Ook op sportief gebied niet te flauw: Tweede Kamerlid Attje Kuiken , trots na de volbrachte Marathon van Rotterdam 2020.
Ook op sportief gebied niet te flauw: Tweede Kamerlid Attje Kuiken , trots na de volbrachte Marathon van Rotterdam 2020. (Foto: Rens van Ginneken)

Groningse Attje Kuiken kwam thuis in Brabant

Reusel - Tweede Kamerlid Attje Kuiken (43) deinst niet terug voor ‘stevige’ dossiers. Als lid van de Commissie van Onderzoek in de Toeslagenaffaire kwam ze in beeld met een stevige ondervraging van premier Mark Rutte naar zijn rol in het geheel. Eerder maakte ze zich sterk tegen kindhuwelijken en wist ze criminele motorclubs verboden te krijgen. Graag kijkt de Bredase eens mee naar de uitdagingen in de Kempenregio, zoals bijvoorbeeld in Reusel en Oirschot.

Door Rens van Ginneken

Het beeld van een onverschrokken dame werd in 2020 nog versterkt toen ze de Marathon van Rotterdam volbracht. “Eerlijk gezegd heb ik onderweg vaak gedacht: waarom wilde ik dit ook weer?”, lacht het PVDA-Tweede Kamerlid. “Maar als je dan de Coolsingel op komt… Dat is zo’n machtig gevoel.” De Toeslagenaffaire beleefde zijn hoogtepunt, of dieptepunt, met de presentatie van het rapport ‘Ongekend Onrecht’. Volgens Kuiken is de zaak echter nog zeker niet afgerond. “Ik was echt geschokt na alle verhoren. Onvoorstelbaar hoe mensen zijn vermalen door de overheid en daardoor vaak tien jaar van hun leven verloren. Wat een ellende: scheidingen, beslaglegging, huisuitzettingen, de schaamte. Ik kom zelf uit een gezin waarin we het niet breed hadden en ik herken het taboe rond schuld daardoor misschien beter.” Het beeld van de geschokte Pieter Omtzigt, met de ‘informatiestukken’ die voor ruim negentig procent zwart gelakt waren, zal altijd bijblijven. “We hebben er enorm aan moeten trekken om informatie boven te krijgen. Het falen van de overheid in dit dossier en de zichtbare discriminatie: ik vond het heftig. Nu ben ik vooral bang dat het nog veel te lang duurt voor iedereen fatsoenlijk is gecompenseerd. Mensen hebben snel 30.000 gekregen, maar als dat geld direct naar de schuldeisers gaat, schieten zij er niets mee op”, verzucht ze.

Bevoordeling van de grootste portemonnee kán niet

Kuiken groeide op in Groningen woont nu al zo’n twintig jaar in Breda. “Ik ken Brabant inmiddels goed en heb veel plaatsen bezocht. Ik vind het fijn hier en voel me thuis.” Problemen door ‘noord-zuid verschillen’ heeft ze nooit ervaren. “Ik ben misschien wat meer recht voor zijn raap dan de gemiddelde Brabander. Maar ze waarderen meestal toch dat ik meen wat ik zeg.”

Sterke gemeenteraad nodig

Ze heeft zich ingelezen in een aantal zaken die spelen in de Kempenregio en ze ziet parallellen met de Haagse arena. In Oirschot gaan momenteel tal van zaken verkeerd op vergunningsgebied, bijvoorbeeld met het hekwerk van oud-Dakarcoureur Jan de Rooy op de Landschotse Heide en woningbouw op een archeologisch monument. “Ik heb van de Toeslagenaffaire geleerd dat een sterk parlement veel problemen kan voorkomen. Dat is in de gemeentes niet anders, maar gemeenteraadsleden zijn eigenlijk bijna vrijwilligers, met een zwaar takenpakket. Als je verwacht dat daar goede beslissingen uit komen, moeten ze goed gefaciliteerd worden. Er zou meer geld voor vrijgemaakt moeten worden. Ook is het zaak dat journalisten goed hun werk kunnen doen: als de gemeente schimmig opereert wordt het heel lastig om zaken te controleren.” Over ‘de zaak CVL’ in Reusel, waarbij een transportondernemer een dubieuze vergunning krijgt via de gemeenteraad, als hij maar het verenigingsleven en de gemeentekas sponsort: “Dat is natuurlijk onbestaanbaar: bevoordeling voor de grootste portemonnee. Dat kan niet! Een bestemmingsplan geldt voor iedereen en is ook bedoeld om omwonenden te beschermen. De wetten en regels moeten voor ieder gelijk gelden. Anders ondermijn je het vertrouwen in de overheid.”

Jongeren en wonen

Het schrijnende gebrek aan betaalbare woningen voor jongeren gaat haar aan het hart. “In de landelijke gebieden, zoals de Kempen, trekken de jongeren vaak weg omdat er geen betaalbare woningen voor hen zijn, of ze steken zich met de studielening erbovenop diep in de schulden. We moeten nog veel meer bouwen, ook in de dorpen, met creatieve oplossingen, maar we moeten ook een halt toeroepen aan de laagbetaalde flexbanen, waarmee jongeren nooit financiële zekerheid of zicht op een eigen woning krijgen. Je geluk hangt in belangrijke mate af van een prettige woonplek. Redenerend vanuit deze crisis willen we terug naar ‘normaal’, maar voor mij liever niet naar het oude normaal. We moeten politiek ingrijpen als het nodig is voor een eerlijkere verdeling van levensbehoeften.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden