Familie Vosters in beeld gebracht | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Marcel Vosters met de foto van zijn opa Ceel Vosters waarmee het allemaal begon. Foto: Jan Wijten</p>

Marcel Vosters met de foto van zijn opa Ceel Vosters waarmee het allemaal begon. Foto: Jan Wijten

(Foto: Foto Jan Wijten)

Familie Vosters in beeld gebracht

Soms maak je iets mee wat zoveel indruk maakt dat je het nooit meer vergeet. Zo ook Marcel Vosters. Toen hij in 1989 niets vermoedend de krant zat te lezen, viel zijn oog op een foto van een boek. Toen nog niet wetende dat juist dat moment, die foto en dat boek, ruim 30 jaar later de aanleiding is om zelf een boek uit te brengen.

Door Nicole Leijen

BLADEL - “Ik zag die foto en dacht meteen; dat boek wil ik hebben. Die man op dat boek lijkt sprekend op mijn opa”, begint Marcel zijn verhaal over het ontstaan van zijn interesse voor de familie Vosters. Want hoewel zijn eerste interesse uitging naar de verhouding van stamvader Simon, die op het boek stond, ten opzichte van zijn opa Marcelis, beviel het zoeken zo goed dat hij steeds verder ging. “En inmiddels zijn we ruim 30 jaar, 14 generaties, 1350 foto’s en 1000 gedachtenisprentjes verder”, lacht Marcel als hij een opsomming maakt van wat hij allemaal verzameld heeft.

De van oorsprong Eindhovenaar kreeg nog wel eens de vraag of hij een ‘Snip’, een ‘Hoek’ of een van ‘de Henken’ was. Maar hij had werkelijk waar geen idee. “Wat ik inmiddels wel weet is dat de bijnamen zich beperken tot het dorp Reusel en dat alle families te herleiden zijn naar een boer uit 1578. Nou ja, boer. Hij noemde zich boer omdat hij ergens op de hei in Reusel 1 schaap had lopen”, grapt Marcel.

Zijn zoektocht gaat uiteindelijk dus meer dan 440 jaar terug. Ongelooflijk dat er nog zoveel informatie, plaatjes en verhalen te vinden zijn. “Maar dat is echt de weg van de geleidelijkheid”, legt hij uit. Het eerste contact werd gelegd met de Heemkunde, waarvan hij inmiddels bestuurslid is. De Heemkunde had veel informatie. Daar kon hij mooi mee verder. Ook dook hij vele archieven in en legde contact met ‘Vostersen’ in de regio. “Dat ging niet altijd soepel hoor. Niet iedereen staat er op te kijken om persoonlijke verhalen te delen met een vreemde. Maar uiteindelijk ging dat steeds beter en heb ik heel veel mooie, maar ook schrijnende verhalen gehoord”, blikt de inmiddels Bladelnaar terug.

Uren kan hij vertellen over alles wat hij in zijn zoektocht heeft meegemaakt, gehoord en gezien. “Vaak kwam van het één het ander. Eerst heb ik me beperkt tot Nederland. Toen ik ontdekte dat er een groot gedeelte van de familie, van in oorsprong Bladelse broers, in België terecht was gekomen, ben ik ook in België verder gaan zoeken.” En in het begin was het vooral verzamelen van zoveel mogelijk foto’s. “Maar toen dacht ik, dan moet ik ook verhalen hebben om er een mooi geheel van te maken”, verklaart Marcel waarom het steeds groter en steeds meer werd. Het getuigt van gezonde nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en empathie om zoveel informatie boven water te krijgen. En het is zeker bewonderenswaardig te noemen dat iemand zich zo kan vastbijten in een familiestamboom en jaar na jaar op zoek blijft gaan. “Het is niet altijd even fanatiek geweest hoor. Ik ben ook een hele periode ‘slapende’ geweest toen ik een jong gezin en een baan had. Toen mij dochters het huis uit waren en ik niet meer zo hard hoefde te werken, heb ik het weer opgepakt”, brengt de inmiddels opa wat nuance aan.

Het meest verrassende wat Marcel te weten is gekomen is toch wel de ontwikkeling die zo’n familie door de jaren heen doormaakt. “Ik ben burgemeesters, geestelijken, artsen en van alles meer tegen gekomen. En dan te bedenken dat dat allemaal voort komt uit die ene boer met zijn schaap. Dat is prachtig om te zien.” Maar niet alles wat hij te zien en te horen kreeg was prachtig. “De persoonlijke verhalen van mensen die in de oorlog in concentratiekampen in Duitsland terecht kwamen, hebben wel wat met me gedaan”, geeft hij eerlijk toe. Zulke verhalen heeft hij dan ook letterlijk in het boek verwerkt. Zo blijft het puur en oprecht. “Want eerlijk is eerlijk, het boek leest niet als een roman. Het is vooral een boek van gegevens”, probeert hij de verwachtingen te sturen. Interesse is er in ieder geval genoeg. Zijn hele lijst van namen die hij door de jaren heen heeft verzamelt, heeft hij laten weten dat zijn verzamelde informatie uit komt in boekvorm. Sindsdien heeft hij al 130 reserveringen.

Zijn hobby heeft ook gemaakt dat hij mee is gegaan met de tijd. Hij praat over inscannen, digitaliseren, Word en PDF alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Oja, ik heb ook nog gebruik gemaakt van een programma waarin ik alle gegevens kon zetten en het programma alles rangschikte. Ik hoefde alleen de eindredactie zelf te doen”, zegt hij alsof het allemaal niks voorstelde. Maar dat doet het zeker wel. Hij heeft zoveel verzameld dat het niet in één boek kan. Met 830 bladzijden werd het boek volgens de drukker echt te dik en dus is er een deel 1 en 2.

Los van alle informatie heeft het Marcel nog meer moois opgeleverd. “Ik heb genoten van de persoonlijke contacten. Dat vond ik het allerleukste, dat de mensen hun verhaal vertelden.” En hij heeft ervaren dat er altijd mensen zijn die willen helpen. “Ook in de archieven waren de mensen heel behulpzaam”, zegt de fylogeen tevreden. “En dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan 75 jaar bevrijding van Reusel, daar ben ik heel dankbaar voor.”

Het boek is klaar, 150 exemplaren zijn geleverd en het uitdelen kan beginnen. “Ik bied het tegen kostprijs aan, ik hoef er niks aan over te houden. Ik ben veel nieuwsgieriger naar de reacties en vooral benieuwd naar wat ‘de Vostersen’ er van vinden.” Hij zal het snel weten want de eerste exemplaren zijn al bekeken. En wie nog aanvullende informatie heeft, mag het hem zeker sturen. “Ik geef geen garantie dat ík er nog iets mee ga doen. Maar ik beloof dat ik het verzamel en dan wordt er op een gegeven moment wel weer gebruik van gemaakt. Zo ben ik ook begonnen”, kijkt hij nog één keer trots terug op wat z’n levenswerk genoemd mag worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden