Fenomeen zwerfkeien een hit in de regio | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Carin en Door druk aan het werk met hun stenen.</p>

Carin en Door druk aan het werk met hun stenen.

(Foto:)

Fenomeen zwerfkeien een hit in de regio

Keien uit de Kempen gaan heel Nederland door

Rianne Bolte

Hoe leuk zou het zijn als je tijdens het wandelen een beschilderde steen tegenkomt!? Carin Vergeer uit Hapert en Door Rossiau uit Hooge Mierde zijn erg actief met het beschilderen hiervan. Tegenwoordig kun je deze zogenaamde zwerfkeien zomaar tegenkomen in het bos, op het plein of gewoon vlak bij je huis. Via de facebookpagina ‘Kei Tof’ zijn Carin en Door in aanraking gekomen met de beschilderde zwerfkeien. Deze pagina is begin maart opgericht en sinds oktober zijn zij door ‘dit creatieve virus’ in beslag genomen.

HAPERT/HOOGE MIERDE - Carin uit Hapert vertelt: “In juni heb ik samen met de kinderen onze eerste steen gevonden. We vonden dit een leuke vondst, vooral de kinderen waren erg enthousiast. In oktober namen we voor het eerst actief deel aan deze leuke hobby.” Door vult aan: “Ik kwam terecht op de facebookpagina en ik heb me meteen aangemeld en ben gaan schilderen.” Door gebruikt vooral acrylaat verf. Carin kiest voornamelijk verfstiften voor het beschilderen van de stenen. Inmiddels heeft de pagina al meer dan 22.000 leden. Je ziet hierop dat veel andere dorpen in de gemeente ook actief zijn.

‘Kei Tof’

Als iemand een steen vindt kun je die op de facebookpagina plaatsen van ‘Kei Tof’ zodat de maker hiervan ziet dat deze gevonden is. Op sommige stenen staat ook een postcode vermeld zodat de herkomst hiervan te herleiden is. Carin weet zelfs dat een steen van haar zich in midden Nederland bevindt. Een kennis van Door uit Hooge Mierde kwam erachter dat haar steen binnen een week in Geertruidenberg is gevonden. Hoe tof is dat! Verspreiding gaat steeds sneller en dat maakt de makers hiervan nog gedrevener. Natuurlijk mag je de steen ook zelf houden. Het is je eigen keuze of je deze verstopt of niet. Ook als je geen facebook hebt kun je meedoen.

Hapert

In Hapert is een aantal inwoners zeer actief in het beschilderen en verstoppen van stenen. Carin heeft in Sinterklaastijd zo’n 300 stenen met pietjes erop verstopt in Hapert om de kinderen in deze tijd iets leuks mee te geven. Er stonden zelfs kinderen in de regen aan de deur die tips wilden voor verstopplekken. Het leeft enorm onder de kinderen in Hapert.

Hooge Mierde

Ook in Hooge Mierde begint het fenomeen bekendheid te krijgen vertelt Door ons. Haar creaties zijn erg in trek. Ze zijn bijna altijd weg als ze gaat kijken. Door heeft voor het Elizabeth ziekenhuis in Tilburg stenen geschilderd voor de coronaverzorgers om ze een hart onder de riem te steken. Vorig jaar heeft ze zelf in het ziekenhuis gelegen en ze vond het fijn om iets terug te doen. De ontvangers waren zeer enthousiast. Hoe mooi is het om mensen vrolijk te maken.

Carin haar doel is dat veel mensen in Hapert en omgeving mee gaan doen. Ze geniet ervan om de stenen te beschilderen en te verstoppen. Vooral de kinderen worden er vrolijk van. Haar kinderen zijn superenthousiast, ze willen graag meehelpen met schilderen en verstoppen. Door haar doel is vrolijkheid en kleur te brengen in deze moeilijke coronatijd. Beiden vinden het leuk om mensen blij te maken en dit resulteert weer in veel positieve reacties die ze krijgen.

Iedereen kan meedoen, ook als je geen Facebook hebt.

Als je zelf nieuwsgierig bent geworden of je ook actief mee kunt doen met deze hype kun je de facebookpagina ’Kei Tof’ goed in de gaten houden. Zoek stenen, koop verf en vernis en ga aan het schilderen. Hierna hoef je alleen nog maar aan de wandel om ze te verstoppen. Zo simpel is het.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden