Reusel wordt ook dit jaar gewoon weer Narrendonk | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Het bestuur van Stichting Karnaval Reusel vindt het belangrijk om ondanks corona toch aandacht te hebben voor het carnavalsseizoen. V.l.n.r: Glenn van der Heijden, Frank de Laat, Ronald van Limpt</p>

Het bestuur van Stichting Karnaval Reusel vindt het belangrijk om ondanks corona toch aandacht te hebben voor het carnavalsseizoen. V.l.n.r: Glenn van der Heijden, Frank de Laat, Ronald van Limpt

(Foto: )

Reusel wordt ook dit jaar gewoon weer Narrendonk

‘Koste wat kost voorkomen dat carnaval doodbloedt’

Nicole Leijen

Carnaval. Het feest waar het vorig jaar allemaal begon. Nietsvermoedend vierden kinderen, jongeren en volwassenen uitbundig carnaval, zoals ze dat elk jaar doen in het carnavalsbeminnend Reusel. Helaas blijkt deze gezellige, saamhorige tijd later het begin van een lange periode van afstand houden, thuis blijven en grote menigten vermijden te zijn. En daar zitten we nog middenin. Corona is nog niet onder controle en achteraf blijken de gemaakte keuzes van Stichting Karnaval Reusel de enige juiste te zijn geweest. Hoe moeilijk en pijnlijk het ook was.

REUSEL - “We hebben geprobeerd zo lang mogelijk de beslissing over wel of geen carnavalsoptocht uit te stellen”, begint Glenn van der Heijden zijn verhaal. “We hadden de stille hoop dat de overheid met een beslissing zou komen, zoals ze over vele zaken een beslissing namen. Toen dat uit bleef, moesten we zelf een keuze maken en konden we niet anders beslissen dan de carnavalsoptochten niet door te laten gaan”, zegt de voorzitter van Stichting Karnaval Reusel met pijn in het hart. Veel wagenbouwers beginnen ergens in september/oktober al met het bouwen van een carnavalswagen en dus konden zij niet langer in onzekerheid blijven. Ronald van Limpt, secretaris van de stichting, vult aan dat de keuze in samenwerking met de Kempengemeenten is gegaan. “Wagenbouwers doen vaak in meerdere gemeenten mee, dus een gezamenlijk besluit was van belang.”

Het was een raar jaar voor de stichting. Continu aftasten wat wel kan en telkens de ideeën weer bijstellen. “Carnaval leeft enorm in Reusel, daar werken we elk jaar met heel veel vrijwilligers enorm hard aan. We willen dus kost wat kost voorkomen dat carnaval doodbloedt in Reusel. Dat was onze grootste drijfveer om toch iets te doen”, legt Ronald uit. En dus bleef het 3-hoofdige bestuur maandelijks vergaderen en telkens nieuwe opties bekijken. “We wilden er eerst een stilstaand evenement van maken, waarbij de bezoekers langs de wagens en acts konden lopen, zoals je op een kermis van attractie naar attractie loopt. Ook hebben we gedacht aan een ‘kerststallenroute’ maar dan met carnavaleske attributen in plaats van kerststallen”, licht Glenn enkele alternatieven toe. Toen duidelijk werd dat we nog maar met vier mensen samen mochten zijn en het samen zijn vervolgens nog verder werd ingeperkt, was het wel duidelijk dat al deze alternatieven geen zin hebben. Mensen kunnen immers niet bij elkaar komen om iets moois te maken. “We kwamen er achter dat het heel lastig is om iets te doen. Alle alternatieven zijn het net niet”, is de indruk van de secretaris.

Toch is het de stichting gelukt om nog wat carnavalsbloed te laten stromen voor wie wil. “Het kriebelt nu toch wel om iets te doen”, geeft Glenn eerlijk toe. En dus is er gekeken naar hoe je, zonder risico, er voor kunt zorgen dat carnaval toch aandacht krijgt. “Ik denk dat we daar wel in geslaagd zijn. We hebben een mooie carnavalskalender uitgebracht, we organiseren QR-wandeltochten en delen prijzen uit voor de mooist versierde huizen. Zo kunnen de carnavalsvierders onder ons toch hun hartje ophalen”, daagt Glenn iedereen uit. “En Reusel wordt voor een aantal dagen ook gewoon Narrendonk. Dus iedereen die het dorp binnen komt, ziet dat wij carnaval niet zijn vergeten”, vult Ronald aan.

Ook de leden van de stichting worden niet vergeten. Het weekend van de 11e van de 11e staat in Reusel normaal gesproken volledig in het teken van de start van carnaval. De narrenraad wordt samengesteld, de Oppernar en d’r Neffe Nar worden gekozen en de Prins en Adjudant worden dan bekend gemaakt. “Het is voor onze leden altijd een heel gezellig weekend en dat hebben we in 2020 erg gemist. Om het saamhorigheidsgevoel enigszins te evenaren zijn we met het bestuur bij alle leden van SKR langs de deur geweest om een ‘vergeet-me-nietje’-pakket af te geven. Traditie getrouw met Scrobbelèr”, denkt Glenn met plezier terug aan die avond waarop ze iedereen verrasten. “En op carnavalszaterdag doen we met z’n allen een online quiz.”

Het bestuur heeft de coronatijd gebruikt om alles wat inzichtelijker te maken en te kijken wat er verbeterd kan worden. “Ja, en ik heb een kroeg gebouwd in mijn garage”, lacht Glenn als hij nadenkt over hoe hij zijn tijd door heeft gebracht nu hij niet zo intensief met carnaval bezig is als normaal. “Maar”, voegt hij serieus toe, “ik had liever een half jaar heel weinig tijd gehad om alles op orde te brengen dan 1,5 jaar heel veel tijd.” “Natuurlijk hebben we gebruik gemaakt van de extra tijd, maar het is voor de stichting niet goed dat het stil ligt”, is ook de mening van Ronald. Voor de leden van de stichting zijn ze niet zo bang dat die afhaken. Dat is inmiddels een hechte club die allen weer heel blij zijn als ze weer iets samen kunnen doen. “Maar we lopen wel een risico binnen Narrendonk dat er nu mensen af gaan haken. Als mensen al twijfelden, kunnen we ze nu niet enthousiasmeren om door te gaan”, spreekt Glenn zijn zorg uit. Zelf kijken de heren positief naar de toekomst. Ze zijn vol vertrouwen dat carnaval in 2022 weer gaat knallen in Narrendonk. “We starten over een paar maanden gewoon weer op, zoals we altijd doen. Dat moet ook wel, anders zijn we te laat”, aldus de secretaris. “Over een maandje of 2 gaan we al weer op zoek naar een nieuwe prins, want die willen we in mei/juni hebben. En dan begint het weer”, glundert Glenn. Hij wordt er zichtbaar blij van als hij aan een nieuw carnavalsseizoen denkt.

Maar voor het zover is roepen de carnavalsvierders in hart en nieren iedereen op om ook dit jaar het carnavalsseizoen niet helemaal te vergeten. Ze hopen deze week veel mooi versierde huizen, tuinen, daken of straten te zien. “En als mensen daar dan een foto van maken en sturen naar info@narrendonk.nl of posten op Facebook bij het bijbehorende bericht, maken ze kans op mooie prijzen”, legt Glenn uit. Zondag 14 februari maken ze de winnaar bekend. “Maar er is meer. Op zaterdagavond is er voor iedereen een quiz, waardoor je zeker in carnavalssfeer komt. Je kunt je er voor opgeven via mailadres: quiznarrendonk@gmail.com. En dan is er nog een week lang de QR-NAVAL-tocht vanaf zaterdag 13 februari die gezinnen, volledig coronaproof, kunnen lopen”, somt Ronald de georganiseerde activiteiten op.

Genoeg te doen dus, om toch nog een beetje te proeven aan carnaval 2021. En daarna kan het aftellen naar carnaval 2022 beginnen. Het zou mooi zijn als de fanatieke club van Stichting Karnaval Reusel er dan weer vol voor kan gaan. Het bestuur heeft er in ieder geval al zin in.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden