<p>Museumvoorzitter Ad van Hout overhandigt het bier aan de voorzitter van cv De Buurlanders, Eric Lavrijsen. </p>

Museumvoorzitter Ad van Hout overhandigt het bier aan de voorzitter van cv De Buurlanders, Eric Lavrijsen.

(Foto: )

Kempenmuseum komt met Eersels bier

Met Pront Blond en Content Bruin is Eersel twee biertjes rijker

Van de redactie

Eersel is bekend om zijn Contente Mens en Pronte Vrouw. Onlangs zijn ze wel in een heel bijzondere outfit gespot: namelijk als beoogd Prinsenpaar 2021 van cv De Buurlanders. Alle carnavalsactiviteiten voor 2021 zijn afgelast en ook een levend Prinsenpaar zal niet verkozen worden. Maar niets mooier natuurlijk om De Contente Mens en Pronte Vrouw in de echt te verenigen. Zij staan op de Markt van Eersel al jaren naar elkaar te lonken.

EERSEL - Een prachtig moment voor Kempenmuseum De Acht Zaligheden om CV De Buurlanders te feliciteren met het Prinsenpaar voor 2021. Dinsdag 3 november heeft de voorzitter van het museum, Ad van Hout, de voorzitter van CV de Buurlanders, Eric Lavrijsen, gefeliciteerd en een cadeau overhandigd. Zeer toepasselijk zijn dat twee biertjes: Pront Blond en Content Bruin. Daarmee is Eersel twee biertjes rijker.

Al een paar jaar is het museum bezig om haar eigen bier op de markt te zetten. Geert de Greef van de PR-commissie is de geestelijk vader van het idee. Het museum verkocht al het bier van brouwerij De Vagebond maar om de eigen naam op het etiket te mogen voeren is heel bijzonder. Het resultaat is een tripel en dubbel bier met een voortreffelijk lekkere smaak. Het bier komt uit Merksplas (B) en is gebrouwen met 100 procent natuurlijke ingrediënten, is ongepasteuriseerd en ongefilterd natuurbier met hergisting op de fles. Je zou het dus ‘gezond’ kunnen noemen. Het etiket is ontworpen door de van herkomst Eerselse Margriet Craens en haar partner Lucas Maassen en heeft dezelfde ambachtelijke uitstraling als het bier zelf.

Het bier is te koop bij de Museumwinkel aan de Kapelweg 2 in Eersel. Het winkeltje is van maandag tot en met vrijdag geopend in de voormiddag. Bellen naar telefoonnummer 0497-515649 of mailen naar

receptie@kempenmuseum.nl

kan ook; dan wordt ervoor gezorgd dat er iemand aanwezig is.

Met de feestdagen voor de deur komen er aangepaste openingstijden.

Geschiedenis Pronte Vrouw en Contente Mens

De Pronte Vrouw is een vrouw die hoort op het Brabantse zand: zorgzaam, onbaatzuchtig, berustend, arm en gemoedelijk. Met wijsheid bestiert zij haar gezin en met de hand op de knip (beurs) beheert zij de schamele bezittingen. Het Contente menneke staat symbool voor de beroemde gemoedelijkheid van de Brabander: een tevreden mens, die blij is met wat hij heeft, en dat hoeft in materieel opzicht niet veel te zijn. Want de Brabander, en zeker de Kempenaar, was van oudsher gewend aan armoede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden