Westerhoven wordt nog groener | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Afslag Dorpstraat met Provincialeweg in Westerhoven met zicht op de Servatiuskerk.</p>

Afslag Dorpstraat met Provincialeweg in Westerhoven met zicht op de Servatiuskerk.

(Foto: )

Westerhoven wordt nog groener

Onderhoud bomen, vellen risicobomen en bomen planten

Jan van den Dungen

In het nieuwe jaar starten diverse groenaannemers met werkzaamheden aan het bomenbestand in Westerhoven. Het betreft onderhoud aan bomen, vellen van risicobomen en vooral het planten van bomen. Vooral dat laatste de aanplant van bomen maakt onderdeel uit van boomversterkende maatregelen in het kader van de Gebiedsimpuls N69, de aanleg van de nieuwe weg van de Venbergse watermolen in Valkenswaard, tot aan Koningshof in Veldhoven.

WESTERHOVEN - Het snoeien en vellen van bomen en planten is voorzien in en langs tuinen die aan de bosranden Lange Akkers en Steenovens grenzen. Naast het snoeien worden een aantal bomen geveld. Dit zijn bomen met een risicoprofiel en bomen die door de wortels ernstig schade veroorzaken. Vellen is een techniek waarbij de boom van boven naar beneden (tak voor tak) afgebroken wordt. Hierdoor kunnen ook bomen, die moeilijk met een machine te bereiken zijn, verwijderd worden. De meldingen hierover zijn collectief opgepakt en in overleg met bewoners is hiervoor een strategie uitgestippeld. Waar mogelijk volgt in de bosrand een herplant met vooral heesters voor meer biodiversiteit. Het vellen van bomen is ook nodig voor de veiligheid in de bosjes die aan de achtertuinen van de straat Steenovens grenzen. Door de droogte en stormen van 2018 en 2019 is er uitval van dennen, berken, eiken en sparren. Dat levert nu gevaar op voor bezoekers en omwonenden.

Als sluitstuk van de wegwerkzaamheden aan de Hoeverstraat – Zandstraat start binnenkort de aanplant van ± 33 bomen met onder meer kers, acacia, lijsterbes, berk en fruitbomen. Ook worden er 2.000 heesters, zoals wilg, krent en diverse soorten bessen, aangeplant. In het gebied nabij Eeuwselsedijk - Weerderdijk komen ruim 200 nieuwe bomen als els, es, iep, linde, wintereik en populier in de bermen. Met de aanplant wordt rekening gehouden met behoud van uitzichten op het beekdal en uitwijkmogelijkheden voor (landbouw)verkeer.

Werkzaamheden

De werkzaamheden gaan gefaseerd plaatsvinden en hebben inmiddels een aanvang genomen. Naar verwachting in het 1e kwartaal van 2021 worden afgerond. Waar nodig worden de omwonenden geïnformeerd over een tijdelijke wegafzetting of omleiding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden