<p>Ottelijne bij haar&nbsp; plantenbieb.</p>

Ottelijne bij haar  plantenbieb.

(Foto: )

Liefhebberij groeit uit tot plantenbieb in Hoogeloon

Hoogeloon - De woonkamer van Ottelijne Blom in Hoogeloon ademt één en al zuurstof uit. Bijna alle hoekjes in haar woning zijn gevuld met stekjes, planten en gevulde vaasjes. Je voelt je er meteen thuis met al dat groen om je heen. Ottelijne is altijd al in de weer geweest met stekjes en plantjes. Dat ze er dagelijks zoveel mee bezig zou zijn wist ze een paar maanden geleden nog niet. Het geeft haar voldoening om een blaadje uit te zien groeien tot een heuse plant. Deze kennis wil ze graag delen met anderen.

Door Rianne Bolte

Het fenomeen plantenbieb bestaat al een tijdje en heeft ook Hoogeloon bereikt. Doordat Ottelijne regelmatig contact had met de vorige initiatiefneemster hiervan is het balletje bij gaan rollen. Tijdens het uitwisselen van stekjes kwamen ze vaak met elkaar in gesprek. Beiden hebben aandacht voor planten, maar het werd de vorige eigenaresse uit Hoogeloon te druk in combinatie met haar andere bezigheden. Zodoende heeft Ottelijne, die oorspronkelijk uit Beemster komt, het initiatief overgenomen. Op Instagram en Facebook kun je haar vinden onder de naam ‘Plantenbieb Hoogeloon’. Per 1 maart is deze officieel geopend aan de Heuvelseweg 26 te Hoogeloon. Ottelijne heeft stekjes van de vorige bedenkster meegekregen. Zelf heeft ze ook niet stil gezeten want ze heeft er ook menig in eigen persoon gekweekt. Dit vindt de creatieve dame een mooie bezigheid. Ook kreeg ze het kastje van de vorige bezitster mee. Ottelijne zocht veel informatie op over andere plantenbiebs in de omgeving, zodat haar project up to date is.

Werkwijze bij de plantenbieb

In een grijs verleden is de dame met de groene vingers opgeleid tot bloemist, dus ze beschikt over de nodige kennis die ze kan gebruiken bij haar hobby. Enthousiast vertelt Ottelijne:” Het is de bedoeling dat stekjes van binnen-, moes- en tuinplanten geruild kunnen worden. Je pakt een stekje uit het kastje en je zet een stekje terug. Als je niets hebt om te ruilen dan ruil je een euro tegen een stekje middels het spaarpotje dat bij het kastje staat. Het is wel handig als je een etiketje met de naam van de plant erop op het potje plakt zodat ik weet hoe ik het kan verzorgen. De euro gebruik ik om nieuwe potgrond of om nieuw te stekken plantjes aan te schaffen. De ontwikkeling om van een stekje een grote plant uit te zien groeien vind ik elke keer weer fascinerend. Het gaat ook om het proces, daarom zul je bij mij niet veel volwassen planten aantreffen. Iedereen mag maximaal 2 stekjes meenemen, het kastje moet immers goed gevuld blijven voor de volgende persoon die er verschijnt.”

Openingstijden

“De plantenbieb is geopend op maandag, woensdag en zaterdag tussen 11.00 en 18.00. Op deze dagen zorg ik dat het kastje gevuld is en ik vul het weer aan als ik merk dat er veel uit is gehaald. Met de kou is de kast zelfs enigszins verwarmd aangezien ik graag goed voor de plantjes wil zorgen. Als het over een tijdje langer licht is en het beter weer wordt, bestaat de mogelijkheid dat ik de openingstijden uitbreid. Wellicht is het een idee om op zondag open te gaan als er vraag naar is en als het haalbaar is voor mij.

Tot nu toe komt er elke dag wel iemand voorbij

Tot nu toe komt er elke dag wel iemand voorbij. De weeromstandigheden zijn de laatste tijd niet fantastisch dus dat aantal valt me helemaal niet tegen. Zelfs uit de omringende dorpen weten ze me af en toe te vinden.”

Verschillende manieren om te stekken

Doordat ze van de vorige plantenliefhebster veel stekjes heeft meegekregen had ze al een mooie verzameling. Zelf aan de slag gaan om haar collectie uit te breiden houdt haar ook bezig. Ze vindt het heerlijk om zich op deze manier in te spannen.

Je kunt op verschillende manieren stekken. Je kunt een stukje plant op water zetten, dat noemen ze een kopstekje. Je moet dan wel de onderste blaadjes van het stekje afhalen zodat de blaadjes niet het water raken. Ottelijne vindt het vooral belangrijk dat je blijft proberen, je doet het niet snel fout. Het ergste wat er kan gebeuren is dat een stekje niet aanslaat. Als dat het ergste is……

Gewoon
blijven
proberen

Enthousiast blijft Ottelijne haar kennis delen:

De Tradescantia leent zich er goed voor om op water te zetten, evenals de Plectranthus.

Bananenplanten maken zelf ‘kleintjes’ aan die je kunt losmaken van de moederplant. Je haalt de plant uit de pot en als het ‘kleintje’ bij een dikke wortel bij de moederplant zit, kun je die doorsnijden en kun je de planten splitsen. De ‘pup’ moet groot genoeg zijn. Denk hierbij aan 5 tot 10 centimeter.

De Hawortiopsis is een vetplant die je op dezelfde manier als de bananenplant kan vermeerderen. Op YouTube en Google kun je enorm veel informatie vinden om je plantenkennis bij te spijkeren. Ottelijne vindt het nog steeds verwonderlijk als een blaadje uitgroeit tot een plantje doordat je dit in een potje water hebt gezet, zoals bij de Pepperomia.

De plantenliefhebster vindt stekken op water absoluut een uitdaging. Ook wil ze nog uitproberen om een blaadje van een vetplantje, bijvoorbeeld een Echeveria neer te leggen op een beetje aarde. Deze zou dan wortels moeten gaan groeien. Als deze wortels krijgt kun je het plantje in de aarde planten.

Ook wil ze alle lezers meegeven dat je het gewoon moet proberen als de interesse gewekt is. De ene keer gaat het goed, de andere keer wat minder, maar telkens brengt het iets.

Als je over het bovenstaande vragen hebt, kun je mailen naar onderstaand e-mailadres:

plantenbiebhoogeloon@gmail.com

Je kunt ook contact opnemen via Facebook of Instagram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden