Foto:

De Kempenaer 35 jaar geleden

Talrijke dikbillen in Hapert

Door Thijs van der Zanden

Hapert – maart 1986. Ook dit jaar organiseerden Ponyclub Sint Martinus en de Landelijke Rijvereniging Sint Martinus een Paas-veetentoonstelling in manege De Lemelvelden. In alle vroegte kwamen de veehouders met hun fraaiste, thuis nog eens fraai opgepoetste, dikbillen aan in Hapert. De dikbillen, die uitsluitend voor het gewicht gefokt werden, konden gewichten van boven de 1000 kilo bereiken. Die kolossen waren spectaculair om te zien. Voor de keurmeesters was er veel werk. Ze moesten 135 beesten keuren op talrijke eigenschappen en kenmerken. Er waren meerdere titels te behalen zoals de kampioen roodbont, kampioen zwartbont en de kampioen buitenlandse rassen. Daaruit kwam zowel bij de mannelijke als de vrouwelijke dieren weer een algemene kampioen. Die twee algemene kampioenen mochten naar Den Bosch waar de landelijke finale plaatsvond. Ook bij de jongere dieren werd er gestreden om titels. Daar ging het om de 'miss- en mister Toekomst' titel.

Wat gebeurde er die week nog meer

- In Huize Kempenland te Bladel werd Janus Bleys 100 jaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij bij de cavalerie in de weer met kanonnen waarmee geen schot gelost werd.

- Toneelvereniging St. Pancratius bracht het blijspel Hoekse en Kabeljauwse Twisten ten tonele. Onder regie van To Mollen werden de Hollandse twisten in Hoogeloon uitgevochten.

- Carrosseriebedrijven gaven aan dat er volop werk was voor jonge mensen. De Stichting Vakopleiding Carrosseriebedrijf werkte hard aan de instroom van vakmensen.

Meer berichten