Van debatteren tot speeddaten | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>De vier Kempengemeenten, Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden, verzorgen in februari en maart de cursus Politiek Actief.&nbsp;</p>

De vier Kempengemeenten, Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden, verzorgen in februari en maart de cursus Politiek Actief. 

(Foto: Gemeente)

Van debatteren tot speeddaten

Jan van den Dungen

Een kijkje achter de schermen van het gemeentebestuur

Heeft u zich vanaf de publieke tribune in de raadzaal of in deze coronatijd via de livestream wel eens afgevraagd hoe in uw gemeenteraad beslissingen tot stand komen? Zou u dat spel ook wel willen spelen, maar weet u niet hoe? Daar is het volgende op gevonden: De cursus ‘Politiek Actief’. In vier cursusavonden worden deelnemers klaargestoomd in de vaardigheid om iets binnen de gemeente voor elkaar te krijgen.

DE KEMPEN - Woensdag 3 februari start in gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden de gratis cursus Politiek Actief. Hoe men invloed kan uitoefenen op de lokale besluitvorming? Daarover leert men via deze cursus. Deelnemers leren hoe de lokale democratie werkt en kunnen zo een kijkje nemen achter de schermen van de lokale politiek en het gemeentebestuur. Deelnemers die enthousiast zijn om ook politiek actief te worden, kunnen dit na afloop aangeven. De cursus is gratis, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Er is geen basiskennis vereist. De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over wat de lokale politiek inhoudt en hoe de gemeente werkt.

Van debatteren 
tot speeddaten
De cursus bestaat uit vier avondbijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur. Naast theoretische kennis verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen. De cursus start over enkele weken en elke bijeenkomst heeft een ander thema. Daarnaast wonen de deelnemers een raadsvergadering in de eigen woongemeente bij. Wellicht zijn ze dan wel zó geïnspireerd geraakt om zich te kandideren in 2022 voor het raadslidmaatschap.

Programma

De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats. In Bladel, Reusel, Bergeijk.
De eerste lesavond op 3 februari is er een introductie en kennismaking met algemene staatsinrichting.
De week er op, woensdag 10 februari is het onderwerp ‘de gemeente’ en woensdag 3 maart wordt de gemeenteraad belicht.
Woensdag 10 maart is de laatste cursusavond waarin debatteren de hoofdmoot vormt.
Dinsdag 23 maart of donderdag 25 maart kan men een raadsvergadering bijwonen om te zien hoe het geleerde door de raadsleden in uw gemeente in praktijk wordt gebracht.

Aanmeldinformatie

ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat verzorgt de cursus. Kijk voor meer informatie op www.prodemos.nl Aanmelden is gratis en kan tot uiterlijk 20 januari bij Jelle van der Wiel (raadsgriffier) via het sturen van een e-mail naar griffie@bladel.nl. Bladel coördineert deze actie ook voor Bergeijk. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt. De cursus houdt vanzelfsprekend rekening met de geldende coronamaatregelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden