Schildersclub De Rietpen gaat online | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>De digitale expositie van het werk van de eigen leden is te bekijken vanaf de website www.derietpen.nl</p>

De digitale expositie van het werk van de eigen leden is te bekijken vanaf de website www.derietpen.nl

(Foto: )

Schildersclub De Rietpen gaat online

‘Dit is redelijk uniek, wij zijn er trots op’

Jan van den Dungen

Zelfs familiefeestjes of vriendentreffens vinden momenteel virtueel plaats. Maar kan zoiets ook met schilderijexposities? Da’s de vraag en de Kempische schildersvereniging De Rietpen gaat dat vanaf vandaag, gedurende zes weken, op de digitale manier proberen. Er zijn maar liefst 65 schilderijen van eigen leden te bezichtigen via de website www.derietpen.nl; werken variërend van potlood en houtskool, pastel tot olie- of acrylverf.

DE KEMPEN - Al jaren wordt begin oktober door eigen leden een expositie van gemaakte tekeningen en schilderijen gehouden. Helaas is dat dit jaar door corona niet doorgegaan en dat was teleurstellend. Reden om een alternatief te zoeken en dat is gevonden. Alle kunstwerken zijn gefotografeerd en met behulp van een in Amerika gekocht digitaal programma is er een digitale expositie gemaakt, die wereldwijd is te bezoeken. “Dat is redelijk uniek, we zijn er trots op”, zegt de secretaris Martin van der Velden.

“De Rietpen telt momenteel 30 leden afkomstig uit vrijwel alle Kempische gemeenten, waar onder ook Valkenswaard, Veldhoven en Eindhoven”, zegt Martin en vervolgt: “Samen met Daan van de Enden heeft Henny Herps schildersvereniging de Rietpen in 1990 opgericht. In een oude schuur in Riethoven begonnen ze samen met wat enthousiastelingen het onderkomen leefbaar te maken. Schildersezels en andere attributen werden aangeschaft en al snel groeide de vereniging naar een respectabel aantal leden. Schilderen en discussiëren over kunst was standaard tijdens de schildersavonden en is heden ten dage nog steeds zo. Ook het sociale leven en maatschappelijke problemen worden tegen het licht gehouden.

Mede-oprichter Henny Herps tekent en schildert al zijn leven lang en heeft bij Philips een creatief baantje gehad, waarbij hij zijn talenten volledig kon en mocht ontplooien. Voor hem is het verhaal altijd een startpunt voor nieuw werk. Martin is autodidact en sinds 2005 tekent en schildert hij met veel plezier bij schildersvereniging De Rietpen. In de loop der jaren is hij er achter gekomen dat zijn passie in het bijzonder ligt in het verbeelden van het menselijke model en portret. Zijn voorkeur gaat uit naar een directe, forse en losse manier van tekenen en schilderen. Een van zijn kunstwerken die in de digitale expositie is opgenomen is ‘Hoop doet leven’, dat gemaakt is als zijn bijdrage aan een wedstrijd ‘Humor in Brabant’ voor amateurschilders in 2020.

Het is een vereniging van mensen die plezier hebben in tekenen en schilderen. Zij willen hun hobby gezamenlijk uitvoeren en daarbij van elkaar leren door (on)gevraagde feedback. Er wordt in het eigen royale en inmiddels tiende atelier in Eersel in een ontspannen sfeer met enthousiasme gewerkt. Enkele leden zijn geschoold aan de kunstacademie of aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arendonk. Veel leden zijn autodidact. Nieuwe leden zijn altijd welkom en kunnen vrijblijvend drie keer komen proberen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden