<p>Bram, Evy, Senna, Loek en Wytze (voorgrond).</p>

Bram, Evy, Senna, Loek en Wytze (voorgrond).

(Foto: )

Black Swords volop in ontwikkeling

Hapert - Waarschijnlijk gaat er een belletje bij je rinkelen als je de naam Black Swords hoort! ‘O ja, nu weet ik het weer,’ zal menig denken. Dat is die band die het in 2017 tot de finale bij Holland’s Got Talent heeft geschopt. De Black Swords hebben Nederland versteld doen staan van hun tomeloze energie en volume tijdens hun vette optredens. Daarop volgde drukke tijden voor de band en hebben zij menig prestigieus festival verrijkt met een flitsend optreden.

Door Rianne Bolte

In 2020 stonden tal van optredens gepland, zoals; de Pul in Uden, Kaaipop in Breskens, Prilpop in Sevenum, Rock-am-Ringhoven en het Nollie Dollie Festival in Diessen. Maar helaas zijn die optredens verzet naar 2021.

Kunstbende

Wat gelukkig wel plaats vond was de finale van de Kunstbende in Amsterdam op 8 november. Dat was ook meteen hun laatste optreden van 2020 voor publiek. Weliswaar onder strikte voorwaarden door corona. Ze mochten eindelijk weer eens hun muzikale kunsten laten horen op een podium. Dat is waar het de band om te doen is, zoveel mogelijk optreden. De band is tijdens de finale helaas niet in de prijzen gevallen, maar de muzikanten kijken allen tevreden terug op hun optredens tijdens de periode bij de Kunstbende.

Band-updates

De bassist Bram Bijnen verliet de groep wegens andere interesses, de band is nu hard op zoek naar een nieuwe bassist. De laatste keer dat ze elkaar in real life zagen was in december tijdens het opnemen voor de livestream van ‘Christmas Night Bladel’. Bram’s broer Jelle viel eenmalig in als bassist. Momenteel ‘zien’ ze elkaar via teams om over de ontwikkeling van de band te buurten. Ze praten ook gewoon bij over van alles en nog wat omdat ze elkaar niet meer zo vaak zien. Onder leiding van Bas Soetens hopen ze binnenkort het repeteren weer op te pakken. Repeteren via Teams is lastig, het klinkt minder goed en je hebt vaak vertraging met het geluid.

De bandleden zitten zeker niet stil

Evy woont in Melick, zit op 4 havo en is sinds 2017 zangeres van de band. “Ik zing elke dag om het maximale uit mijn stem te blijven halen. Ook begeleid ik mezelf op de gitaar en piano.” Deze coole rockzangeres treedt ook af en toe individueel op in de buurt van Roermond (vóór tijden van corona). De Rockacademie in Tilburg staat op de planning als vervolgstudie na de havo.

Wytze speelt elektrische gitaar bij het gezelschap en zit momenteel op de vooropleiding van het conservatorium in Rotterdam. Hij woont in een gastgezin in diezelfde stad omdat hij dan niet elke dag met de trein op en neer hoeft te reizen naar zijn geboortedorp Hapert. Wytze heeft het erg naar zijn zin. Wytze: ”Momenteel ga ik door corona twee per week naar Rotterdam en verder volg ik online les vanuit huis.” Hij hoopt ook weer snel te repeteren, maar dan natuurlijk wel in het weekend omdat hij op andere dagen bij zijn gastgezin woont. Vervolgens wil hij naar het conservatorium in Amsterdam of Rotterdam. Leeds College of Music in Berklee heeft ook zijn interesse gewekt als vervolgstudie. Wytze is er nog niet over uit. Hij heeft nog tijd om na te denken, de gitarist zit pas in het tweede schooljaar op havoniveau.

Black
Swords;
een stoere
rockband

Senna speelt ook elektrische gitaar in de band. Hij is dagelijks met muziek bezig tijdens zijn studie. Hij zit op het Rock City Institute in het Klokgebouw in Eindhoven en heeft auditie moeten doen om aangenomen te worden voor deze opleiding. Verdeeld over vier periodes per jaar formeren ze op school bandjes en schrijft hij met studiegenoten eigen nummers voor een beoordeling. Deze muzikale jongen moet er nog achter komen wat hij precies wil doen in de muziekwereld. Als hij zijn diploma op zak heeft zijn de mogelijkheden heel divers. Senna prijst zich gelukkig dat hij momenteel fysiek naar school mag omdat zijn lessen onder praktijklessen vallen. “Dat vind ik zeker fijn, elkaar in het echt zien en samen muziek maken en ernaar luisteren klinkt altijd beter dan via een laptop contact hebben met elkaar.”

Loek mag zich drummer van het clubje noemen en zit op 3 havo. Hij schrijft momenteel nummers die zich lenen voor begeleiding op de piano. Daar gaat veel tijd in zitten. Loek is net klaar met het uitwerken van een nummer. Hij stuurt akkoordenschema’s en ideeën door naar zijn bandgenoten en is altijd nieuwsgierig naar hun reactie. Gelukkig zijn ze over het algemeen enthousiast over zijn inbreng. Ook Loek wil graag naar de Rockacademie in Tilburg na het behalen van zijn diploma. Hij is samen met zijn drumleraar Bas Soetens zijn drumtechnieken aan het voorbereiden om aangenomen te worden op de opleiding.

Dromen over de toekomst

De bandleden hebben zeker toekomstplannen en ze dromen ook af en toe een eind weg. Hopelijk blijft het daar niet alleen bij, maar wordt hun verbeelding werkelijkheid. Ze hopen sowieso dat ze dit jaar weer optredens mogen geven. De band wil meer eigen nummers schrijven en ze willen een eigen sound creëren. Daar zijn ze allen enthousiast over. Op de vraag wat hun ultieme toekomstdroom is reageren de bandleden unaniem met ‘spelen tijdens een uitverkocht Pinkpop’ en dat alle ogen van de bezoekers op hun gericht zijn. “Hoewel spelen in de Ziggo Dome, waar het dak eraf gaat tijdens een optreden, ook hoge ogen gooit als iets wat werkelijkheid mag worden,” grappen ze.

Senna vult aan: “We willen eigenlijk een beetje van de naam ‘dat jonge rockbandje van Holland’s Got Talent’ af.”

Dat gaat ze vast lukken met zoveel vooruitstrevendheid en ambitie.

https://blackswords.nl/

Meer berichten