor het eerst in het 12-jarig bestaan ook waardebonnen van een supermarkt uit te geven. Normaal worden er aan het eind van het jaar veel spontane acties georganiseerd door scholen, verenigingen, kerken en (winkel)bedrijven. Vaak ging dit gepaard met een presentatie over de werkwijze en noodzaak van de Stichting door de voorzitter Kasper Touwen. Hoe dat dit jaar zal verlopen is erg onzeker, geplande afspraken zijn al afgezegd.

Wel zeker is dat AH Bladel de gehele komende week van 9 tot en met 15 november een winkelactie gaat houden voor de Voedselbank. Daarmee komt de winkelactie met Kerst wel te vervallen. In verband met corona zullen er geen vrijwilligers van de Voedselbank staan met ‘ons boodschappenlijstje' maar er zal een aparte kraam ingericht worden met lang houdbare levensmiddelen die de stichting heel goed kan gebruiken.

De Voedselbank hoopt weer op een grote opbrengst want de voorraden zijn nagenoeg op, de winter moet nog komen en van de coronacrisis zijn we nog niet verlost. Doet u mee? Het is hard nodig!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden