Foto:

Premie autoverzekering steeg door in 2020, vooral BMW-rijders de klos

De autoverzekering werd in 2020 gemiddeld 50 euro op jaarbasis duurder in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit een analyse van Independer. BMW-rijders gingen in 2020 gemiddeld 100 euro meer betalen voor hun verzekering. Jongeren tussen de 18 en 24 blijven de groep die veruit het meest betaalt voor hun autoverzekering.

De stijging is opvallend in het coronajaar 2020, waarin minder werd gereden en er minder schade lijkt te zijn. Minder schadeclaims, lagere premie zou je denken. Zo werkt het echter niet. “De autopremie is gebaseerd op risicoanalyses op de lange termijn. Er wordt gekeken naar historische schadestatistieken. Dat werkt trouwens twee kanten op. Na een grote storm met veel schade gaat de premie ook niet direct omhoog,” zegt verzekeringsexpert Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Wie weet zien we wel effect als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Of als we na de crisis deels blijven thuiswerken, waardoor we minder op de weg zitten. Maar voor 2020 zien we in ieder geval een stijging van de premie.” 

25-34 jarigen hebben mazzel, de jongste groep blijft koploper

Autobezitters in de groep 25-34 jaar komen er qua stijging het best vanaf. Voor hen steeg de premie in 2020 gemiddeld met slechts 3,8% ten opzichte van 2019. De grootste stijging is met 6,2% te zien in de groep 35-44 jaar. Overigens blijven jongeren in de groep 18-24 jaar de hoofdprijs betalen. Zij betalen met een jaarlijkse premie van gemiddeld 1.643,94 euro in 2020 maar liefst 722,55 euro meer dan de leeftijdsgroep boven hen. “Dat is een reden om even op onderzoek uit te gaan als je 25 jaar of ouder bent en al een tijdje in het bezit bent van een auto waar je schadevrij in rijdt. Grote kans dat er een verzekeraar is waar je een lagere premie betaalt”, tipt Samson. 

BMW-rijders gaan zo’n 100 euro meer per jaar betalen

Independer houdt voor de 10 automerken waar het meest op wordt vergeleken de premie bij. Uit deze top 10 blijkt dat BMW-rijders pech hebben; de gemiddelde premie steeg in 2020 met 8,1%. Dat is de grootste stijger in de top 10. Renault-rijders komen er het best vanaf. Voor hen steeg de premie met 3,4%. Toyota staat op de onderste plek in de top 10, en is met gemiddeld 728 euro per jaar het goedkoopst te verzekeren. De duurste verzekering is voor de BMW-rijders met gemiddeld 1.352 euro per jaar. Hoewel de meeste BMW-rijders de hogere premie voor lief zullen nemen, kunnen ze dus meer dan 500 euro per jaar aan premie besparen als ze een Toyota kopen. 

Nieuwsgierig of jij nog goed zit? Op Independer.nl kun je makkelijk je autoverzekering vergelijken

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden