Historische treurbeuk gered in Bergeijk | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Foto aangeleverd door gemeente Bergeijk.&nbsp;</p>

Foto aangeleverd door gemeente Bergeijk. 

(Foto: )

Historische treurbeuk gered in Bergeijk

Een 114 jaar oude treurbeuk is onlangs rechtgezet om niet alleen zijn ‘leven’ te redden maar ook dat van het naastgelegen kapelletje in het Patersbos aan de Eerselsedijk.

Door Jan van den Dungen

BERGEIJK - De meeste oudere inwoners van Bergeijk zullen zich nog wel kunnen herinneren dat er op de plaats waar nu het Hofhuys staat, vroeger een klooster stond. De zusters Ursulinen begonnen hier in 1880 met een klooster, een meisjesschool en een pensionaat voor meisjes. Er was een grote moestuin en een boomgaard bij en ook het Patersbos hoorde bij het klooster. In 1939 ging het klooster over naar de paters Assumptionisten die daar verbleven, tot 1969. Na hun vertrek is de kloostergeschiedenis van Bergeijk grotendeels verdwenen.

Een van de weinige overblijfselen is de begraafplaats van de zusters die nu in de volksmond bekend is als ‘t prieel. In 1906 werd daar een kerkhofkapelletje gebouwd met daarnaast een treurbeuk. Dit is een beukenboom met hangende takken die wel vaker op begraafplaatsen te zien is. Het kapelletje en treurbeuk vormen nu al meer dan 114 jaar een eenheid en zijn dan ook cultuurhistorisch zeer waardevol voor Bergeijk.

Steeds schever

De laatste jaren is de treurbeuk steeds schever gaan staan, waardoor de kans op beschadiging van het kapelletje steeds groter werd. Om dit te voorkomen is besloten om de boom weer recht te zetten voor zowel het behoud van het kapelletje als de boom. Begin 2020 heeft een hoveniersbedrijf de boom vastgezet aan een stevige boom die ernaast staat en is er een geul rond de boom gegraven om nieuwe wortelgroei te stimuleren.

Reddingsoperatie

Maandag 18 januari werd gestart met het vervolg van deze reddingsoperatie. De boom heeft veel nieuwe wortels gekregen en daardoor is een goede kluit ontstaan. Deze kluit is nodig om de boom in zijn geheel te kunnen kantelen, zodat hij weer recht kan komen te staan.


De eerste jaren zal de boom nog vastgezet worden aan de buurboom, maar daarna zal hij weer op eigen benen kunnen staan en hopelijk nog lang een eenheid met het kapelletje vormen als laatste herinnering aan het Bergeijkse kloosterleven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden