<p>Mona Keijzer op werkbezoek bij Liberty en Lamar</p>

Mona Keijzer op werkbezoek bij Liberty en Lamar

(Foto: )

Staatssecretaris gaat het gesprek aan

Bladel/Eersel - CDA- Staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer was afgelopen maandag op uitnodiging van de lokale CDA’s aanwezig in de gemeente Bladel/Eersel om met ondernemers in gesprek te gaan over wat op dit moment wel mogelijk is voor deze groep.

Door Rianne Bolte

Wanneer plots je inkomen weg valt door corona roept dat een hoop frustratie en zorgen op. Je zult vindingrijk moeten worden om toch een vorm van inkomen te generen. Dit vraagt veel creativiteit van de ondernemer. Het blijkt in de praktijk moeilijk te zijn om telkens je concept te vernieuwen.

Bladelse horeca-ondernemers Yvonne van Llamar en Dick van Liberty ontvingen de staatssecretaris in de zaak van laatstgenoemde. Al snel ontstond er een levendig gesprek tussen hen met veel wederzijds respect naar elkaar toe. Wat Dick en Yvonne vooral bij is gebleven is dat Mona zeer geïnteresseerd is in ieder zijn/haar persoonlijke situatie. De uitbaatster van Llamar kon haar ei kwijt en vertelde dat de situatie haar erg raakt doordat ze als alleenstaande geen inkomsten heeft omdat ze een ‘natte’ horecazaak (café) heeft. Ook haar drie kinderen die in de zaak werken hebben geen inkomsten. Yvonne ziet tijdens het vertellen van haar verhaal oprecht medeleven bij haar luisteraar. Yvonne vervolgt: “Op de bank zitten met een doos tissues brengt ook niks en we maken er maar het beste van.” Ook erkent mevrouw Keijzer dat de generieke steunmaatregelen echt niet voor iedereen goed werken en van toepassing zijn. Haar toezegging voor steun helpt Dick zeker. Deze horeca-ondernemer is blij dat hij zijn personeel van werk kan voorzien doordat ze klanten afhaal- en bezorgmaaltijden aanbieden. “Klanten missen de gastvrijheid en wij missen het om de klant te vermaken. Heel de beleving naar de klant toe is weg. Je moet je personeel ook blijven motiveren. Vooral nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien is het lastiger om iedereen ‘binnen’ te houden, dit geldt zeker voor de jongeren onder ons. Wij als horeca willen graag op een veilige en gereguleerde manier invulling geven aan heropening van de terrassen. We zien ons liever als onderdeel van de oplossing van het probleem en niet als de vergroter daarvan.” Samen met mevrouw Keijzer zijn ze van mening dat horeca geen luxegoed is wat je makkelijk weg kunt laten, maar dat sociale interactie de ruggengraat is van onze samenleving en verzorgingsstaat. De horeca is in totaal zeven maanden gesloten afgelopen jaar. Dick en Yvonne hopen dat deze sector prioriteit krijgt bij de versoepeling. “In persconferenties en verkiezingsdebatten blijkt dit niet altijd. Mona gaf ons het gevoel dat ze zich in Den Haag hard gaat maken voor onze zaak. Tot slot kregen we nog een paar bruikbare tips van haar waar we aandacht aan gaan schenken.” CDA-Raadslid Niels Beerens wilde van de staatsecretaris nog graag weten of de kermissen komende zomer op een normale manier door kunnen gaan. Mona kon hier uiteraard geen zekerheid over geven, maar als liefhebber van de Volendamse kermis hoopte ze met Niels mee.

Iedereen is toe aan perspectief

Ook ging de staatssecretaris het gesprek aan met Ron van de Hubo uit Eersel om gedachten uit te wisselen. Ron heeft gelukkig goed door kunnen werken ten op zichte van andere ondernemers. Hij heeft vorig jaar de zaak definitief overgenomen van zijn ouders en is als kind mee opgegroeid in het bedrijf. Hij vindt het schrijnend om te zien hoe collega-ondernemers de steunmaatregelen hard nodig hebben en dat bij sommigen het water aan de lippen staat. Zij zelf hebben gelukkig alleen maar zorg voor de bezetting op peil te houden. Bijna kunnen zij de vraag van de klanten niet bij houden. De druk bezette man vertelt verder: “Toen corona op ons af kwam hadden we zorgen over de continuïteit van ons bedrijf. Wanneer de eerste maatregelen ingevoerd werden veranderde dat direct in extra drukte voor ons. Dit is tot vandaag nog steeds het geval. Voor mijn gezin heeft het een bijzondere impact. Mijn vrouw is doktersassistente is bij de huisarts in Steensel en zit dus dicht bij het vuur. Dat geeft wel meer inzicht in de dagelijkse zorgen over de volksgezondheid. Op het moment dat de scholen dicht gingen, was het een rare maar ook wel intense periode waarin mijn dochter Tess vaak in de zaak aan online les en huiswerk zat. Mijn zoon Sem kon thuis (ik woon zelf tegenover de zaak) zelfstandig online les volgen. Hierdoor had ik doordeweeks meer contact met de kinderen dan normaal. Het had voor mij ook zijn mooie kanten dus. Toch verloopt het voor mij en mijn collega’s soepeler en makkelijker als alles weer normaal is.”

Ondernemers en hun visie

Ook is de staatssecretaris, op uitnodiging van CDA-Eersel, het gesprek online aangegaan met nog enkele ondernemers uit de gemeente Eersel. Hierin kwam sterk naar voren dat zij behoefte hebben aan perspectief. Het sociaal welbevinden kwam ook aan bod. Het wordt steeds lastiger om werknemers gemotiveerd te houden vertellen de ondernemers stelselmatig. Eén van hen vertelt: “Mensen lopen een psychische deuk op. Veel van hen switchten van baan waardoor het monitoren en motiveren van hen lastig blijkt. Ook komt naar voren dat niet iedereen steun ondervindt van de TVL-regeling, of ze krijgen hiervan maar gedeeltelijk steun. Sommigen uit deze groep zien veel tegenwerking vanuit hun bank. Mona benoemt dat banken regelingen hebben waar zij niet allemaal van op de hoogte zijn. Op de routekaart van het RIVM staat dat we momenteel in stap 4 zitten. Er moet nogal wat veranderen om dichterbij een andere stap te komen. Toch moet er binnenkort een kentering komen volgens Mona en dan kan het zomaar snel gaan. Daar moet de ondernemer vervolgens wel meteen op in kunnen springen qua aansturen personeel, inkoop en dergelijke. De staatssecretaris pleit voor het economisch belang en voor het welbevinden van de mensen. Ze erkent dat we in een lastige periode zitten. Corona is gevaarlijk voor de gezondheid en de zorg staat onder druk, maar we mogen volgens de ambitieuze dame het bovengenoemde belang niet uit het oog verliezen.

Terrasje pakken

Het is fijn dat mevrouw Keijzer het gesprek aan ging met de ondernemers uit de omgeving. Ieder kon op veel begrip van haar rekenen. We kunnen nu alleen maar hopen dat we binnenkort weer met een klein groepje naar het terras kunnen om ons welbevinden een ‘boost’ te geven. Daar snakt iedereen inmiddels wel naar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden