<p>Een stukje Kempische natuur op de foto: het Laarven in Eersel.&nbsp;</p>

Een stukje Kempische natuur op de foto: het Laarven in Eersel. 

(Foto: )

Lezers schrijven mee: Klimaatalarm de Kempen

Klimaatalarm de Kempen

INGEZONDEN - Met regelmaat verschijnt ‘onze’ astronaut André Kuipers in de media, of misschien heb je hem weleens live horen spreken. Als geen ander kan hij ons meenemen in de ruimte en laat ons door zijn ogen het fantastische uitzicht op de aarde zien. Hij zag een wereld zonder grenzen met prachtige bossen, de mooiste eilanden en uitgestrekte oceanen. Een blauw paradijsje. Als inwoner van de Kempen vertaal ik zijn enthousiasme naar òns mooie paradijsje. Zoals velen geniet ik daar al wandelend en fietsend van, werk lekker in de tuin of zit in een luie stoel te genieten.

Wat André ook zag was hoe kwetsbaar onze planeet is. Hoe flinterdun de dampkring. Bossen verdwijnen, toename van luchtvervuiling boven de steden en lichtvervuiling in de nacht. In onze Kempen neemt het aantal vluchten van Eindhoven Airport schrikbarend toe, raast het verkeer over de snelweg (als het niet in files stil staat te ronken), zijn er veel mega-stallen en waait de uitstoot van schadelijke stoffen, ook uit de industriegebieden elders, over de Kempen. Onze aarde wordt vervuild in een hoog tempo.

Ons paradijsje kunnen we samen beschermen. Dat kan op klein niveau door ons afval te scheiden, geen plastic zakjes te gebruiken, op een schone manier te reizen, ons huis isoleren of voorzien van schone energiewinning. Daarnaast is er actie nodig in de politiek, waar keuzes gemaakt worden die invloed hebben op ons land. Denk aan het ontwikkelen van schone alternatieven op gebied van industrie en veeteelt. Goede Europese spoorwegen met aantrekkelijke prijzen om een alternatief te bieden voor het vliegverkeer. Het belang van het klimaat moet hoog op de landelijke, Europese en wereldwijde agenda komen. Actie is nu nodig.

Laat je horen

Nederland slaat het KlimaatAlarm. Ook de inwoners van de Kempen gaan hun stem laten horen. Neem deel, voor onze Kempen, voor ons blauw paradijsje. Op zondag 14 maart is er in Eersel tussen 14.00 uur en 15.00 uur op de Markt een vreedzame demonstratie. De coronaregels worden streng opgevolgd. Meld je aan via https://klimaatmars2021.nl/

wordt ondersteund door de volgende organisaties:

Kempenenergie, KW café, IVN Eersel-Bergeijk, Stichting Groen Kempenland, Kempenmuseum Acht zaligheden, Natuurtuin 't Loo Bergeijk, Herenboeren de Kempen, Stichting milieuwerkgroep Bladel, Milieuvereniging Bladel.

Voor meer informatie bel: 06-22809683.

Jolanda Menting

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden