Wellicht | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


Foto:
Column Chris Swaanen

Wellicht

Al dagen zie ik rond acht uur in de avond onheilspellende lichtverschijnselen op de Kempische dreven en fietspaden verschijnen. Het gaat om rode en witte lichtpulsen die in een soort codetaal met elkaar lijken te communiceren. Soms staan ze even stil en bukken ze richting het wegdek om daarna met een klein zakje met onbekende inhoud weer verder te lopen de duisternis in.

Wanhopig ben ik op internet op zoek gegaan naar de waarheid: Is de landingsbaan van Eindhoven Airport inmiddels al zover in de Kempen uitgebreid dat de lichtsignalen bedoeld zijn om vliegtuigen binnen te loodsen? Of zijn het gemuteerde vuurvliegjes die met een containertransport uit China zijn gekomen? Vooral de dagelijkse regelmaat waarmee het verschijnsel gepaard gaat is een teken dat het heel punctueel ons probeert te bespioneren en bang te maken. Soms zie je er zelfs twee naast elkaar voortbewegen en als je heel goed kijkt snuffelt er ook nog een lichtobject vlakbij de grond om ongetwijfeld onze reuksporen op te pikken. Ze zijn duidelijk bezig met het verzamelen van gegevens. Rond negen uur verdwijnen ze weer uit het straatbeeld en het lijkt er dus sterk op dat ze door de avondklok van de overheid geprogrammeerd zijn.

Ik heb mijn twijfels en angsten gedeeld op sociale media en gelukkig ben ik niet de enige die zich steeds meer zorgen maakt over deze indringers. Ik zie niets van dit alles terug in discussieprogramma’s op KempenTV of aanverwante omroepen, wat voor mij bevestigt dat er doelbewust niet over gesproken mag worden. Al deze zorgen worden gewoonweg gecensureerd door de mainstream Kempische media en zelfs in de dunne editie van de Kempenaer is er geen enkele aandacht voor. Alle mensen die dit gevaar niet in willen zien, adviseren me om mijn gedachten te verzetten door eens wat vaker een ommetje in de frisse buitenlucht te maken. Zien zij dan niet in dat het risico levensgroot is dat ik deze lichtspionnen dan juist tegen het lijf loop?

Laatst stond mijn buurman op het punt zijn hond uit te laten. Hij was goed uitgerust met een veiligheidshesje en zo’n kerstboom aan lichtjes om gezien te worden. Zelfs zijn hond had een lichtgevende halsband aan. Ik vroeg hem of hij wilde uitkijken naar de onbekende lichtobjecten want met een hond erbij durf je toch meer, hè. Hij beloofde me op te letten en vooralsnog heeft hij geen rare momenten meegemaakt tijdens het uitlaten van de hond.

Nu is dus bewezen dat je met een hond rustig de straat op kunt gaan want daarmee jaag je de onbekende lichtbronnen gewoon weg. Er zijn mensen die deze verklaring niet geloven maar dat zijn echt van die complotdenkers; daarvan zou ik me niet zoveel aantrekken.

Column van Chris Swaanen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden