Foto:
Column Chris Swaanen

Prikken

Column van Chris Swaanen

Ik zie gele hesjes; niet in het centrum van Parijs maar in de bermen van ons Kempische wegennet. Strijders gehuld in fluorescerende overkleding en bewapend met een mechanische prikstok. Hun fietskar zorgvuldig omgebouwd tot een mobiele milieustraat om zo onze achteloos weggesmeten rommel op te rapen en in de juiste recycle categorie een tweede leven te gunnen. De eerste eigenaar van de grondstof had duidelijk geen boodschap aan dit tweede leven en vond het doodnormaal het toevallig passerend struikgewas met zijn of haar leeg blikje van een Oostenrijkse kauwgomballensmaakenergiedrankfabrikant op te zadelen.

Nu we ons allemaal suf wandelen zie je pas echt goed wat er in het openbaar groen weggesmeten wordt. En dan bedoel ik nu even niet een per ongeluk afgewaaid mondkapje dat toevallig door een windvlaag van de oren afgeschoten is. Dat kan soms zelfs tot een fotogeniek moment voor de huidige tijd leiden als zo’n vederlicht, lichtblauw maskertje ergens eenzaam aan een twijgje hangt te bungelen. De rest van de zooi is onmiskenbaar het resultaat van regelrechte onverschilligheid.

Laten we het voortaan gewoon ‘hufterafval’ noemen

Eens per jaar is er een Landelijke Opschoondag waar ook de Kempische gemeenten altijd aan mee doen. Basisschooljeugd helpt dan onder andere mee om hun leefomgeving op te ruimen. Een horde mini gele hesjes snuffelt dan door het plaatselijke plantsoen op zoek naar weggegooid onfatsoen. Dit in de hoop dat ze zelf later beter zullen weten. Wegens corona kan dit nu helaas niet doorgaan maar dat het überhaupt nodig is zegt genoeg. Soms worden goedbedoelde maar verkeerde keuzes gemaakt om het tij te keren. Neem nou zo’n blikvanger op het fietsparcours van middelbare schooljeugd. Zo’n blikvanger zegt eigenlijk: We begrijpen en faciliteren jouw reflex om afval vanaf je fiets weg te gooien dus maak die driepunter met dat blikje maar hier!

De term zwerfafval slaat eigenlijk ook nergens op. Zwerven betekent zoiets als ‘doelloos heen en weer reizen’ en volgens mij blijft het afval juist op dezelfde plaats liggen als er geen prikstokje langskomt. Zwerven doen eigenlijk de veroorzakers van afval en niet het afval zelf. Maar om alle afvallafaards nu zwervers te noemen is toch wel een belediging voor alle mensen die triest genoeg geen dak boven hun hoofd hebben. Laten we het voortaan gewoon ‘hufterafval’ noemen.

Terug naar de vrijwilligers die fanatiek onze natuur en bermen ont-afvallen. Eigenlijk maken zij het dumpen draagbaar voor de toevallige passant. Mensen zullen zo niet gauw geconfronteerd worden met een enorme zooi als zij het telkens opruimen. De hufter komt zo onvoldoende in een kwaad daglicht te staan. Ik wil zeker mijn waardering uitspreken voor de idealistische activiteiten van onze gele hesjes maar eigenlijk is het enorm krom dat zij hun zingeving hebben gevonden door het ‘lak hebben aan’ van anderen. Daar moeten we wel doorheen blijven prikken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden