<p>Jan Bergmans is ondanks zijn hoge leeftijd niet minder actief. Nog steeds zet hij zich in om minder bedeelde mensen in Roemeni&euml; te verrijken met ingezamelde spullen uit Nederland.</p>

Jan Bergmans is ondanks zijn hoge leeftijd niet minder actief. Nog steeds zet hij zich in om minder bedeelde mensen in Roemenië te verrijken met ingezamelde spullen uit Nederland.

(Foto: )

Jan (91) zamelt in voor Roemenië

Hapert - Jan Bergmans (91) en zijn vrouw Corrie (88) uit Hapert zijn al zo vaak in Roemenië geweest, dat ze de tel zijn kwijt geraakt. Het zijn zeker meer dan vijftig bezoekjes geweest. Ze verblijdden de inwoners met gebruikte kleding en schoenen van hier. De dankbaarheid van de Roemenen was telkens groot. Dit gaf het echtpaar zoveel voldoening dat volledig stoppen met het uitdelen van kleding moeilijk was voor het stel.

Door Rianne Bolte 

Sinds 1990 maakte het echtpaar, dat inmiddels 61 jaar getrouwd is, enkele keren per jaar de reis naar Roemenië. Jan was voorheen al vaker in het land geweest voor zijn auto- en gebruikte tv-handel met een collega-ondernemer.

Het viel hem op dat daar veel ellende heerst en hij heeft veel misère gezien. Jan voelde de noodzaak om een bijdrage te leveren waardoor de inwoners het beter zouden krijgen. Voor zijn werk reed hij al zeker elke week 2000 kilometer toentertijd. Een reis naar Roemenië was voor hem geen probleem. Ze zijn klein begonnen met het vervoeren van spullen vanuit Nederland. Eerst brachten ze televisietoestellen uit Nederland mee omdat daar veel vraag naar was. Later breidden ze dit uit met kleding.

Meerdere malen maakte het echtpaar deze reis met hun Mercedes Vito. Ze konden telkens wel 150 zakken met kleding meenemen. Vrouw Corrie sorteerde de verzamelde kleding bij hen thuis in Hapert op doelgroep. Hierdoor kon ze bij aankomst de gesorteerde spullen aan de juiste mensen geven. Een zak met kinderkleding ging naar een gezin met kinderen en een andere zak ging weer naar iemand anders.

Tijdelijk verblijf in Roemenië

Ze huurden een huisje in de bergen in Roemenië waar ze tijdelijk woonden tijdens hun verblijf. “Bij onze aankomst riep iedereen aan de poort altijd ‘haine, haine’’.” Dat betekent ‘kleren’ in het Roemeens, want inmiddels kende iedereen die twee Nederlanders die kleding meebrachten wel. “Bij ons stond altijd de poort open. Bij anderen was dit niet mogelijk omdat iedereen dieren had. Er kon zo een koe of een paar varkens je tuin in lopen. Bovendien bracht iedereen ons uit dank iets van eigen bodem. De één bracht honing mee, weer een ander bracht ons melk in een fles, een ander gaf een stuk vlees mee en ga zomaar door. De mensen zijn er heel aardig en gastvrij. Wij hebben daar al 30 jaar heel goede en prettige contacten en zien dat bijvoorbeeld ook in ons vakantiehuurhuis dat er de laatste 22 jaar niet één keer ingebroken is of iets is ontvreemd. Enige tijd geleden was op tv te zien dat de Roemenen als werknemers de beste en meest gemotiveerde betrouwbare mensen van de EU zijn.”

Jan en zijn wederhelft hebben deze inzamelings- en uitdeelactie altijd op vrijwillige basis gedaan omdat ze te doen hadden met de bevolking en graag iets voor hen wilden betekenen. Jan vertelt: “Sommige mensen hebben daar nauwelijks iets, luxe kennen ze niet. Ik ben eens in een huisje geweest bij een vrouw s ‘morgens rond een uur of 11 en ik zag daar een andere vrouw op bed liggen. Ik vroeg of ze ziek was. Dat was ze niet, het was de zus van de vrouw. Omdat er maar één bed was voor de twee. Zodoende moest de ene ‘s nachts slapen en de andere dan maar overdag, zo bleef het bed ook warm. Dit zijn trieste dingen die daar heel gewoon zijn. Je wilt ze graag hulp bieden. Wij hebben hier in onze wegwerpmaatschappij geen idee dat ginds alle spullen geen tweede, maar dikwijls een derde of vierde leven krijgen.”

De mensen in Roemenïe zijn heel aardig en gastvrij

Inmiddels spreekt Jan een aardig woordje Roemeens. Of het taalkundig ook juist is weet hij niet, maar ze verstaan hem zeker.

Een paar jaar geleden is het stel gestopt met kleding brengen naar Roemenië omdat het werk voor de mensen op leeftijd zwaar werd. Vooral voor Corrie werd het steeds lastiger. Ze kijkt er nu mooi op terug.

Toch heeft Jan weer een mogelijkheid gevonden om de reis naar Roemenië te maken. Hij is van plan om samen met hun dochter gebruikte complete rollators naar daar te vervoeren. Vooral voor ouderen en invaliden is er bijna geen enkele voorziening. Vandaar dat hun gebruikte spullen daar zo welkom zijn. Dit is ook de reden dat zij nu voor die groep onder andere rollators mee willen nemen.

Jan is inmiddels 91 jaar, maar tegen het rijden ziet hij niet op. Met zijn rijgedrag is niks mis en zijn rijbewijs is een tijdje terug weer met een aantal jaren verlengd. Jan vertelt vol enthousiasme: “Een rit die je zo vaak hebt gemaakt gaat op een gegeven moment op de automatische piloot. We vragen deze keer een vergoeding voor de spullen die we meebrengen om enigszins uit onze kosten te komen. We rijden in totaal 4000 kilometer. Hierbij is de heen- en terugreis meegeteld en de kilometers die we daar nog maken tussen de verschillende dorpen. Ook moeten we twee keer een overnachting betalen. Als we dat eruit hebben zijn we dik tevreden. Ik heb er weer veel zin in om te gaan en ik vind het geweldig om de mensen daar blij te maken met onze verzamelde spullen.”

Oproep

Mocht u nog een complete gebruikte rollator over hebben, dan kunt u contact opnemen met Jan Bergmans in Hapert. Zijn adres is Kerkstraat 88. U kunt ook mailen naar

bergmanstrading@gmail.com

Bellen om een afspraak te maken is ook mogelijk, via 0497 387197. Jan vindt het geen bezwaar om de rollator op te halen. Hij is graag bezig zoals u kunt lezen.

Meer berichten