<p>Monique Timmermans met een exemplaar van haar boek &#39;Natuurlijk gedacht&#39;</p>

Monique Timmermans met een exemplaar van haar boek 'Natuurlijk gedacht'

(Foto: Eigen foto)

Grenzeloos gewandel in gedichten en gedachten

‘Natuurlijk Gedacht’ krijgt een vervolg met A2-gemeenten

Jan van den Dungen

Eén zijn met de natuur om je heen. Slechts één ding tegelijk doen: genieten! Monique Timmermans (45) uit Eersel is in deze coronatijd bezig met haar project: ‘Natuurlijk gedacht’. Hiervoor bezoekt zij natuurgebieden in de Kempische grensstreek. Het eerste boekje is nu uit en gaat over de natuur in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Tijdens haar wandelingen maakte Monique foto’s en liet haar gedachten de vrije loop. Nadien maakte zij een gedichtje, ‘gedachtsel’ of versje bij de foto die haar het meest inspireerde. De grensstreek is veel breder, dus op naar Heeze-Leende, Valkenswaard en Cranendonck.

EERSEL - “ Ik denk dat ik met deze eerste uitgave van ‘Natuurlijk gedacht’ een leuk geschenkboekje gemaakt heb. Zeker nu er minder te beleven valt is het wel fijn om de blik eens te kunnen verruimen. Op de druilerige dagen kun je het boekje thuis op de bank doorbladeren om zo toch te genieten van beelden van onze mooie natuur. Wellicht zorgen sommige gedichtjes voor een zonnige glimlach op je gezicht. Ook nodigt het uit om plannen te maken om op betere dagen zelf op pad te gaan voor een dichtbije uitvlucht”, aldus de inleiding van Monique Timmermans over haar nieuwste pennenvrucht.

Monique vertelt: “Ik heb vrijwel mijn hele leven in Eersel gewoond. Als kind was ik graag buiten. Ik voetbalde in de tuin, knikkerde, deed elastieken of maakte steigerbulten in de tuin om over te fietscrossen. In de weekenden waren we vaak bij oma in Nistelrode. Dan struinden we door ‘de Wielen’ om veldboeketten te plukken, kikkervisjes te vangen of maïskolven af te pellen. Ik heb daar veel mooie herinneringen aan. Toen de verveling in het voorjaar toesloeg vanwege Covid-19, lag het voor mij voor de hand om mijn ontspanning in de natuur te zoeken. Omdat mijn thuisbasis, de Cartierheide, erg in trek was, besloot ik mijn blik te verruimen. Ik merkte dat elk natuurgebied haar eigen schoonheid heeft. Het was fijn om zonder grootse reizen te hoeven maken toch het gevoel van nieuwsgierigheid, vrijheid en avontuur te voeden. Ik bedacht dat als mijn zintuigen toch wagenwijd openstonden, ik dit net zo goed aan kon wenden om dichter te worden. Daarom maakte ik thuis bij aansprekende foto’s een versje of gedichtje. De ene keer over wat ik zag, een andere keer over een gevoel dat het gebied bij me opwekte. Soms overheerste vooral humor maar er zijn ook gedichtjes met meer diepgang: overigens wel steeds laagdrempelig. Hiermee werd de basis voor “Natuurlijk gedacht” eigenlijk vrij spontaan gelegd”, klinkt het al even spontaan uit de mond van Monique.

Zuidwest Kempen

Voor dit eerste deel bezocht ik natuurgebieden in de genoemde vier gemeenten. Het bleek dat daar veel meer bezoekwaardige natuur was dan ik wist. Het leuke van veel wandelen was dat ik steeds meer oog voor detail ontwikkelde. Zo trok bijvoorbeeld een grote wollige vlek bij een witte vlinder in De Pals mijn aandacht. Ik vroeg me af of er enig verband met elkaar was. Thuis zocht ik het uit. Het bleek een ‘plakker’ te zijn: een vlinder waarvan het vrouwtje nauwelijks vliegt. Zodoende plakte ze daar dus samen met haar, met lichaamsharen bedekte, eitjes tegen de boom. Ook beekdalen vind ik erg mooi. Het landschap is daar vaak wijds en open, de plantensoorten afwisselend en doordat de paden niet altijd optimaal zijn voelt het meteen avontuurlijk, zoals de natuur rond de Groote Beerze richting de Grijze Steen. De Grote Cirkel of de grafheuvel in Hoogeloon trokken juist uit historisch oogpunt mijn aandacht terwijl het me juist weer verbaasde dat het gebied ‘De Stevensbergen’ inderdaad veel hoogteverschil kent. Al met al is het zo een echte ontdekkingsreis voor me geworden.

Waar de parkeerplaatsen en routes dicht bij huis nog makkelijk te vinden waren, bleek dat verder weg lastiger. Soms was de tijd die ik aan googelen besteedde om een tocht uit te zetten langer dan de uiteindelijke wandeltijd. Dat besef heeft me op het idee gebracht om bij de foto’s en gedichten in ‘Natuurlijk gedacht’ een mogelijk startknooppunt van Wandelroutenetwerk Brabant en soms verwijzingen naar andere bewegwijzerde routes op te nemen. Daarnaast heb ik GPS-coördinaten van een mogelijke parkeergelegenheid in de buurt geplaatst. Het boekje opent met een overzichtskaart met QR-code waardoor je op een meer gedetailleerde kaart op mijn eigen website komt waarop deze parkeerplaatsen en de natuurgebieden ook aangegeven staan.

Zuidoost Kempen

“De A2-gemeenten Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende heb ik al regelmatig bezocht. Dat is nog een hele uitdaging omdat ik eerder eigenlijk zelden voorbij Valkenswaard heb gewandeld. Maar met Grenspark Kempen-Broek en de Groote Heide is er genoeg bewonderenswaardige natuur aanwezig. Wat me tot nu toe het meest opviel was Budel-Dorplein. De Waalse bouwstijl, de geschiedenis rondom de zinkfabriek van de gebroeders Dor en de herstellende natuur vond ik zo bijzonder dat ik mezelf een beetje schaamde dat ik er nog nooit van gehoord had”, geeft Monique ruiterlijk toe.

Medewerking gevraagd

Monique Timmermans is nog niet al te goed bekend in natuurrijke omgeving van deze A2-gemeenten. Omdat zij wel openstaat voor leuke wandeltips, nodigt zij lezers uit om haar deze plekken of routes door te geven via de contactknop onder aan de pagina van haar website:

https://monique-timmermans.nl/natuurlijk-gedacht

Op deze website kan ook het boekje besteld worden voor 15 euro exclusief verzendkosten. Daarnaast is het te koop bij Bruna in Eersel. Als je jouw bestelling opgeeft via 06-17781082 kan na betaling het boekje worden opgehaald bij de postbalie van Bruna.

Meer berichten