Alternatief | Al het nieuws uit de gemeente Bladel, Reusel-de Mierden, Eersel en Bergeijk


Foto:
Column Chris Swaanen

Alternatief

De column van Chris Swaanen

3 uurkes vurraf bij Omroep Brabant was niet bepaald de carnavals Prozac waar ik op gehoopt had. De melodieën van Wim Kersten en Peter Selie kwamen de huiskamer wel binnen maar je kon er helemaal niks mee. Wanhopig was ik op zoek naar het begin van een polonaise en dus wat vrije schouders om mijn zweethandjes op te kunnen leggen. En als ik dan thuis toch de voetjes van de vloer nam, voelde ik daarna grip onder mijn schoenen in plaats van een glibberige combinatie van verpulverde bierviltjes, schraal bier en kleffe serpentines. Met alle goede bedoelingen vurraf, werd achteraf helaas het gemis van een echte carnaval alleen maar versterkt.

Geen glibberige combinatie van verpulverde bierviltjes, schraal bier en kleffe serpentines.

Ach, het sociale leven zal voorlopig nog via de webcam tot ons komen. We moeten alleen voorkomen dat we ons niet verplicht voelen voor alles een (digitaal) alternatief te verzinnen. Sommige dingen kunnen gewoon niet doorgaan omdat een uitgeklede versie aanvoelt als een Prins zonder scepter. Een goed voorbeeld hiervan, om toch in carnavalssferen te blijven, is het tonpraten vanuit een kille tv-studio zonder publiek. De grappen van de kletser kunnen niet zonder een samenspel met de zaal want een moment van doodse stilte tegenover een gemeende en oorverdovende schaterlach is het spanningsveld wat niet mag ontbreken. Dan gewoon maar een jaartje wachten en smullen van nostalgische beelden zoals die gelukkig nu ook wel voorbij komen.

De vrieskou en verbonden schaatskoorts hebben normaal gesproken bij ons in de buurt een geringe emotionele impact. Meestal denken we niet verder dan de stand van zaken op het ‘Pierenbadje’ in de bossen van Hoogeloon of de geschatte ijsdikte op de visvijver in de buurt. In het schaatsgekke Friesland hielden ze het hoofd bij de Vereniging de Friesche Elf Steden gelukkig ook nog koel. Zij gingen niet mee in de verkiezingsretoriek vanuit Den Haag en het gehijg van verlekkerde oud-langebaanschaatsers in talkshows om een alternatief voor de Tocht der Tochten uit te schrijven. Het kan niet doorgaan in de vorm zoals het bedoeld is, dus: ’it giet nie oan’. Om een evenement (geloof)waardig te houden, bestaan er gelukkig nog stijfkoppen die zich dus niet laten leiden door de waan en wens van de dag.

Toch denk ik echt wel na over alternatieven en vraag ik me bijvoorbeeld af hoe het haringhappen dit jaar geregeld gaat worden. Heeft hier al iemand een hengeltje over uitgegooid? Het zal mij ‘verbaarzen’. Het assenkruisje halen op woensdag na carnaval is fysiek nog wel te vervangen door thuis met een dikke merkstift het voorhoofd te bekladden. Dan zien we door het gebruik van permanente markers in het straatbeeld terug wie er in ieder geval nog aan deze traditie meedoet. Ten slotte: Zal Pasen dan eindelijk voor de zo gewenste verlichting gaan zorgen? Vast wel!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden