De wereldkampioen Harrie Lavreysen in coronatijd | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


Drievoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen: “Ik ga nog niet denken dat ik straks in Tokio gemakkelijk zal winnen.”
Drievoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen: “Ik ga nog niet denken dat ik straks in Tokio gemakkelijk zal winnen.” (Foto: onbekend)

De wereldkampioen Harrie Lavreysen in coronatijd

Harrie hunkert weer naar echte competitie

Piet Gijsbers

Harrie Lavreysen zorgde vorig jaar in Berlijn op de WK baanwielrennen voor een ongeëvenaarde stunt. De toen nog 22-jarige Luyksgestelnaar presteerde het om in vier dagen tijd liefst drie wereldtitels te veroveren! Met de teamsprintploeg reed hij naar goud. Om vervolgens ook op de keirin en de individuele sprint als de keizer van het WK toernooi te worden gehuldigd. De baanrenner zette vervolgens zijn zinnen op de Olympische Spelen in Tokio. Corona gooide roet in het eten.

LUYKSGESTEL - In een paar jaar tijd is Lavreysen uitgegroeid tot de schrik van al zijn tegenstanders. Hij was aanvankelijk BMX’er, een goede ook. De trots van fietscrossvereniging De Durtrappers in zijn geboortedorp. Driemaal werd hij Nederlands kampioen. Driemaal ook toonde hij zich de beste van Europa in zijn leeftijdsklasse. Maar iets te vaak werd hij gehinderd door schouderklachten, zodat hij naar de houten wielerbaan over stapte. Ook daar ontwikkelde hij zich goed en in het najaar van 2016 debuteerde hij op een EK. Dat was nog onopvallend, maar een half jaar later volgde al zilver op de WK in Hongkong. Hij werd een vaste waarde in de oranje baanploeg bij wereldbekerwedstrijden in Minsk (Wit-Rusland), het Canadese Milton, in Glasgow, Manchester en Hongkong, en in het Poolse Pruszkow. “Ik gebruikte die wereldbekers soms om tactische dingen uit te proberen. En ik zorgde ervoor dat ik al mijn concurrenten kende. Ik zat veel naar filmpjes van hen te kijken. De top 20 zit wel in mijn hoofd.” Dat de krachtpatser uit Luyksgestel zijn tegenstanders door en door kent is wel gebleken uit zijn resultaten van de laatste drie jaren. Maar liefst 25 gouden medailles voegde hij in wereldbekers, Europese- en Wereldkampioenschappen aan zijn palmares toe. Voor het eerst ooit won hij in 2018 met twee ploeggenoten de regenboogtrui voor Nederland op de teamsprint in Apeldoorn. Ook op het EK in Glasgow was het goud voor het Oranjeteam dat aan het einde van 2018 tot sportploeg van het jaar werd gekozen. Op de WK in Pruszkow prolongeerde Lavreysen in 2019 met de Nederlandse ploeg de wereldtitel teamsprint. Een paar dagen later stond hij ook als individuele sprinter in het regenboogtricot op het hoogste trapje van het ereschavot. In de finale klopte hij land-, ploeg- en kamergenoot Jeffrey Hoogland in een soort reproductie van 1957 toen het eindduel tussen twee Nederlanders in een zege van Jan Derksen op Arie van Vliet resulteerde.

Driemaal is scheepsrecht

En toen kwam 2020. Voor de derde opeenvolgende keer wist Lavreysen met de oranje teamsprinters, nu in Berlijn, met overmacht de wereldtitel te bemachtigen. Daarmee hield de medailleoogst voor de Lichtflits van Luyksgestel in de Duitse hoofdstad niet op. Een dag later won hij de gouden plak op de keirin. In de wedstrijd, waarin zes renners eerst achter een derny rijden, waarna ze over drie ronden sprinten om de zege, koos hij ervoor al snel naar voren te gaan, ook al moest hij daarvoor hoger in de baan extra meters maken. Hij rekende erop dat zijn snelheid over de laatste 500 meter zo hoog lag dat niemand hem nog voorbij kon steken. Dat gebeurde dan ook niet. Lavreysen was twee ronden lang niet meer te achterhalen door zijn tegenstanders. “Ik wilde me niet laten verrassen,” was zijn simpele verklaring voor de vroege aanval. Weer twee dagen later maakte hij de hattrick compleet: in de finale van de WK sprint klopte hij opnieuw Jeffrey Hoogland. Daarmee won hij zijn zesde wereldtitel, en werd daarmee de meest succesvolle Nederlandse baanwielrenner aller tijden op Wereldkampioenschappen. Met daarbij de aantekening dat hij tevens de eerste baanrenner in de geschiedenis werd die op een WK driemaal goud won. “Een hattrick, echt heel vet. Ik kan het zelf eigenlijk niet begrijpen. Ik ging naar Berlijn met het idee dat we op de teamsprint supersterk zouden zijn en dat ik op de sprint alles wilde geven om te winnen. Dat ik de keirin ook meenam, daar heb ik geen woorden voor.”

Vaste selectie

De Olympische Spelen in Tokio werden zijn volgende doel. Maar toen kwam de coronapandemie. Trainen op de baan van het Omnicentrum Apeldoorn mocht niet meer. Een krachthonk in de tuin van zijn huis in Apeldoorn bracht uitkomst. Daar woonde hij toen nog met teamgenoot Nils van ’t Hoenderdaal, maar die heeft sinds enkele weken plaats geruimd voor Noor Luijten, Harrie’s vriendin uit Bergeijk. Zijn vrije tijd benut de wereldkampioen voor zijn studie Bedrijfskunde aan de Open Universiteit. “Dat gaat me goed af. Mijn studietempo kan ik zelf bepalen, thuis of bij trainingskampen op de laptop. Hij hunkert wel weer naar echte competitie. “Nu al bijna een jaar lang zonder echte wedstrijden is onwerkelijk. We reden alleen maar onderlinge wedstrijdjes met de jongens van de selectie sinds we weer de baan op mochten. Gelukkig staan anderen er in deze coronatijd hetzelfde mee als wij. De voorbereiding op Tokio was vorig jaar perfect. Nu is het even afwachten of het daar dit jaar wel echt doorgaat.” Als het wel zo ver komt staat zijn selectie als tweede man in de teamsprint nu al vast. Over de overige baannummers krijgen de renners binnenkort zekerheid. Of Harrie de druk voelt toenemen? “Ik heb daar al een paar jaar mee leren om gaan. Ik snap de verwachtingen, maar kijk het rustig af. Ik ga niet denken dat ik straks gemakkelijk zal winnen. Voor mij zijn de Olympische Spelen weer iets nieuws.” Met zijn teamgenoten heeft hij mee mogen denken bij de ontwikkeling van een nieuwe fiets (de Kinsei) van fabrikant Koga. “Die is speciaal toegespitst op Jeffrey Hoogland en op mij, omdat wij dezelfde lichaamsbouw hebben.” Mochten de Spelen dit jaar wel doorgaan dan is de concurrentie in Tokio alvast gewaarschuwd!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden