Veertig kaarsjes voor TWC De Contente | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Peter van Rooij en Wil Maas in het nieuwe clubtenue van TWC De Contente toen het nog net niet sneeuwde. Foto: Kempenfoto.nl</p>

Peter van Rooij en Wil Maas in het nieuwe clubtenue van TWC De Contente toen het nog net niet sneeuwde. Foto: Kempenfoto.nl

(Foto: Kempenfoto.nl)

Veertig kaarsjes voor TWC De Contente

Piet Gijsbers

In 1981 wordt in Eersel een nieuwe Tour- en Wielerclub opgericht. Over de naam van de nieuwe vereniging hoeft niet lang nagedacht te worden. Wat ligt meer voor de hand in het dorp van de contente mens dan de naam van de nieuwe club daarnaar te verwijzen!? TWC De Contente richt zich vooral op de belangen van zoveel mogelijk toerfietsers en mag daarom beschouwd worden als een wielervereniging met een recreatief karakter, maar ook met liefde voor de wielersport.

EERSEL - Al vanaf 1966 verzorgde een Eerselse vereniging jaarlijks het Dijkcriterium voor wedstrijdrenners. Die club die zich De Gele Rijders noemde organiseerde wekelijks ook een toertocht op zondagochtenden in de zomer en indoor zaaltraining in de wintermaanden. De nieuwe vereniging TWC De Contente belegde in 1981 een oprichtingsvergadering in clublokaal The Black Horse aan het plein tegenover de kerk. Er werd een bestuur gekozen en er werden plannen gemaakt voor de toekomst van de wielersport in Eersel. Waar eerst De Gele Rijders en TWC De Contente nog even dreigden naast elkaar te blijven bestaan, werd in korte tijd het besluit tot een fusie genomen. Een beslissing die tot stand kwam nadat het KNWU districtsbestuur en de gemeente Eersel kenbaar maakten dat het zinloos was in een kleine gemeenschap als het Kempendorp twee clubs met dezelfde doelstelling te huisvesten. De vereniging zou als TWC De Contente de toekomst in gaan. Harrie Colsters werd tot algemeen voorzitter gekozen, Cor Boers leidde de toersport commissie en Toon Adams werd voorzitter van de wedstrijdafdeling. Een van de initiatieven was de organisatie van een klassement voor recreatieve renners met wedstrijden in een hele serie Kempendorpen . Ook werd op een Contente Mensdag van Parijs naar Eersel gefietst, 400 km in minder dan 11 uur, door Toon Adams, Henk Jansen, Eduard Wijnen, Ken Mann, Ger van Dooren en Gerrit Simons. TWC De Contente groeide in de loop der jaren uit tot een bijzonder goed florerende vereniging waarin zowel toerfietsers als mountainbikers actief hun hobby beoefenen. Met meer dan 250 leden kan in de vereniging op elk niveau gefietst worden.

Voorzitter Wil Maas en PR-man Peter van Rooij doen hun zegje in deze coronatijd, die het belet om groots uit te pakken voor een jubileumfeest. “Nog voordat Covid-19 toesloeg hadden we een werkgroep ingesteld die na zou gaan denken over ideeën voor de feestelijkheden. Die voorbereidingen moesten al snel worden gestaakt,” aldus Maas. “We mogen nu zelfs niet in groepsverband fietsen,” zegt Van Rooij, “en dat is bijzonder zuur in dit jubileumjaar. De sociale cohesie die onze club uitstraalt wordt nu enorm gemist, vooral ook door de wat oudere leden die gewend waren om gezamenlijk enkele keren per week een mooie tocht te ondernemen.” Een jaarlijks terugkerend evenement van De Contente is de Witrijttocht voor recreatieve mountainbikers en veldrijders op de eerste zondag van februari. Ook daar moest dit jaar een kruisje door gezet worden. Net zoals eerder al over het gebruikelijke zomer- en winterweekend van de club. Maas: “In de zomer is het gebruikelijk dat we met een grote groep leden ergens in het buitenland een gezellig fietsweekend doorbrengen. Ook ’s winters doen we zoiets maar dan gewoonlijk niet al te ver uit de buurt.” Van Rooij kan dat beamen: “Gezelligheid speelt een sociale ondertoon in al onze activiteiten. Zo hebben we eenmaal per jaar ook een gezellige avond met de wederhelft van onze leden. Jammer genoeg kan nu ook de sponsordag niet doorgaan. Die hadden we dit jaar graag wat extra uitstraling gegeven met een gezamenlijk bezoekje aan de Amstel Gold Race. Ook dat is nu vanwege corona in het water gevallen.” Beide clubbestuurders beklemtonen het recreatieve aspect in de vereniging. Maas: “De gezelligheid speelt een hoofdrol, zowel tijdens al na de fietstochten die we maken. We willen op een sportieve manier fietsen waarbij we veiligheid hoog in het vaandel dragen.” Van Rooij voegt daar aan toe dat de toersport bij De Contente op drie niveaus wordt beoefend. “In groep 1 rijden de wat sportievere jongens onder normale omstandigheden driemaal per week, op dinsdag- en donderdagavond en op de vroege zondagmorgen een rit van zowat 120 kilometer en soms ook wel 150 kilometer in een flink tempo. In groep 2 met een mix van jong en oud ligt het tempo wat lager. En groep 3 met uitsluitend ouderen gaat wekelijks driemaal op pad voor een gezelligheidsrit.” Ook de jeugdafdeling komt bij TWC De Contente goed aan zijn trekken. Iedere dinsdagavond wordt er, de coronamaatregelen in acht nemend, in groepsverband getraind. In de wintermaanden gebeurt dat op het eigen 2 kilometer lange ATB parcours op het verlichte sportpark De Dieprijt. In de rest van het jaar is het clubparcours het vertrekpunt voor een rit op de mountainbike. ‘Samen uit, samen thuis’ is daarbij de slogan van de club om ook de 35 jeugdleden een gezellige avond te bezorgen.

In het jubileumjaar willen de mensen van De Contente een graveltocht organiseren. Voorzitter Maas: “De contouren voor die tocht zijn al uitgezet, maar nog niet concreet ingevuld. Alles zal afhangen hoe corona zich ontwikkelt.” Waar de mensen van TWC De Contente ook supertrots op zijn, is het draagvlak onder de ondernemers van Eersel. Zij fietsen graag mee, en drukken hun betrokkenheid uit middels jarenlange sponsorcontracten. Bij het jubileum vinden zij het toepasselijk dat een nieuw tenue kan worden gepresenteerd voor alle 250 leden, mede mogelijk gemaakt door de sponsoren van de club, haar sponsor- en kledingcommissie en Kalas Sportswear Benelux. En om uitdrukking te geven aan de ambities van de club, gaat die met een gloednieuw, modern logo (waarop de vierkante, robuuste vorm verwijst naar de kasseien van de Eerselse historische dorpskern) plankgas richting de 50 jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden