<p>Eind februari reist Jolanda Verdegaal naar Pieterburen om daarna in 26 etappes naar de St. Pieterberg in Maastricht te wandelen. De sponsorinkomsten zijn bestemd voor gidsen en dragers in Nepal die vanwege corona hun inkomen kwijtraakten.&nbsp;</p>

Eind februari reist Jolanda Verdegaal naar Pieterburen om daarna in 26 etappes naar de St. Pieterberg in Maastricht te wandelen. De sponsorinkomsten zijn bestemd voor gidsen en dragers in Nepal die vanwege corona hun inkomen kwijtraakten. 

(Foto: Ton van de Vorst)

Jolanda Verdegaal: ‘Ik kijk altijd wat wél kan!’

Eersel - De Eerselse Jolanda Verdegaal had met haar partner sinds een jaar een reisbureau toen corona de kop op stak. Ineens had ze veel tijd, maar ze is er de persoon niet naar om passief het leven over zich heen te laten komen. Ze realiseerde zich dat we het ondanks alles toch nog steeds erg goed hebben en besloot zich in te zetten voor mensen in Nepal. Via haar reisbureau kent ze de mensen in Nepal die in de toeristenbranche hun brood verdienen. De toeristen bleven weg en de gidsen en dragers werden brodeloos. Voor hen loopt ze nu de hele maand maart het Pieterpad. Ze heeft van de 500 kilometer lange wandeltocht een sponsortocht gemaakt voor de mensen in Nepal die ten gevolge van de pandemie zonder inkomsten kwamen te zitten.

Door Ton van de Vorst

Jolanda Verdegaal is niet bang om iets nieuws te gaan ondernemen. Van huis uit is ze fotograaf, heeft een coachingpraktijk en sinds twee jaar een reisbureau Never Stop Travelling.

Ze heeft een rotsvast vertrouwen dat het allemaal goed komt en dat je mensen op je pad treft die je vooruit willen helpen: “Op een gegeven moment ging ik nadenken over wat ik echt graag wilde doen. Ik wilde iets gaan doen waar mijn hart ligt. Ik hou van reizen, ik hou van mensen en andere culturen en je ziet dat mensen, waar ook ter wereld, op heel veel vlakken hetzelfde zijn; vriendelijk en hulpvaardig ondanks de enorme verschillen in achtergrond en opvoeding. Reizen geeft me een geweldig gevoel van vrijheid. Met mijn partner ben ik daarom twee jaar geleden een reisadviesbureau gestart: Never Stop Travelling. Het eerste jaar ging dat goed en toen kwam corona. Vorig jaar, in mijn 50e levensjaar kwam het reizen volledig tot stilstand. Toen kreeg ik plotseling veel tijd. Maar ik realiseerde me ook dat we het hier in Nederland heel erg goed hebben. In de meeste landen heb je het veel harder te halen. Ik moest denken aan de dragers en gidsen in Nepal waar we in 2017 waren. Die mensen kwamen nu ineens zonder werk en inkomen te zitten zonder dat er een vangnet is zoals in Nederland.”

Geen feest maar een sponsortocht

‘Dit jaar, op 30 maart word ik 50, een feest komt er niet maar wel wil ik me inzetten voor de Nepalese gidsen en dragers. De hele maand maart ga ik het Pieterpad wandelen. Ik heb er een sponsortocht van gemaakt die ten goede komt aan de Nepalese dragers en gidsen. Ik ken in Nepal een echtpaar, Maxim en Laxmi, waarmee ik eerder zaken heb gedaan en die inmiddels goede vrienden zijn geworden. Hij is een Belg en zijn vrouw is Nepalese. Zij organiseren voor de toeristen in Nepal onderdak, gidsen en dragers. Maxim en Laxmi helpen hen nu waar ze kunnen, maar ook aan hun mogelijkheden komt een eind. De opbrengst van de sponsortocht gaat in zijn geheel naar de dragers en de gidsen. Maxim en Laxmi coördineren dat samen met mij. Zij weten precies wat daar nodig is en zorgen dat het geld eerlijk verdeeld wordt en goed terecht komt.”

Reizen geeft me een geweldig gevoel van vrijheid

“Het Pieterpad is een wandelroute die loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg in Maastricht. Ik ga die route lopen in 26 etappes van dagelijks tussen de 15 en de 25 kilometer. De organisatie van de tocht was nog een hele toer. Ik loop voor een goed doel waar ik geld voor wil ophalen. Dan is het fijn als de overnachtingen gesponsord worden. Bij de voorbereiding van de tocht heb ik wel honderd mensen gebeld of ze een overnachting willen sponsoren. Verrassend is ook dat mensen met een hotel of B&B een overnachting willen sponsoren aan iemand die ze niet eens kennen! Ik loop de tocht voor het grootste deel alleen, mijn dochters en een paar vriendinnen lopen ook een paar etappes mee. Ik heb wel geregeld dat de bagage elke dag naar de plaats van bestemming wordt gebracht. Je moet aan je lichaam denken, en het moet niet een tocht worden waarop het alleen maar afzien is.”

Helpen kan

“Op dit moment heb ik tijd, dus ik kan trainen, maar ook ben ik bezig om sponsors te werven voor de tocht. Afgelopen week heb ik een online Pieterpad-Nepal quiz georganiseerd. Iedereen kon daaraan deelnemen voor een bedrag van minimaal 2,50 euro. Plaatselijke ondernemers en mensen uit mijn omgeving hadden de prijzen geschonken en flyers gemaakt om er bekendheid aan te geven. Ik had ongeveer 50 deelnemers verwacht, het werden er maar liefst 90. Als doel heb ik gesteld om 5.555 euro op te halen. Dat heeft natuurlijk te maken met mijn 50e verjaardag. Vele lieve bekenden en onbekenden hebben al gedoneerd maar Ik ben nog niet aan mijn doel.”

Helpen kan door het overmaken van een bedrag op rekeningnummer NL56 RABO 0163 3393 84 TNV J.E.S Verdegaal. Elk bedrag is welkom. Over haar tocht zal Jolanda regelmatig verslag doen op Facebook en Instagram. Haar blog is te lezen op

www.neverstoptravelling.eu 


Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. 

De route voert van Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 498 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden