<p>Ivo (r) en Jasper proosten met de winnaar van de gouden medaille, de Beerze Noble. Foto: Gijs Spierings</p>

Ivo (r) en Jasper proosten met de winnaar van de gouden medaille, de Beerze Noble. Foto: Gijs Spierings

(Foto: GIJS SPIERINGS)

Familiebrouwerij Beerze uit Vessem pakt goud

Van de redactie

Al 7 generaties stroomt het brouwersbloed door de aderen

De kleinschalige familiebrouwerij Beerze in Vessem pakt goud bij haar eerste deelname aan de European Beer Star. Uit meer dan 2.000 bieren is de Noble als een van de beste bevonden van de wereld. Meesterbrouwers Ivo Kaanen, Guillaume De Landtsheer en zytholoog Jasper Langenhoff zijn trots dat hun Noble in 2020 een van de meest prestigieuze biercompetities van de wereld heeft gewonnen. “De onderscheiding is een waardering voor onze zorgvuldige selectie uit de beste grondstoffen, onze gedreven instelling en nauwkeurige beheersing van de kwaliteit”, aldus meesterbrouwer Ivo Kaanen.

VESSEM - Het ziet er goudkleurig uit voor de brouwerij. De Noble, een zogenaamde quadrupel, wint de prijs in de categorie ‘Strong Dark Ale’ en wordt geroemd om zijn ‘subtiele doch rijke smaak met een verfijnd aroma van donker fruit en een exquis mondgevoel’, aldus de jury van de European Beer Star. De 72-koppige jury bestaat uit brouwmeesters, biersommeliers en bierexperts uit heel Europa die tijdens een twee dagen durende blindproeverij de winnaars bepaalden. In totaal werden er meer dan 2000 bieren uit maar liefst 42 landen geproefd.

Belangrijkste biercompetitie ter wereld

De vereniging van Private Brouwerijen organiseert sinds 2004 de European Beer Star wedstrijd. De wedstrijd is sindsdien een van de belangrijkste biercompetities ter wereld. Elke brouwerij ter wereld kan deelnemen: lokale, regionale, interregionale en internationale brouwerijen; allemaal komen ze in aanmerking.

Van generatie op generatie

De Beerze brouwerij is gelegen in Vessem en is vernoemd naar het riviertje De Beerze dat door de natuurrijke Brabantse Kempen stroomt. Al 7 generaties stroomt het brouwersbloed door de aderen van de familie en de 8e generatie staat klaar. De brouwerij kent een rijk maar turbulent verleden. Als de brouwerij in 1904 tot de grond afbrandt, toont de familie haar sterke karakter door er binnen een jaar een moderne brouwerij voor in de plaats te bouwen. De proost met opa Harry die na de wederopbouw volgde staat symbool voor Beerze. Het proosten op dit soort momenten, bitter en zoet, zal zich door de jaren heen als een traditie ontvouwen bij Beerze. De brouwerij is lange tijd ook gesloten geweest maar sinds 2011 neemt Ivo, samen met de familie en Jasper, de roerstok weer op en is er weer leven in de brouwerij. Ivo’s voorouders zullen trots zijn op de behaalde gouden medaille.

ProBeerze

Beerze is vooral actief in Brabant en nauw betrokken bij veel lokale, kleine ondernemers. De Noble proeven bij ‘t proeflokaal Grand Cafe - Restaurant ‘De Gouden Leeuw’ is nu niet mogelijk. Echter is hij wel te vinden bij de betere vakslijters en online bij diverse bier webshops. Bezoek www.beerze.com voor meer informatie of neem contact op via info@beerze.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden