CVR komt in actie:Word jij gezien? | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Met de spuitbus in de hand ging Ton van Herk met Peer Tijssen op pad.</p>

Met de spuitbus in de hand ging Ton van Herk met Peer Tijssen op pad.

(Foto:)

CVR komt in actie:Word jij gezien?

Nicole Leijen

‘iedereen weet dat het voornaam is, dus doe het’

Nu we weinig sociale activiteiten hebben, trekken veel mensen er op uit met de fiets of te voet. Met het herfstzonnetje op je gezicht en de mooie kleuren om je heen, is het een prima alternatief. De kans is groot dat je tijdens één van deze tripjes in de gemeente Reusel-De Mierden grote, witte stempels op straat tegen komt. Op deze manier vraagt Chauffeursvereniging Reusel (CVR) aandacht voor verlichting op de fiets. Want het is wel de bedoeling dat het tripje waar je zo van geniet, veilig is.

Reusel – “Veiligheid staat bovenaan onze prioriteitenlijst”, begint Peer Tijssen te vertellen. Als voorzitter van de chauffeursvereniging Reusel weet hij als geen ander hoe belangrijk het is dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. “Vanuit de vrachtwagen is het zicht nu eenmaal anders dan voor jou op de fiets, dus is het voor zowel de chauffeur als de fietser opletten. Goed zichtbaar zijn is voor de fietser letterlijk van levensbelang”, zijn de rake woorden van Peer waarmee hij uitlegt waarom het zo belangrijk is. “Elk kind wat wij door onze acties kunnen redden, is er weer één”, gaat hij gedreven verder.

Het is dan ook niet zo gek dat hij in actie kwam toen hij in het ledenmagazine van de ANWB een fietsverlichtingsactie zag staan. Hij gooide meteen een berichtje in de groepsapp van het bestuur met de melding; “Wij staan voor veiligheid. Zullen we deze actie doen?” Natuurlijk werd er netjes overlegt met de gemeente en inmiddels tref je op diverse plaatsen in de gemeente Reusel-De Mierden stempels aan met de tekst ‘zet je licht aan’. CVR hoopt zo alle fietsers te mobiliseren hun licht aan te zetten. “Want het zijn echt niet alleen de kinderen of de jeugd. Ook volwassenen kom je tegen zonder verlichting. Vaak nog donker gekleed. Je ziet ze gewoon niet. Elke fietser, maar ook wandelaar, zonder verlichting is er eentje te veel. Er kan snel iets gebeurd zijn en dan is het te laat”, houdt Peer zijn pleidooi. “Iedereen weet dat het voornaam is. Dus doe het gewoon.”

Samen met Ton van Herk trok hij er dan ook op uit, gewapend met een spuitbus en sjabloon. “We hebben zo’n 20 tot 25 stempels gezet en daarbij goed gekeken waar veel naar toe gefietst wordt in de schemer of donker.” Bij de basisscholen zul je ze dus niet treffen. Daar is het enkel druk als het licht is. Maar sportparken en de wegen die leiden naar het Pius X College zijn wel voorzien van de markering. “En de rotonde bij de Faes Group hebben we echt van alle kanten gehad”, grapt de voorzitter, doelend op het extreem drukke punt in Reusel.

De actie past goed in de visie van de chauffeursvereniging. De 75 leden tellende vereniging van vrachtwagenchauffeurs zet zich voornamelijk in voor de verkeersveiligheid en de bewustwording daarvan bij deelnemers aan het verkeer. Zo houden ze jaarlijkse een veiligheidsdag voor kinderen van groep 8. “Dat is onze grootste activiteit. De hele dag vermaken we de kinderen op een leuke, aansprekende manier om ze bewust te maken van veiligheid in het verkeer”, legt Peer uit. Met als kers op de taart een ritje in de vrachtwagen. En dat maakt indruk bij de kinderen. Want hoe gaaf is het om een keer in een vrachtwagen te zitten? “En, ze zien dan heel goed wat de chauffeur wel en niet ziet. En dan dringt het pas écht goed door dat ze voorzichtig moeten zijn”, licht Peer het leereffect toe.

Ook de jaarlijks autozegening en zomerbraderie organiseert de chauffeursvereniging. En ze zijn inzetbaar als verkeersregelaars. “Onze leden zijn allemaal opgeleide verkeersregelaars, want ook dat nemen we serieus.” En dus doen andere verenigingen graag een beroep op ze als er een activiteit is waarbij het verkeer geregeld moet worden. Zelfs de ATB cross die ze organiseren is super veilig. “We zorgen er voor dat het parcours volledig ‘masteböllekes’ vrij is, zodat er veilig door de bossen gecrost kan worden”, lacht Peer. Over veiligheid maak je ze dus niks wijs en is aan alles gedacht.

En wie over een paar weken denkt, ik weet het wel, ik ben die stempels beu, heeft geluk. “We mochten niet met echte verf aan de slag, dus als het weer wat tegenzit, zijn ze er over een maand weer af”, grapt Peer. Laat hopen dat voor die tijd iedereen ervan doordrongen is dat zichtbaarheid in het verkeer een must is. Voor jezelf en voor degene die je op straat tegenkomt.

De chauffeursvereniging Reusel heeft er in ieder geval een mooie bijdrage aan geleverd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden