Foto:

Kies

Column van Chris Swaanen

We zijn in de ban van de Tweede Kamerverkiezingen, toch? Ik zie het eerlijk gezegd nog niet. Misschien is de politiek het laatste jaar wel te veel een doorgeefluik van orders aan de bevolking geworden in plaats van een debatplaats voor de toekomst. Begrijpelijk, maar de verkiezingen van 17 maart gaan toch echt over het beleid voor de komende vier jaren. Het bevechten van corona gaat niet eeuwig meer duren en de partijen die zeggen onze ingeleverde vrijheid terug te bevechten worden hoogstwaarschijnlijk al snel door de bestuurders die ze nu verachten op hun wenken bediend. Een overheid die expres zijn burgers beteugelt past niet bij Nederland, dus die angst voeden is moedwillig angst zaaien om mensen aan je te binden. Helaas is de beteugeling van vrijheden wel aan de orde in landen als Hongarije of Rusland. En met deze machthebbers daar lopen de zelfbenoemde vrijheidsstrijders van de Nederlandse politiek nu juist weg: niet kies.

Het ‘Maggiblukske’ als ultieme voorbeeld

Toch gebeurt er echt wel iets in de regio. Er staat bijvoorbeeld op 14 maart een klimaatalarm-protest in Eersel op stapel om de politiek op het hart te drukken klimaatverandering door menselijk handelen te stoppen. De decibelmeters van de handhaving moeten op tilt gaan slaan door een lawaaiprotest. De zondagsrust wordt dan dus bruut verstoord en dat kan dan weer tegen het zere been zijn van andere (politieke) stromingen. Zo is het altijd wat natuurlijk. In Bladel is een groep jongeren onder de naam ‘Jongeren in Nood’ actief die op een welbespraakte wijze al een tijdje aandacht vragen voor de woningnood onder starters. Zij kwamen de afgelopen week volop in het lokale nieuws. Ze promoten al een tijdje het concept van ‘tiny houses’ om de woningvoorraad voor jongeren snel te vergroten. Dit zijn kleine, energiezuinige, volwaardige, vrijstaande woningen die snel (tijdelijk) geplaatst kunnen worden. Dit concept kennen we in Bladel natuurlijk allang want wie kent er nou niet het ‘Maggiblukske’ aan het Helleneind. Ik adviseer de jongeren dus om in hun pogingen de wethouder te overtuigen niet met een modern en idealistisch model op te proppen te komen maar een variant met rieten kap en bijpassende ‘tiny’ staldeur uit te gaan werken.

Zo leven er altijd en overal wensen en verlangens. We zullen zien hoe de zetels weer verdeeld gaan worden en wie er na de campagne de champagne op basis van de uitslag kunnen ontkurken. We blijven toch heel veel waarde hechten aan macht en invloed van ons eigen clubje van belangen. Dat is menseigen maar vaak niet productief voor de doelen die we na moeten streven. Als we prioriteit zouden stellen aan doelen in plaats van het bakkeleien gebaseerd op de bescherming van belangen, dan zou onze beschaving, welvaart en ontwikkeling al veel verder zijn: Het is aan u nu om te kiezen.

Meer berichten