Muzieklerares Rianne staat altijd ‘aan’ | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


<p>Rianne samen met haar geliefde trompet.</p>

Rianne samen met haar geliefde trompet.

(Foto: )

Muzieklerares Rianne staat altijd ‘aan’

‘Misschien is de spontaniteit minder, maar de kwaliteit niet’

Rianne Bolte

Als iemand enthousiast is over muziek en over het overbrengen daarvan dan is het Rianne Boone – Timmermans uit Hapert wel. Ze komt uit een zeer muzikale familie waar menig gelegenheid, vroeger en nu nog steeds, wordt benut om samen muziek te maken. Nu online muziek onderwijzen de maatstaf toebehoort, is ze nog steeds in haar element en ziet ze kansen.

HAPERT - Rianne startte op haar 17e de opleiding docent musicus op het conservatorium in Utrecht. Om zich nog verder te ontwikkelen volgde hierop twee jaar conservatorium in Den Haag met een diploma als Barok trompet.

Jaag je dromen achterna

Jaren geleden deed Rianne in Denemarken auditie voor symfonieorkest. Daar heeft ze ook haar partner, afkomstig uit Amerika, leren kennen. Vervolgens zijn ze heel de wereld rond gaan zeilen, een droom die uitkwam voor partner Don. Maar ook Rianne genoot en kan daar wel uren over vertellen, zoveel aanschouwden en ondervonden ze. Later woonden en werkten ze samen een paar jaar in Amerika.

Hart voor muziek

Toch bracht de liefde voor muziek haar weer terug in ons kikkerlandje. Rianne ging als trompet docent in Nieuwegein aan de slag en zo is het muzikale balletje in Nederland weer gaan rollen. Deze muziekvirtuoos staat niet vaak ‘on hold’, vol passie ergens voor gaan past haar.

Muzikale bijdrage aan de Kempen

Veel verenigingen in de Kempen rekenen op de expertise van de muzikale dame zoals bij het Centrum voor Muziek en Dans in Valkenswaard en ze deelt haar muzikale talent bij Art4U in Duizel als docent koper. Ook Muziekvereniging St. Willibrordus in Casteren kan op haar toewijding rekenen evenals de verenigingen in Reusel-De Mierden. Verder dirigeert ze het orkest Toekomstmuziek. Daarbij geeft Rianne les bij muziekonderwijs in Aalst Waalre. Al deze ballen worden met evenveel enthousiasme in de lucht gehouden.

Maar dan wordt het maart 2020 en alles valt stil... of toch niet?

“In die periode zat ik met een blessure en mijn vader overleed, dus ik ben stapsgewijs ingetreden met bezieling en genoot van de vele digitale knuffels.”

Persoonlijker

Rianne vertelt: “Elkaar weer fysiek zien is gezellig en persoonlijker wordt er gezegd. Ik ervaar het juist als een heel persoonlijk iets dat je voor je scherm zit en dat er zo naar elkaar geluisterd wordt. Het is veel intensiever dan naast elkaar staan in een leslokaal. Misschien is de spontaniteit minder, maar de kwaliteit zeker niet. Momenteel zie ik leerlingen in hun eigen leeromgeving. Doorgaans krijg je hier nauwelijks iets van mee waardoor ik ze nu beter kan plaatsen. Cursisten moeten nu wel op een andere manier verwoorden wat ze willen.” Ook een voordeel van het online lesgeven vindt de docent dat moeders vaak in dezelfde ruimte aanwezig zijn als waar hun kind les heeft. Juf Rianne ziet bewondering in de ogen van de moeders voor hun zoontje of dochtertje. Ouders zijn vaak trots dat hun kind vooruitgang boekt en ze vinden het fijn om te zien hoe hun kind reageert op de juf. Dat vindt ze mooi om te zien. Rianne legt verder uit: “Vaak zijn ouders zelf geen muzikanten en is het aan het kind om het allemaal alleen uit te zoeken. Kinderen van alle leeftijden worden nu gedwongen om aan de juf uit te leggen wat ze bedoelen in plaats van snel iets aan te wijzen. Dat vergt veel van hun kinderhersentjes en ook van mij.”

Toen Rianne in september weer tijdelijk live lesgaf vond ze de klank van de instrumenten zó mooi klinken, omdat dit toch anders klinkt dan via Skype. Toch vindt ze het aangenaam dat ze haar lessen nu opnieuw online voort kan zetten en dat het pad open is voor de toekomst: “Die flexibiliteit is fijn.”

Wel is het jammer dat het het orkest niet doorgaat. De inspiratie die Rianne daarin kwijt kan mist ze enorm. Verder kijkt ze samen naar de toekomst met haar leerlingen. Ze willen allemaal weer heel veel concerten spelen: “Dat zijn één van de leukste dingen om te doen en de weg ernaar toe ook!”

Groepslessen, muziekvriendjes- en vriendinnetjes weer zien, weer een ‘Poets en Snoep Party’ houden met zijn allen. Dat zijn voor de lerares en haar cursisten leerzame, gezellige momenten om naar uit te kijken.

Ook wil de enthousiasteling meegeven dat haar muziekleerlingen doorzetten, dat ze zich erdoorheen proberen te slaan en dat ze zich kwetsbaar proberen op te stellen. Ze vindt het treurig dat in de media de jeugd vaak negatief bestempeld wordt terwijl dat er maar weinig zijn.

Rianne staat altijd ‘aan’ op een positieve manier en hoopt iedereen weer snel in het echt te zien.

Enkele citaten van tevreden leerlingen:

Caroline Janssen:

Het liefst speel ik samen met Rianne tijdens de les en dan ben ik vaak ontroerd hoe het klinkt. Verder is Rianne altijd bereid om mij te helpen met het ‘ontcijferen’ van nieuwe stukken die ik van de harmonie krijg, dat is erg fijn. Zeker in coronatijd betekent de trompet veel voor mij, ik houd van de klank van ]de trompet, ik vind het heerlijk om muziek te maken. Muziek maakt me blij, ontroert me, doet me wegdromen, spreekt een ander stukje hersenen aan en dat doet me zo goed!

Fons Pikkemaat:

“Ik verheug me altijd op vrijdag omdat ik dan trompetles heb. Juf Rianne is heel speciaal voor mij. Ik vind de online lessen minder leuk dan live les natuurlijk. Maar Rianne probeert er het beste van te maken en ze is heel enthousiast. Ik mis de lekkere verrassingen zoals de snoepjes met Sinterklaas, Kerstmis, Pasen of gewoon zomaar!”

Rianne’s reactie: 
“Het is erg fijn dat we elkaar via een scherm kunnen zien. De gezichtsuitdrukking van een kind vertelt meer dan 1000 woorden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden