Afstandje | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


Foto:
Column Chris Swaanen

Afstandje

Het jaar hebben we uitgezwaaid maar het leek wel of we in dezelfde oliebol hapten als een jaar eerder. Veel was er in 2020 niet aan het deeg toegevoegd, zeker geen extra krenten of iets anders om het verder te laten rijzen. En laten we het maar niet over het broertje met een 'ei' hebben, nu de wintersportaspiraties zich ook noodgedwongen in een diep dal bevinden.

Het was de bedoeling dat het jaar geruisloos en op afstand omgewisseld zou worden, maar door het luiden van de kerkklokken nam de pastoor het gigantische risico dat er drommen mensen massaal bij de kerkdeuren bijeen zouden komen om de afgelaste nachtmis met Kerstmis in te halen. Er schoten ondanks alles ook sierlijke vuurpijlen de lucht in om zo op afstand de nachtzusters in het ziekenhuis van Veldhoven een moment van 'verlichting' te schenken. Sommige mensen gingen zelf zover in hun empathie voor de zorgverleners dat ze wederom op fikse afstand een concert wilden verzorgen door met doffe knallen de ramen van de Covid-afdelingen op het MMC of het 'Katrien' ritmisch mee te laten trillen op die kneiter uit de Top2000.

Door het luiden van de klokken nam de pastoor een gigantisch risico

Op zich wel begrijpelijk dat het moeilijk is de verleiding te weerstaan om iets in vuur en vlam te zetten. 'Fikkie stoken' op onschuldige schaal was vroeger voor mij ook onweerstaanbaar en dan was het stiekem bemachtigen van een pakje Zwaluw-lucifers uit het keukenkastje de hoofdprijs die met een buurtgenootje gevierd moest worden. In Duizel en Eersel is het wel echt serieus want daar zien ze binnenkort hun bedrijfsvesting in rook opgaan. De Agio wordt gesloten en dat was nou typisch zo'n oud familiebedrijf waar mensen een heel werkend leven met plezier hun ding blijven doen. Uiteindelijk zijn zij nu dus de sigaar door een eerdere overname van een afstandelijk opererend bedrijf.

Tijdens de lockdown mogen we gelukkig nog steeds naar hartelust boodschappen doen. Het winkelen was nog nooit zo overzichtelijk want, zoals dat in Hooge Mierde allang heel normaal is, is er bij winkels die nog open mogen zijn nu vaak alleen de keuze tussen 'den blauwe' of 'de Gèle' variant. Op Facebook zag ik laatst een koddig bedoeld filmpje van een lokale blauwe supermarktketen die graag bonussen uitdeelt. Hierin werd heel frivool en vrijblijvend gevraagd je aan de coronamaatregelen te houden en dat deze supermarkt het toch allemaal zo goed geregeld had voor zijn klanten. Hoe moet je hier nu als kleine middenstander, die alles ook goed voor elkaar had maar de deuren geforceerd moest sluiten, naar kijken? Dat beetje omzet verdwijnt nu dus ook in de pocket van de breedlachende supermarktfranchisor in het promotiefilmpje.

Van een afstandje bekeken was 2020 niet echt een ‘griepig' jaar dus. Hopelijk geeft 2021 ons wat meer lucht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden