'Het creëert trots binnen families' | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Ingrid Holtrust uit Hapert helpt je bij het vinden of maken van je eigen familiewapen.&nbsp;</p>

Ingrid Holtrust uit Hapert helpt je bij het vinden of maken van je eigen familiewapen. 

(Foto: )

'Het creëert trots binnen families'

Rianne Bolte

Een positieve boost voor families die nu niet samen kunnen zijn

Hoe leuk zou het zijn als je ontdekt dat jouw familie een eigen familiewapen heeft!? Ingrid Holtrust uit Hapert wijst je hierbij de weg. Als er geen wapen is, dan helpt ze deze te ontwerpen.

HAPERT - Ingrids idee om zich bezig te houden met familiewapens gaat terug naar haar ouderlijk huis in Ermelo. Bij haar thuis hing een prachtig Delfts blauw bord. Ze wilde hier graag meer over weten en komt erachter dat het wapen van hún familie in dit bord verwerkt is. Ingrid: “Via de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) kwam ik veel te weten over mijn familiegeschiedenis. Deze gaat zelfs terug tot 1800. Eerdere generaties verrichtten ook al speurwerk. Bovendien stuitte ik op het feit dat mijn opa tijdens de Tweede Wereldoorlog een lintje ontving voor het gratis uitdelen van soep. Bijzonder om te weten.” Ingrid sluit zich aan bij NGV en ontdekt in hun bibliotheek de originele wapenkaarten. Ze ontwerpt volgens hun regels een vernieuwd familiewapen van de familie Holtrust. Deze regels brengt zij nu ook graag over in haar workshop.

Familiegevoel versterken

Met haar kennis betekent Ingrid graag iets voor anderen. Zo ontstond het idee om workshops te geven aan families die op zoek zijn naar hun eigen familiewapen of die er één willen hebben. Tijdens die zoektocht kun je samen veel plezier beleven. Ze creëert hiermee saamhorigheid en trots binnen families. Voor haar is het vooral een leuke hobby.

Momenteel stelt Ingrid haar workshop online beschikbaar via YouTube. Families kunnen deze delen via zoom/teams of andere communicatiekanalen. “Zo hoop ik ook een stukje bij te dragen in deze tijd; wat positieve boost te geven aan al die families die nu niet bij elkaar kunnen zijn. Als je pen, papier en kleurtjes bij de hand hebt kun je samen al aan de slag gaan. Op deze manier hebben verschillende generaties toch samen contact. Je werkt samen naar een mooi, uniek doel toe. Een prettige bijkomstigheid is dat je dit doet op je eigen tempo. Meedoen aan de online workshop is voor iedereen toegankelijk. Als je het familiewapen wilt registeren moet je het laten toetsen. De NGV begeleidt families hierin. Ieder jaar doen al veel families dit. Helemaal niet ouderwets dus, maar juist iets van nu. Na de registratie krijg je een echte wapenbrief met het wapen. Tenslotte ontvang je een officieel zegel die je aan de muur kunt hangen.

Op Ingrids website kun je meer informatie vinden en kun je gratis haar workshop volgen:

www.workshopfamiliewapen.com

In 2021 hoopt Ingrid natuurlijk weer haar workshops ‘live’ te kunnen geven aan geïnteresseerden.

Hier vraagt ze dan wel een bescheiden vergoeding voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden