Stal | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


Foto:
Column Chris Swaanen

Stal

Column van Chris Swaanen

Je hoeft je als verdwaalde vreemdeling in de Kempen echt geen zorgen te maken om rond de feestdagen geen dak boven je hoofd te vinden als je door een geïrriteerde herbergier de nacht ingestuurd wordt. Want als je niet te veel waarde hecht aan luxe, dan wemelt het van de tijdelijke huisvesting in onze regio. Ik geloof niet dat het deurbeleid alleen maar uitgaat van hoogzwangere vrouwen in combinatie met een ezel, dus je hoeft naar mijn inschatting niet bang te zijn om ietwat kribbig ontvangen te worden als je niet aan de traditionele doelgroep voldoet.

Deze stallen worden al jaren geplaatst en verzorgd door vrijwilligers die in leeftijd dichter bij de bewijsvoering van de belofte van Jezus staan, dan pakweg tieners die zich druk maken om een vuurwerkverbod of teleurgesteld zijn dat de melkbus met een explosief carbidmengsel dit jaar niet als een rodeostier tussen de benen geplaatst mag worden. Op kerststalgebied is er in Bladel dit jaar wel een technisch hoogstandje ontstaan. De stal daar is op wielen gezet zodat het als een soort rollator makkelijk het kerkplein opgeduwd kan worden. Dat scheelt een hoop gebroken ruggen en hete kruiken tegen de spierpijn gedurende de feestdagen. Een prima oplossing, maar is het ook een primeur?

Ik kwam daar toevallig snel genoeg achter toen ik door ons dorp liep en een groep even enthousiaste vrijwilligers het blijkbaar nodig vond me aan te spreken hierover. Natuurlijk schrijf ik niet op verzoek maar toch vond ik het mooi dat er toch een soort van verborgen concurrentie tussen de kerkdorpen over dit thema lijkt te bestaan. En als het bericht dan uit ‘Blaal’ komt dan weten mensen hier wel hoe het met de windrichting zit.

Een aantal jaren geleden kon ik me dat nog wel voorstellen toen er wekelijks busladingen kerststaltoeristen de hele Kempen door sjeesden. Jouw koek-en-zopie kraam moet dan natuurlijk wel de meeste bezoekers trekken en de geldbuidel onder het knikengeltje moet zoveel mogelijk gevuld worden met klinkende munt zodat volgend jaar dat bladgoud aureooltje voor kindeke Jezus eindelijk aangeschaft kan worden. Maar met de te verwachten drukte zal het nu toch wel meevallen? Het zalvende flesje desinfecterende handgel naast hetzelfde knikengeltje zal wel enkele dagen meegaan dit jaar is mijn verwachting.

Hoe dan ook; het antwoord op de vraag is dat erin Casteren al vele jaren een kerststal op wielen vervoerd wordt. Gelukkig, dat is dan ook weer rechtgezet als een piek op de kerstboom.

Tip: Loop tijdens de feestdagen na het verorberen van een tafel vol uitgestald eten, in de daluren maar even naar de plaatselijke stal en bewonder het vele werk van de mensen die daar terecht trots op mogen zijn. Dan is het niet belangrijk wie het wiel als eerste uitgevonden heeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden