Foto: Ton van de Vorst

Demonstranten in Eersel slaan alarm

Eersel - Zo’n honderd demonstranten hadden zich zondagmiddag op de Markt in Eersel verzameld voor de landelijke actie Klimaatalarm die gelijktijdig in 44 plaatsen in Nederland plaatsvond. Van Groningen tot Middelburg en Maastricht.

Door Ton van de Vorst

De demonstranten werden aan het denken gezet door de quiz die met het publiek werd gespeeld. Hoe is het eigenlijk gesteld met het klimaat? Op speelse wijze werden zo cijfers en feiten gedeeld. Opvallend was het grote aantal tieners in de organisatie van de demonstratie. Met klem en niet mis te verstaan vroegen ze aandacht voor de toekomst van kinderen, van jonge mensen, onder andere sterk verwoord in het gedicht ‘Nog niet te laat’. Bijzonder hoe zij op jonge leeftijd al zoveel hebben neergezet voor deze dag, hoe getalenteerd ze zijn. En hoeveel energie ze hebben gestoken in deze demonstratie met als doel mensen in de Kempen op te roepen hun stem te laten horen voor het klimaat. De demonstranten hielden zich warm door vol enthousiasme van zich te laten horen; luidkeels werd er meegezongen met het lied. ‘Make it greener, make it cleaner, make it last, make it fast and do it now. Aangehaald werd de documentaire van David Attenborough, die op indrukwekkende wijze laat zien wat de opwarming van de aarde nu al voor gevolgen heeft. De voordracht uit het boek ‘Zes graden’ van Mark Lynas was passend er vertolkte de standpunten van de organisatie. Na het lokale programma werd overgeschakeld op het landelijke programma. Speciaal voor het klimaatalarm was er een live uitzending met interviews en werd een sfeerimpressie neergezet van acties uit het hele land. Met studiogasten zoals Jesse van Schaik, scholier en activist binnen de door Greta Thunberg opgerichte beweging Fridays For Future, Laurie van de Burg, senior campaigner bij Oil Change International, inspirerende woorden van Jan Terlouw en het gedicht van Maaike Bouwmans. Jammer dat in Eersel deze uitzending alleen te horen was, en niet te zien.

Om klokslag drie uur sloegen alle demonstranten landelijk het alarm. Het aantal decibellen dat de demonstranten met meegebrachte toeters, deksels en geïmproviseerde instrumenten voortbrachten in Eersel moet tot in alle deelnemende dorpen van de Kempen goed te horen zijn geweest. Dit alarm was landelijk, ruim 40.000 mensen lieten op een manier van zich horen. En velen volgden de livestream thuis. De organisatie en demonstranten, thuis of op een locatie zoals in Eersel, hebben de laatste zin uit het gedicht van Maaike Bouwmans zeker uitgedragen; ‘Wij slaan alarm voor het klimaat en zijn niet meer te stoppen’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden