Loon naar werk voor Aniek van Alphen | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Aniek van Alphen (l) neemt de tweede plaats in op het erepodium tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden in Oostende.&nbsp;</p>

Aniek van Alphen (l) neemt de tweede plaats in op het erepodium tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden in Oostende. 

(Foto: )

Loon naar werk voor Aniek van Alphen

Piet Gijsbers

‘We hebben het met ons team goed uitgespeeld’

Eindelijk werd Aniek van Alphen zondag voor haar inspanningen beloond. Daags voor haar 21e verjaardag zette de renster uit Hapert de kroon op haar veldritseizoen. Op het WK in Oostende reed zij achter landgenote Fem van Empel naar het zilver in de titelstrijd van de beloften vrouwen. Een seizoen dat zij al in september met een daverende zege inzette, maar waarin zij vervolgens het podium niet meer mocht beklimmen.

HAPERT - Het veldritseizoen begon zo goed voor Van Alphen. Een overwinning in Lokeren waar vrijwel de voltallige top van de veldrijdsters aan de start stond. Ze hield daar onder meer haar teamgenote Manon Bakker, de later alles overheersende Lucinda Brand en Denise Betsema, twee veel oudere en ervaren vrouwen, achter zich. Vervolgens stapelden de ereplaatsen zich voor de renster uit Hapert op. Maar liefst veertien keer eindigde zij in de top tien en voegde daar ook een tiental plekken bij de eerste vijftien rensters aan toe. Telkens weer wist Van Alphen zich tussen de wereldtop in haar tak van sport te handhaven. In de Europese titelstrijd in Rosmalen belandde ze net buiten het podium op plaats 4. Het afgelasten van het NK in Zaltbommel was voor haar net zoals voor velen een teleurstelling. “Nu richt ik me maar op de wereldkampioenschappen in Oostende,” liet ze vlak na Nieuwjaar weten. “De wedstrijden tot nu toe hebben me het zelfvertrouwen gegeven dat ik bij de beloften voor een ereplaats mee moet kunnen doen.”

En nu was het zondag zo ver. Op een bijna drie kilometer lang parcours over de paardenrenbaan van Oostende en het Noordzeestrand, verbonden door een speciaal opgeworpen brug van 135 meter lang en 8 meter hoog, stonden de rensters tot 23 jaar aan de startlijn. Als grote favorieten ging Manon Bakker uit Swifterbant, ploeggenote van Aniek in het Belgische sponsorteam Creashop-Fristads, van start. Ook de jonge Hongaarse Kata Blanka Vas, eerder al eens winnares, behoorde bij de favorieten. Bakker zag haar kansen al snel in rook vervliegen na een tuimeling in het losse zand. Vas werd door de Nederlandse rensters op kop gezet in de achtervolging op oranjerijdster Inge van der Heijden die al vroeg een mooie voorsprong nam. Toen de Hongaarse haar beste krachten had verbruikt, ging Fem van Empel op het strand in de aanval met Aniek van Alphen in haar spoor. Pas op de paardenrenbaan moest de renster uit Hapert zich echt gewonnen geven. Geen goud voor haar, maar ze was heel tevreden met haar zilveren plak. “Ik was zonder druk aan de start gekomen. Een parcours waarvan ik vooraf dacht dat het mij niet zo goed zou liggen. Na een goede start met team NL reden we een slimme wedstrijd. Ik heb continu meegedaan voor de overwinning op het toch echt wel heel erg zware parcours. Een fantastische 2e plek die ik vooraf niet had verwacht! We hebben het met ons team goed uitgespeeld. Ik ben dan ook super blij om zo richting het einde van het seizoen te gaan!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden