Foto:

Kappen

Column van Chris Swaanen

Wie nu van Casteren naar Netersel rijdt, ziet een weg met aan de linkerkant van de kasseien een statige rij bomen en aan de andere zijde het resultaat van een kersverse boomplantdag. Je zou kunnen zeggen dat er aan het linkeroor van de vele kinderkopjes daar een Covid-gehoorzame kapper heeft gestaan en aan de rechterzijde een illegale thuiskapper die rigoureus de schaar erin heeft gezet met een verknipt landschap tot gevolg.

De kap heeft te maken met het vervangen van slechte Amerikaanse eiken met een open kroon en een teveel aan zwammen. Nou had ik verwacht dat het verwijderen van één Amerikaanse eikel afgelopen 20 januari het milieu al heel erg zou helpen maar blijkbaar gaat de gemeente Bladel voor zekerheid in deze. De eiken worden vervangen door inheemse soorten als de linde en esdoorn en zij zouden ook betere gastheren voor insecten zijn. Ik begrijp op zich wel dat een eendagsvlieg zijn kostbare tijd liever besteed op een sappige, jonge esdoorn dan op een oude, anderstalige eik.

Moeten we de oudere en kwetsbare bomen niet wat meer in bescherming nemen?

Toch krijg ik een dubbel gevoel bij de huidige situatie. Als boom mag je bijna een eeuw naar hartenlust groeien en bloeien. Maar, voor je de mijlpaal van 100 kaarsjes bereikt hebt krijg je nu geen bankje maar hebben ze er allang één van je gemaakt! Moeten we de oudere en kwetsbare bomen niet wat meer in bescherming nemen? Aan de andere kant zien we nieuwe varianten met jong en ontspruitend enthousiasme die aangeplant worden voor de toekomst. Het is als een wijk waar starters en senioren door elkaar heen wonen en waar uiteindelijk een driewieler naast een rollator op de stoep komt te staan. Dat is dan wel weer een positieve ontwikkeling.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik me in het verleden ook ingezet heb voor de kap van een beukenboom om een woonwijk voor starters in ons dorp te kunnen realiseren. Dat ging (gelukkig) niet zonder slag of stoot want het nut en de noodzaak tot kap moeten natuurlijk volledig vaststaan. De stam van deze beuk heeft nog jaren in de haag van onze wijk gelegen om er uiteindelijk een bankje voor de buurt van te maken. Hij ligt er nu niet meer en we weten ook niet waarom hij weggehaald is. De stam zat na zoveel jaren wel onder de zwammen maar van een open kroon is nooit sprake geweest. Misschien zagen ze een extra ‘zwambankje’ in onze wijk gewoonweg niet zitten.

Laten we in ieder geval altijd respectvol om blijven gaan met het aantal jaarringen van onze bomen en ook met het aantal jaren op de teller van onze medemens. Kappen met het bewust negeren van de coronaregels dus en nog even met z’n allen het geduld van een boom op kunnen brengen. De vruchten volgen dan later.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden