Aniek van Alphen krijgt meer zelfvertrouwen | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Aniek van Alphen heeft twee drukke weken achter de rug. Foto: Alain Vandepontseele</p>

Aniek van Alphen heeft twee drukke weken achter de rug. Foto: Alain Vandepontseele

(Foto: Alain Vandepontseele)

Aniek van Alphen krijgt meer zelfvertrouwen

Piet Gijsbers

‘Ik richt me nu maar op de wereldkampioenschappen’

Voor Aniek van Alphen is de Kerst- en Nieuwjaarsperiode een drukke tijd geweest. De crossen bij onze zuiderburen volgden elkaar in snel tempo op. De 21-jarige renster uit Hapert die tien jaar geleden door de wielermicrobe werd aangestoken komt steeds dichter bij de wereldtop van de veldrijders.

HAPERT - Op 12-jarige leeftijd werd Aniek lid van Het Snelle Wiel. Geleidelijk aan werden haar wedstrijdresultaten alsmaar beter. Dat werd in België al snel opgemerkt, zodat ze als belofte een plekje in een crossteam kreeg. In de zomermaanden concentreerde ze zich op mountainbikewedstrijden. Die discipline leverde haar enkele zeges en een zilveren NK-medaille op. Maar vooral in de winter is zij in de veldritten sinds een paar jaar niet meer uit de voorste rangen weg te houden. Haar ouders struinen met haar wekelijks de wedstrijden af. Het slechte weer, regen en daardoor bijzonder modderige parkoersen bezorgen niet alleen de renster maar ook haar ouders het nodige werk. Vader Tom bemant op de parkoersen de materiaalpost met een extra fiets en een aantal reservewielen. “Die zorgt op de afspuitplaats dat ik geregeld van fiets kan wisselen,” aldus de dankbare dochter. Moeder Karien zorgt voor het eten onderweg en in de wedstrijd. “Zij heeft in de drukke kerstperiode bijna een dagtaak gehad aan de was nu de wedstrijden zo dicht bijeen waren.” Eind september zette Aniek het nieuwe seizoen in met een daverende zege in het Belgische Lokeren. Er volgden tal van ereplaatsen in de top tien van grote internationale wedstrijden. Op de Europese titelstrijd veldrijden in Rosmalen greep zij in november met de vierde plek nipt naast het podium. In twee weken tijd rond kerstmis reed de coming lady in de cross maar liefst negen wedstrijden. Iets wat slechts drie anderen ook presteerden. Die drukke periode werd ingezet met de 8e plek in een superzware wedstrijd op de Citadel van Namen. In Herentals, Essen, Heusden-Zolder, Dendermonde, Bredene, Baal, Gullegem en afgelopen zondag in het Zeeuws-Vlaamse Hulst reed Van Alphen tegen internationale toppers voorin het veld mee. “Ik heb nog niet altijd een goede start en dat kost me in het begin al meteen veel plaatsen. Toch kom ik gewoonlijk nog redelijk terug om een plekje bij de top in te nemen.” Helaas voor de Nederlandse veldrijders gaat de nationale titelstrijd komende zondag in Zaltbommel niet door. De veiligheidsregio heeft een veto uitgesproken. “Nu richt ik me maar op de wereldkampioenschappen in Oostende op 30 januari. De wedstrijden van de laatste weken hebben me het zelfvertrouwen gegeven dat ik bij de beloften voor een ereplaats mee moet kunnen doen.” Voordat Aniek met de nationale veldritselectie naar Oostende afreist heeft zij nog drie wedstrijden als voorbereiding op de wereldtitelstrijd. Zij staat nog aan de start van de Zilvermeercross in Mol op zaterdag 16 januari en neemt in het weekend van 23 en 24 januari deel aan de Flandriencross in Hamme en de Druivencross in Overijse.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden